Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Sponsoreret

Dummies

Hvad er dummies/barkers/wanderers hos heste?

Disse 3 forskellige begreber udspringer alle af en afvigende adfærd hos det nyfødte føl. De er alle tre sat i forbindelse med "Neonatal Maladjustment Syndrom", men kan også ses ved andre lidelser hos det nyfødte føl. Dummies eller barkers eller wanderers er udtryk, der bruges om nyfødte føl, der ikke er i stand til at tilpasse sig livet udenfor livmoderen. Dummies, fordi føllet virker dumt. Barkers, pga den gøende lyd, føllet frembringer ved forsøg på at vrinske. Wanderers, fordi føllet vandrer hvileløst omkring.

Hvad er symptomerne på dummies/barkers/wanderers?

  • Dårlig eller helt manglende evne til at stå op
  • Manglende patterefleks
  • Kramper i ben, hals- og hovedmuskulatur
  • Slingerhed
  • Hurtig, overfladisk vejrtrækning
  • Planløs vandring omkring, føllet virker blindt
  • Gøen med høj pibende tone

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles ud fra de karakteristiske symptomer, der som regel opstår når føllet er fra 12 til 24 timer gammelt. Føllet har været tilsyneladende normal lige efter fødslen. Andre lidelser hos det nyfødte føl opstår på andre tidspunkter. Dette kan i grove træk bruges til at skelne mellem de forskellige lidelser.

Hvordan behandles dummies/barkers/wanderers?

Føllet skal ligge i en god, blød boks, og vendes jævnligt. Det er vigtigt at sørge for væske og næring til føllet. Evt. må dyrlægen behandle føllet med Plasma fra hoppen. Er der kramper, behandles med krampedæmpende midler. Hvis føllet ikke selv kan drikke og bliver dehydreret, er man nødt til at give det væskebehandling gennem drop, indtil det selv kan drikke. Nogle føl skal desuden behandles med antibiotika, for at bekæmpe bakterielle infektioner.

Hvordan er fremtiden for dit føl, hvis den er en dummies/barkers/wanderers?

Med den optimale behandling vil omkring halvdelen af føllene komme sig i løbet af 3 til 10 dage. Dvs. at 50% vil dø på trods af intensiv behandling. Fremtiden er bedst for fuldt udviklede føl, der først viser symptomer fra nervesystemet 6-24 timer efter fødslen.

Svagfødte/for tidligt fødte føl udvikler ofte blodforgiftning, og her er fremtiden meget dårlig. Viser føllet bedring inden for de første 48 timer, og bliver stabil i løbet af 3 døgn, er fremtiden god. Nogle kan være meget længe om at rette sig helt.

Føl, der ikke har vist bedring i løbet af 4 døgn, har en ualmindelig dårlig fremtid og bør aflives.

Hvorfor får heste dummies/barkers/wanderers føl?

Man er ikke helt sikker på, hvorfor tilstanden udvikles, men meget tyder på, at der opstår mangel på ilt i hjernen hos føllet under fødslen. Dette kan skyldes dårlig udvikling af fosterhinderne, eller dårlig forbindelsen mellem livmoder og fosterhinderne. Endvidere kan det skyldes, at føllet klemmes hårdt ved passage gennem bækkenet under selve fødslen. Der kan også være tale om udviklingsfejl i føllet.

Hvad er risikoen for, at din hest får et dummies/barkers/wanderers føl?

Risikoen er lille.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får et dummies/barkers/wanderers føl?

Sørg for overvågning og hurtig hjælp til fødslen, hvis der er komplikationer.
Tilkald dyrlæge hurtigt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.