Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her

Sponsoreret

Forædning

Latinsk navn: Intoxicatio cerevisiae

Hvad forædning/grutforgiftning hos hest?

Grutforgiftning er en tilstand, hvor hesten har forædt sig i store mængder letfordøjelig kulhydrat (stivelse eller sukker) typisk havre, byg eller melasse. For en ridehest vil det sige mængder over 3-4 kg. Det sker typisk, hvis en hest er løs i stalden om natten og får fri adgang til kraftfoder.

Hvad er symptomerne på forædning/grutforgiftning?

  • De første symptomer kan komme meget kort tid efter forædningen, i tilslutning til at mavesækken udspiles over dens normale grænse. Dette opstår både på grund af den store mængde foder, men også fordi kernerne svulmer op ved kontakt med spyt og mavesaft. En hest med udspiling af mavesækken vil få kraftige koliksmerter.
  • Senere, når store mængder ufordøjet stivelse når ned til stor- og blindtarm, kan det udløse en kraftig fejlgæring med koliksmerter som følge af tarmlammelse, luftudspilede tarme eller diarré.
  • Akut forfangenhed er en kendt komplikation til grutforgiftning.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles i første omgang på forhistorien om indtagelse af store mængder kernefoder. Symptomerne, som er beskrevet ovenfor, kan også opstå af andre årsager.

Hvordan behandles forædning/grutforgiftning hos hest?

Mistanke om, at hesten har forædt sig, er tilstrækkeligt til, at man ofte vælger at behandle hesten forebyggende. Således forsøger man at undgå følgevirkningerne, som kan udvikle sig til at være livstruende for hesten. Den nedenfor beskrevne behandling kan virke voldsom, hvis hesten endnu ikke udviser symptomer på sygdom. Men hvis hesten først er blevet syg, er det langt sværere at behandle den, og chancen for fuldstændig helbredelse bliver mindre.

I første omgang skal hesten have skyllet sin mavesæk for evt. at få en del af foderet ud af mavesækken igen. Dernæst skal man prøve at minimere effekten af den ufordøjede kulhydrat på tarmfloraen i stor- og blindtarm. Dette gøres ved at nedsætte passagetiden (parafinolie med sonde og faste) og binde lokalirriterende stoffer til tarmindholdet ved hjælp af aktivt kul.
Endvidere skal man prøve at kontrollere tarmfloraen med antibiotika og podning med normale heste "tarmbakterier" (f.eks. Protexin som er frysetørret, normal tarmflora fra hest). Til sidst vil man behandle forebyggende for akut forfangenhed.

Hvordan er fremtiden for en hest som har forædt sig?

Såfremt hesten klarer sig igennem de første 2-3 døgn uden nogle af de ovennævnte komplikationer, er hesten fuldstændig rask. Fremtiden for en hest med komplikationer afhænger af, hvor alvorlige følgevirkninger hesten får, og om den bliver forfangen.

Hvorfor får heste grutforgiftning?

Selve forædningen sker ved et uheld eller ved ubetænksomhed fra ejerens side. Årsagerne til, at hesten kan udvikle de ovennævnte komplikationer, kan sammenfattes således:

Normalt skal alt let fordøjeligt kulhydrat (sukker og stivelse i korn og melasse) omsættes og optages i tyndtarmen hos heste. Hvis hesten indtager for store mængder stivelse, vil en del stivelse passere ufordøjet ned til stor- og blindtarm.

I stor- og blindtarm bliver stivelsen næring for den normale tarmflora, som vil få en voldsom overvækst. Dette medfører, at der produceres mange affaldsstoffer herunder mælkesyre.

Mælkesyren laver et pH fald i stortarmen, som virker direkte forstyrrende på tarmbevægelserne (tarm-peristaltik), idet der opstår en tarmlammelse.
Derudover vil pH faldet medføre, at mange bakterier dør, således at der frigives giftstoffer (endotoxiner), som kan påvirke både tarmkanalens peristaltik og hestens almenbefindende. Hestens tilstand er kritisk, da der kan udvikles shock.

Ved en overvækst af en speciel bakterietype (streptokokker), afgives enzymer. Disse påvirker celler i hovens læderhud, således at hovbenet ikke er fæstnet så grundigt til hovkapslen. Herved er starten til en akut forfangenhed lagt.

Hvad er risikoen for, at din hest får grutforgiftning?

Som det fremgår af ovenstående, opstår lidelsen kun, hvis hesten spiser meget store mængder kerne eller melasse. Dette vil ofte være et uheld. Hvis din hest bliver fodret korrekt og ikke får fri adgang til havre eller byg, vil tilstanden ikke kunne opstå.

Hvad kan jeg gøre for at nedbringe risikoen for, at hesten får grutforgiftning?

Du kan sørge får, at hesten står et sted, hvor fodringen er professionelt håndteret. Det betyder, at der ikke gives for store mængder kerner ad gangen, og at der er lukket og låst til foderrum og fodervogn, når der ikke er mennesker i stalden. Det kan bl.a. være risikabelt, at have morgenfoder til alle hestene stående fremme i spande på staldgangen om natten, hvis en hest skulle bryde ud af sin boks.

Anden viden om grutforgiftning

Stivelsesoverbelastning (grutforgiftning) bruges i forsøgsmodeller til at fremkalde akut forfangenhed på forsøgsheste. Hvis man giver en pony 5-6 kg havre med sonde, vil den inden for 24-48 timer udvikle akut forfangenhed. Dette er anvendt i Australien til at kunne teste medicin mod forfangenhed.

Produkter fra vores butik

Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.