Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml

Lindrende lotion til heste med følsom hud. Specielt velegnet til pleje af man og halerod hos heste, som gnubber sig. Virbac Equimyl Lotion kan anvendes som supplement ved klø i man og hale. Det er...

Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen. Equitop Myoplast kan med fordel anvendes under intensiv træning, under vækstperioder, til avlshopper, til ældre heste samt under rekonvalescensperiode...

Køb her
499,00 kr

Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led.  Equitop® Gonex styrker ledbrusken, der fungerer som støddæmper, og modvirker dermed sportsskader og overanstrengelser.  Ledstrukturerne tilføres essent...

Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml

Balsamspray til heste.  DermAllay Oatmeal Spray er en plejende balsamspray til heste. Sprayen er ekstra plejende og indeholder havremel og olier. DermAllay Oatmeal har både en fugtgivende og blødg...

Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste.  MalAcetic shampoo har en rensende og blødgørende effekt på din hests hud og pels.  Shampooen indeholder eddikesyrens naturlige bakterie- og svampedæmpen...

Køb her
Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde.  Equitop Pronutrin er et fodertilskud til heste, som understøtter den normale funktion af mavesækkens slimhinde og bidrager til at beskytte slimhinden...

Køb her
639,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste. Zylkène er et tilskudsfoder baseret på naturlige råvarer, der kan hjælpe heste til bedre at håndtere situationer forbundet med uro og utryghed.

Køb her

Hammelschwanz

Hvad er hammelschwanz hos heste?

Hammelschwanz er en betændelsestilstand i den bagerste del af rygmarven (fra korsbenet og bagud), som bl.a. giver lammelse af hale, endetarm og blære, samt kløe ved halen. I visse tilfælde kan den også angribe hjernenerverne. Lidelsen angriber især ældre heste.

Hvad er symptomerne på hammelschwanz?

Symptomerne opstår meget snigende, dvs. over flere uger eller måneder:

  • Halen hænger slapt ned
  • Kløe ved haleroden
  • Lammelse af bagerste del af endetarmen, der giver forstoppelse og evt. kolik
  • Lammelse af blæren medførende urinløb og dermed eksem ned ad benene
  • Slingerhed
  • Er hjernenerverne angrebet, kan musklerne til mule og øjenlåg være lammede, så mule og øjenlåg hænger
  • Eventuelt bliver hesten ude af stand til at tygge sit foder
  • Hesten har ikke feber

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen vil undersøge hudfølsomheden omkring haleroden og krydset. I begyndelsen af sygdommen har hesten øget følsomhed i området omkring halen, idet den pisker med halen, hviner og slår ud ved berøring af bagparten. Dette afløses dog hurtigt af en nedsat hudfølsomhed i området. Endetarmen vil blive undersøgt for slaphed i muskulaturen og sammenpakket gødning.
Ved rektalundersøgelse findes, at blæren er stor og spændt. For at undersøge om der er slingerhed i bagparten, mønstres hesten. Dyrlægen vil desuden undersøge, om der er begyndende lammelser af ansigtsmuskulaturen.

Hvordan behandles hammelschwanz?

Der findes ingen behandling, der kan kurere sygdommen. Man kan højest forlænge hestens liv et stykke tid ved dagligt at tømme endetarmen for gødning, sørge for vask af de områder af huden, der bliver skoldet/ætset af urin.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har hammelschwanz?

Fremtiden ser dårlig ud, da der ikke findes nogen specifik behandling. Det er forbundet med en del besvær at passe en hest, der lider af sygdommen, og ofte bliver den også afmagret og dårlig af tilstødende infektioner og sår.

Når man er sikker på diagnosen, bør hesten aflives.

Hvorfor får heste hammelschwanz?

Man er ikke sikker på årsagen til lidelsen, men de læsioner, der findes i nervesystemet, tyder på en reaktion i hestens immunsystem.

Hvad er risikoen for, at din hest får hammelschwanz?

Der er ikke mange tilfælde af hammelschwanz, så risikoen for, at din hest får sygdommen, er meget lille. Det er oftest gamle eller ældre heste, der får sygdommen. Lidelsen er aldrig beskrevet hos føl.

Hvad kan du gøre for at forebygge risikoen for, at din hest får hammelschwanz?

Der er ingen muligheder for at forebygge hammelschwanz, da det er en immunologisk reaktion, der spontant opstår i hesten.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.