Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde.  Equitop Pronutrin er et fodertilskud til heste, som understøtter den normale funktion af mavesækkens slimhinde og bidrager til at beskytte slimhinden...

Køb her
639,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste. Zylkène er et tilskudsfoder baseret på naturlige råvarer, der kan hjælpe heste til bedre at håndtere situationer forbundet med uro og utryghed.

Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml

Balsamspray til heste.  DermAllay Oatmeal Spray er en plejende balsamspray til heste. Sprayen er ekstra plejende og indeholder havremel og olier. DermAllay Oatmeal har både en fugtgivende og blødg...

Køb her
499,00 kr

Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led.  Equitop® Gonex styrker ledbrusken, der fungerer som støddæmper, og modvirker dermed sportsskader og overanstrengelser.  Ledstrukturerne tilføres essent...

Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste.  MalAcetic shampoo har en rensende og blødgørende effekt på din hests hud og pels.  Shampooen indeholder eddikesyrens naturlige bakterie- og svampedæmpen...

Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml

Lindrende lotion til heste med følsom hud. Specielt velegnet til pleje af man og halerod hos heste, som gnubber sig. Virbac Equimyl Lotion kan anvendes som supplement ved klø i man og hale. Det er...

Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen. Equitop Myoplast kan med fordel anvendes under intensiv træning, under vækstperioder, til avlshopper, til ældre heste samt under rekonvalescensperiode...

Køb her

Bændelorm

Hvad er bændelorm hos heste?

Hestens mest betydningsfulde bændelorm er en endoparasit der sidder fast i hestens tyndtarm og blindtarm.
Den er hvid-gul og måler 8 cm i længden og 1 cm i bredden. I den ene ende er bændelormen forsynet med 4 sugekopper, som den suger sig fast i tarm-slimhinden med. Når bændelormen suger sig fast i tarmslimhinden, opstår der små sår i tarmen. De steder bændelormen har bidt sig fat i slimhinden, indlejres bindevæv og der kommer et lille ar, som nedsætter tarmens elasticitet.

Bændelorm smitter fra hest til hest på sommergræs. Perioden fra hesten smittes til den udvikler kønsmodne bændelorm er mellem 6 og 10 uger.

Hvad er symptomerne på bændelorm?

  • Store mængder bændelorm kan føre til kolik
  • Tarmslyng (invagination) kan opstå som følge af bændelorm
  • Kronisk tarmirritation
  • Nedsat præstationsevne
  • Nedsat trivsel og velbefindende

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

En kraftig infektion med bændelorm kan påvises i en gødningsprøve.

Hvordan behandles bændelorm?

Bændelorm kan behandles effektivt ormemiddel. Din dyrlæge vil vælge et ormemiddel som både er effektivt overfor larvestadier og de voksne bændelorm, uanset om de befinder sig i tyndtarm eller blindtarm.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har bændelorm?

Din hest kan kureres hvis den har bændelorm, ved at følge din dyrlæges anvisninger om at behandle mod bændelorm ved indbinding.

Er din hest tidligere behandlet med ormemiddel som kun virker på de voksne orm, kan man med fordel behandle den lige inden udbinding.

Hvorfor får heste bændelorm?

Heste optager smitten fra andre heste på græsfold i sommerhalvåret. Den voksne og kønsmodne bændelorm lever i den bageste del af tyndtarmen, i den forreste del af stortarmen og i blindtarmen. Æg og bændelormeled som indeholder æg, føres ud med gødningen. Æggene frigøres, og ligger på græsmarken, hvor de optages af pansermider. Pansermiderne fungerer som mellemværter og æggene udviklings til larvestadium i miden. Når hesten græsser på folden optages nogle af de inficerede pansermider, og den sidste udvikling foregår i hestens tarm.

Hvad er risikoen for, at din hest får bændelorm?

Nye undersøgelser viser at 22% af alle danske heste har bændelorm.

Forekomsten i Sverige ligger højere, her har 65% af alle heste bændelorm.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får bændelorm?

  • Heste på sommergræs skal behandles mod bændelorm i slutningen af græsningssæsonen lige inden indbinding.
  • Hvis din hest ikke er behandlet mod alle stadier af bændelorm i efteråret, vil det være en god ide at behandle den med et ormemiddel mod alle stadier af bændelorm inden græsningssæsonen starter, for at nedbringe foldsmitten.
  • Man skal være meget opmærksom på at få planlagt græsningssæsonen så omhyggeligt som muligt med foldskifte flere gange i løbet af sæsonen, hvilket vil nedbringe marksmitten.
  • Da bændelormen har brug for en bestemt mide, pansermiden, som mellemvært er det specielt sommerfolde med midens tilstedeværelse, der udgør et problem. Men pansermiden kan overleve i op til 2 år i foldene, hvorfor det er vigtigt at disse er uden heste i minimum 2år. Omlægning af folde er en sikker måde at nedbringe smittepresset på.
  • Undersøgelser tyder på, at smitten også kan overføres med hø.

Anden viden om bændelorm

Udover den almindelige bændelorm A. perfoliata, findes der yderligere to typer bændelorm A. Magna og P. mamillana hvis sygdomsfremkaldende rolle, man endnu ikke helt har klarlagt.

Ind til for få år siden tillagde man ikke infektion med bændelorm særlig stor betydning for hestens sundhed og velfærd, men i dag er man meget mere opmærksom på, at det kan indvirke på hestens trivsel og præstation.

Voksne heste udvikler ikke immunitet overfor bændelormen. Der er altså et stort antal voksne heste som er smittede med bændelorm.

Ny svensk undersøgelse viser at tidsrummet fra hesten smittes til hesten udskiller voksne kønsmodne orm kan være op til 4-6 måneder. Dette er argumentet for at nogle dyrlæger anbefaler at behandle mod bændelorm i forårsmånederne.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.