Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her

SponsoreretKnæskalsfasthæftning

Latinsk navn: Patellae adhaesio

Af dyrlæge Hans Schougaard.

Hvad er fasthæftning (fastlåsning) af knæskallen?

Navnet på fastlåst knæskal er også habituel knæskalsfasthæftning. Lårbenet har nederst i knæskalleddet en hvileflade, hvorpå knæskallen kan trækkes op og "låses" fast, således at hesten ikke bruger muskelkræfter. Det er denne "fastlåsning" af knæskallen på knæskalsleddets hvileflade, der betinger, at hesten kan stå op og sove, idet bagbenet ved denne låsning ikke kan bøjes og musklerne er afslappede.

Knæskallen har 3 ledbånd, der hæfter på underlåret og her er der ingen bevægelse i disse knæbånd. Foroven på knæskallen er der muskelhæfte og det er sammentrækning af disse muskler, der betinger, at knæskallen "løftes" op på hvilefladen.

Af og til bliver det indvendig ledbånd så stramt, at hesten ikke kan få knæskallen ned fra hvilefladen igen, hvorved benet er fastlåst i en udstrakt tilstand. Det kan også være knap så alvorligt, sådan at knæskallen kan komme frem og tilbage, men det påvirker bevægelsen af bagbenet.

Hvad er symptomerne på knæskalsfasthæftning?

Begge bagben er oftere mere eller mindre angrebet. Ved total fastlåsning er det låste bagben bagudstrakt uden at kunne bøjes. Det er meget karakteristisk.
Ved blot stramme knæbånd vil hesten have besvær med at bevæge knæskallen op og ned på hvilefladen ved bøjning af bagbenet. Det vil sige, at bagbenene ikke bøjes ret meget og føres stift fremad med tåen af og til slæbende hen ad jorden. Fremføring sker ofte i to tempo, hvor bagbenet stopper et kort øjeblik i fremføringen. Ved drejning i lille volte, vil det yderste bagben på grund af lidelsen ofte svinges ud ad i en stor bue under fremføringen. Ligeså har de angrebne bagben tilbøjelighed til at blive ført ind imellem forbenene og lande indvendigt for forbenet i samme side.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Kun ved symptomerne. Der er meget sjældent røntgenforandringer.

Hvordan behandles stramme knæbånd?

Først skal man forsøge at træne sig ud af tilstanden, idet knæstrækkemusklerne, som trækker knæskallen op på hvilefladen, oftest er dårligt udviklet. Ved at træne disse op til at fungere bedre, kan tilstanden mange gange helbredes.

Knæstrækkemusklerne trænes ved at bøje bagbenene, hvorfor man skal gå/ride op og ned ad bakker og skrænter, således at benene er tvunget til at blive bøjede. Derudover er galop i løs bund, hvor hesten skal "tvinges" til at få bagbenene ind under sig, også med til at udvikle knæstrækkemusklerne. Hesten skal have kort tå på bagbenene eventuel med ringsko, hvilket letter bagbenets afvikling over hvilefladen.

Hvis dette ikke hjælper, må man operere hesten ved at overskære det indvendige knæbånd, hvorved det bliver forlænget under den efterfølgende genoptræning.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har stramme knæbånd?

Hvis man kan træne sig ud af problemet, er prognosen god.

Ved operation er der en risiko for, at der kan komme en stor arvævsknude, hvorved den kan genere bevægelsen, men prognosen er oftest god, også ved operation.

Hvorfår får heste stramme knæbånd?

De fleste tilfælde sker indenfor de første 2-3 år, hvor knoglerne vokser stærkt og ved manglende bevægelse kan de uelastiske ledbånd ikke følge med væksten og bliver "for korte". Derfor skal hesten have bevægelse under opvæksten. Det ses også hos ældre heste og her er ensformet træning hvor hesten ikke bøjer bagbenene med i årsagsforholdet.

Hvad er risikoen for, at din hest får stramme knæbånd?

Der er visse racer, der er mere disponeret end andre og risikoen er størst, hvor heste går på flade marker og kun bevæger sig lidt.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får stramme knæbånd?

Sørg for at unghestene går flere sammen, så de kan lege og gerne på bakket terræn. Træningen skal være alsidig og gerne af og til i bakket terræn.

Produkter fra vores butik

529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.