Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Blindtarmsforstoppelse

Af dyrlæge Peter Fog.

Hvad er blindtarmsforstoppelse hos heste?

Hesten, har et kompliceret fordøjelsessystem, der disponerer for forstoppelse. Fysiologisk er det således, at foderet opholder sig kort tid i mavesæk og i tyndtarm, hvorimod det opholder sig i længere tid i blindtarm og tyktarm. Da der i disse tarmafsnit foregår en stor vandoptagelse fra tarmen, bliver indholdet fastere. Anatomisk er det således, at tarmen skifter diameter flere steder, og det er netop ved disse steder, at der er en øget risiko for forstoppelse. Blindtarmen på en hest er stor, og det er vigtigt for fordøjelsen, at foderet passerer igennem blindtarmen. Blindtarmsforstoppelse er en ophobning af foder i blindtarmen.

Hvad er symptomerne på blindtarmsforstoppelse?

  • Ofte strækker symptomerne sig over en periode på flere dage
  • Hesten er nedstemt
  • Nedsat appetit og ædelyst
  • Der ses moderate koliksmerter, hesten sparker op mod bugen, den vender sig om mod bugen og lægger sig ofte ned
  • Der afsættes mindre gødning end normalt, og sidst i forløbet, hvor blindtarmen er helt udfyldt, afsættes undertiden ingen gødning
  • Gødningen er tør, undertiden med et slimlag omkring

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen laver en klinisk undersøgelse af hesten, hvor slimhinderne undersøges, pulsen måles og der lyttes med stetoskop efter tarmperistaltik i både højre og venstre side.

Den endelige diagnose stilles ved en rektalundersøgelse, hvor blindtarmens placering og udfyldningsgrad undersøges.

Hvordan behandles blindtarmsforstoppelse?

Blindtarmsforstoppelser kan være svære at behandle.

Ved en let blindtarmsforstoppelse består behandlingen i at give hesten igennem en næse-svælgssonde. Dette vil kunne opbløde den faste foderophobning i blindtarmen, således at forstoppelsen skrider. Samtidig gives smertestillende medicin.

Hesten sultes eller skridtmotioneres, lukkes i ridehus eller lukkes på fold, indtil store mængder gødning er afgået.
 
Ved mere alvorlige blindtarmsforstoppelser, hvor dele af eller hele blindtarmen er pakket med tørt tarmindhold, er det ikke tilstrækkeligt at give olie, da det ikke har mulighed for at blive opblandet med foderophobningen. Olien vil løbe udenom blindtarmen og gå direkte fra tyndtarm over i tyktarm. Ved sådanne forstoppelser er der risiko for at tarmslimhinden får trykskader, og dermed nedsat blodtilførsel. En sådan skade kan resultere i at blindtarmen sprænges.

Væskebehandling i store mængder direkte i blodet kan øge blindtarmens motorik, hvorved den kan tømme sig, samtidig virker væsken indirekte opblødende på indholdet.

Man kan forsøge kirurgisk behandling af blindtarmsforstoppelsen, men ofte er det ikke muligt at fjerne så store mængder tarmindhold.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har blindtarmsforstoppelse?

Fremtiden er altid afhængig af, at din hest lever et meget regelmæssigt liv. Den skal motioneres hver dag, tænderne skal efterses mindst 2 gange årligt, og den må ikke få pludselige foderskift. Selvom disse regler overholdes, er der alligevel mange heste, som får blindtarmsforstoppelse igen.

Hvorfor får heste blindtarmsforstoppelse?

Der er ingen i dag, som med sikkerhed kan sige, hvorfor heste får blindtarmsforstoppelse, men det ses ofte som følgetilstand til en stortarmsforstoppelse, eller som følgetilstand til, at overgangen fra tyndtarm til blindtarm er forsnævret f.eks. på grund af orm. Sand fra folde med sparsomt græs, kan ligeledes give en irritation af slimhinden, der bevirker, at den hæver op.

Blindtarmsforstoppelse ses hyppigst hos ældre heste, og derfor har nedsat tarmfunktion ligeledes været undersøgt som en tilstand, der fører til blindtarmsforstoppelse.

Dårlig mekanisk bearbejdelse af foderet hos heste, som ikke regelmæssigt får efterset tænder, er ligeledes af stor betydning.

Hvad er risikoen for, at din hest får blindtarmsforstoppelse?

Risikoen er størst hos ældre heste, der ikke anvendes regelmæssigt.

Risikoen øges, hvis hesten går på fold med sparsomt græs, således at hesten får en del sand med i foderet. Risikoen øges endvidere, hvis hesten har tandspidser eller tandkapper.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får blindtarmsforstoppelse?

Hesten skal leve et regelmæssigt liv, hvor den fodres optimalt og motioneres dagligt. Dette vil forbedre fordøjelsen og øge tarmmotorikken, og foderet får derved ikke mulighed for at ophobe sig.

Hesten skal fodres ensartet, foderskift skal foregå så nænsomt som muligt. Hesten skal gå på fold, hvor der er lille risiko for at optage sand med græsset. Regelmæssig ormeprofylakse.

Anden viden om blindtarmsforstoppelse

Der findes undersøgelser, som viser, at specielt hopper omkring folingstidspunktet er udsatte for at få blindtarmsforstoppelse.

LimePlus Dip, 6x473 ml

Vaskekoncentrat mod svamp hos heste

1699,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde

549,00 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Zylkène til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste

679,00 kr
Køb her
MalAcetic Shampoo Hest, 6x473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste

1549,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen

599,00 kr
Ned til 549,00 kr Køb her
Tilbud
Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led

499,00 kr
449,00 kr
Køb her
DermAllay Oatmeal Conditioner Hest, 6x473 ml

Balsamspray til heste

1549,00 kr
Køb her
DOUXO Pyo Shampoo, 500 ml

Specialshampoo med klorhexidin til hund, kat og hest

249,00 kr
Køb her
Equimyl Lotion, 500 ml

Virker lindrende på kløe i man og hale

304,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.