Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her

Sponsoreret

Insektbid

Latinsk navn: Morsus insectum equorum

Hvad er insektbid fra blodsugende klæg og myg?

Om sommeren udklækkes millioner af myg til megen gene for dyr og mennesker. Insekter som myg (Anopheles-arter), mitter (Cullicoides pulicaris) og regnklæg (Tabanus atratus), der af mange fejlagtigt kaldes bremser, har ikke giftbrod, men deres bid kan gøre ondt og give hævelse, fordi der i deres spyt er stoffer, som irriterer vævet.

Disse insekter bider for at suge blod. Det betyder at heste og mennesker her optræder som byttedyr. Der er altså ikke tale om forsvarsangreb, som hos bi og hveps.

Hvad er symptomerne på, at hesten er bidt?

I Danmark er bid efter de blodsugende myg ikke farlige, da myggene ikke overfører sygdomme.

Bid efter de små stikmyg, mitterne, giver derimod meget store problemer hos mange heste, der udvikler sommereksem.

Selvom regnklægens bid gør ondt og irriterer hesten, er de ikke nær så farlige som bi- og hvepsestik. På selve bidstedet udvikles som regel kun lokal kløe og hævelse.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Det er som regel kun nødvendigt at tilkalde dyrlæge i de tilfælde hvor hestene angribes af mitter. Da hudforandringerne nogle gange minder om andre hudlidelser, kan der i tvivlstilfælde udtages hudskrab. Ved undersøgelse af en blodprøve vil der være forhøjet antal af en bestemt type hvide blodlegemer, de eosinofile granulo-cytter. Laves en allergisk priktest, vil den være positiv for mitte-antigen.

Hvordan behandles hesten efter bid?

I de tilfælde, hvor hesten er meget plaget af de blodsugende insekter, skal man så vidt muligt fjerne hesten fra områder, hvor der er mange myg, regnklæg og mitter.

Tidligere har man i vid udstrækning anvendt anti-insektmidler, nogle med bedre succes end andre. Nogle ejere vælger at binde antiinsektmidler til grimen, men i dag vinder det mere og mere frem, at give hesten et fluedækken på.

Fremtiden er god, hvis hesten bides af alm. myg og klæg, da de sjældent giver langtidsproblemer. Men hvis din hest lider af sommereksem, må du påregne at problemet gentager sig næste år.

Hvad er risikoen for, at din hest bliver bidt af blodsugende klæg og myg?

Risikoen er stor, der er masser af disse blodsugende insekter hver sommer.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest bliver bidt af blodsugende klæg og myg?

Nogle folde er mere plaget af insekter end andre, og der kan derfor være effekt af at flytte hesten på en anden fold, hvor insektplagen ikke er så voldsom.

Der kan også være rigtig god effekt af at trække hesten på stald om natten specielt i maj og september måned, hvor mitterne optræder i store sværme.

Anden viden om bidende blodsugende klæg og myg

Klæg forveksles ofte med mavebremser (Gastrophilus-arter).

Mavebremsen er et fluelignende insekt på ca. 15 mm. På varme sommerdage kredser disse bremser rundt om hesten og forsøger at lægge æg i hestens hårlag, især på steder, hvor hesten kan komme til at bide sig selv. Mavebremseæggene ses som små gule prikker på forben og på siden af bugen. Efter ca. 3 ugers forløb klækkes æggene, og de små larvestadier kravler rundt på huden og skaber en hudirritation. Derfor bider hesten sig selv, og larverne optages i hestens mund.
Her borer de sig ind i kindslimhinden og vandrer videre under slimhinden ned igennem svælget og spiserøret til mavesækkens slimhinde. Her lever de til næste forår, tilsyneladende uden at skade hesten synderligt. Derefter kommer de ud med afføringen, gennemgår puppestadiet 1½-2 måneder og bliver voksne hestebremser.

Produkter fra vores butik

278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.