Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

499,00 kr

Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led.  Equitop® Gonex styrker ledbrusken, der fungerer som støddæmper, og modvirker dermed sportsskader og overanstrengelser.  Ledstrukturerne tilføres essent...

Køb her
639,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste. Zylkène er et tilskudsfoder baseret på naturlige råvarer, der kan hjælpe heste til bedre at håndtere situationer forbundet med uro og utryghed.

Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen. Equitop Myoplast kan med fordel anvendes under intensiv træning, under vækstperioder, til avlshopper, til ældre heste samt under rekonvalescensperiode...

Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste.  MalAcetic shampoo har en rensende og blødgørende effekt på din hests hud og pels.  Shampooen indeholder eddikesyrens naturlige bakterie- og svampedæmpen...

Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml

Lindrende lotion til heste med følsom hud. Specielt velegnet til pleje af man og halerod hos heste, som gnubber sig. Virbac Equimyl Lotion kan anvendes som supplement ved klø i man og hale. Det er...

Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml

Balsamspray til heste.  DermAllay Oatmeal Spray er en plejende balsamspray til heste. Sprayen er ekstra plejende og indeholder havremel og olier. DermAllay Oatmeal har både en fugtgivende og blødg...

Køb her
Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde.  Equitop Pronutrin er et fodertilskud til heste, som understøtter den normale funktion af mavesækkens slimhinde og bidrager til at beskytte slimhinden...

Køb her

Kissing spines

Af dyrlæge Lars Chr. Nielsen.

Hvad er kissing spines hos heste?

Føler du hen ad ryggens midtlinje, mærker du toppen af torntappene som punktformede knogledannelser beliggende i hele ryggens forløb. Torntappene er opretstående knogleudvækster fra ryghvirvlerne. De forreste torntappe er 8 til 10 cm høje, hvorefter højden aftager længere bagud. Hver torntap er adskilt med et lille mellemrum, hvis størrelse varierer fra hest til hest.

Såfremt torntappene berører hinanden benævnes tilstanden kissing spines.

Hvad er symptomerne på kissing spines?

Ved de fleste tilfælde af kissing spines iagttages ingen symptomer eller symptomerne er uspecifikke, således at de ikke, med sikkerhed, kan henføres til smerter fra torntappene.

Symptomerne beskrives som:

  • Nedsat præstationsevne
  • Vrangvillig indstilling til træning
  • Hesten ligger helst ikke ned
  • Der er nedsat brug af bagbenene (nedsat bagbensaktion)
  • Dårligere resultater på springbanen
  • Ved tryk med fingerspidserne hen ad ryggen forsøger hesten at holde ryggen lige, den normale hest svajer gerne igennem i ryggen

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles ved hjælp af røntgen, hvor man kan se, at torntappene berører hinanden to og to. I disse områder ses knoglenydannelse, små knoglecyster samt falske leddannelser.

Såfremt der ved injektion af lokalbedøvelse i de berørte områder sker en ophævelse af ovennævnte symptomer, er diagnosen fastslået med sikkerhed.

Hvordan behandles kissing spines?

Injektion med smertestillende medicin i de angrebne områder giver nogen lindring af symptomerne, men i de fleste tilfælde ingen endelig løsning på problemerne. Såfremt der ved diagnostisk indsprøjtning ved torntappene ses en bedring af symptomerne som ovenfor anført, kan en kirurgisk fjernelse af spidsen af torntappene i nogle tilfælde medføre en forbedring af hestens tilstand.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har kissing spines?

Det skal understreges, at der ved rutinemæssig røntgenundersøgelse af ryggen på heste er fundet kissing spines hos mellem 30 og 60 procent, uden at disse heste har vist nogen former for symptomer.

Såfremt diagnosen hos heste med symptomer er bekræftet ved lokalbedøvelse af de involverede områder, er prognosen for fuld arbejdsmængde dårlig. Efter operation er prognosen god.

Hvorfor får heste kissing spines?

Det er en arvelig lidelse.

Hvad er risikoen for, at din hest får kissing spines?

Det er yderst sjældent, at diagnosen med sikkerhed stilles med de før nævnte symptomer, mens det, som nævnt, hyppigt optræder som tilfældigt fund, uden betydning, ved rutinemæssige røntgenundersøgelser.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får kissing spines?

Da det er en medfødt lidelse, kan den ikke forebygges. Er symptomerne udviklet, kan nedsatte præstationskrav ophæve eller mindske symptomerne.

Anden viden om kissing spines

Symptomer på lidelsen optræder hyppigst hos unge og tunge fuldblodsheste, som anvendes til spring eller dressur.

Rent handelsmæssigt har den røntgenologiske diagnose "kissing spines" fået større betydning gennem de senere år, idet der specielt ved salg af heste til udlandet kræves rutinemæssig røntgenundersøgelse af ryggen.

Betydningen af kissing spines tolkes meget forskelligt fra dyrlæge til dyrlæge.
Der er ligeledes en stor variation fra land til land, når man skal forsøge at tillægge diagnosen betydning.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.