Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her

SponsoreretKronisk kodeledsbetændelse

Latinsk navn: Arthrosis equorum

Af dyrlæge Karsten Holm.

Hvad er kronisk kode- eller hovledsbetændelse?

Kronisk ledbetændelse er slidgigt i hestens led. Dette opstår på grund af længere tids overbelastning ved arbejde. I den forbindelse forvoldes  kroniske skader på leddets dele. Disse skader er typisk slid på leddets brusk, nydannelser på leddets knogle og fortykkelse af ledkapslen, således at leddet viser nedsat bevægelighed.

Kronisk ledbetændelse er en videreudvikling af akut ledbetændelse. De kroniske skader opstår efter at hesten i længere tid har haft akut ledbetændelse, som ikke er blevet behandlet. Ofte har en hest med kronisk ledbetændelse også akut ledbetændelse. Derfor forudsættes det i nedenstående beskrivelse, at der er tale om akut ledbetændelse med kroniske forandringer i leddet.

Hvad er symptomerne på kronisk kode- eller hovledsbetændelse?

Symptomerne viser sig ved at hesten har smerter, ligesom den kan have nedsat bevægelighed i leddet/leddene. Symptomerne på kronisk ledbetændelse har typisk været til stede gennem længere tid. Kronisk ledbetændelse kan udarte sig på forskellige måder, for eksempel ved at:

  • Hesten er direkte halt
  • Hesten er uren i bevægelse
  • Hesten er stiv og usmidig
  • Hesten er dårligere på den ene volte end på den anden
  • Hesten er usamarbejdsvillig
  • Hesten viser nedsat præstation

Herudover vil der ofte være galle i leddet, det vil sige en væskeudspiling af ledkapslen. I kodeleddet viser dette sig som en blød bule mellem pibeknoglen og gaffelbåndet, i niveau med koden. Hævelsen findes både udvendigt og indvendigt på benet. Galle i hovleddet er meget vanskeligere at se. Dette viser sig som en blød fortykkelse lige over kronranden, foran på benet.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen kronisk kode- eller hovledsbetændelse stilles for det meste på baggrund af røntgenbilleder, som viser de kroniske skader, der findes i leddet. Røntgenbillederne tages ofte i forbindelse med en regulær halthedsundersøgelse.

Ledbetændelser, der efter flere ledbehandlinger ikke er blevet helbredt, betegnes som værende kroniske ledskader.

Hvordan behandles kronisk kode- eller hovledsbetændelse?

Det er svært at gøre noget effektivt ved de kroniske skader, som findes i leddet.
I forbindelse med kronisk ledbetændelse findes dog ofte også en akut ledbetændelse, som kan behandles. Ved behandling af den akutte ledbetændelse vil man kunne opnå en markant forbedring af hestens tilstand. Akut ledbetændelse behandles med medicin, som sprøjtes ind i leddet.

Der findes ligeledes forskellige kosttilskud, som hævdes at have en gunstig effekt på kroniske forandringer i led.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har kronisk kode- eller hovledsbetændelse?

Fremtidsudsigterne for en hest med kronisk ledbetændelse er ikke gode. Hvis man har en hest, som får stillet diagnosen "kroniske forandringer i led", må man indstille sig på, at hesten kun kan anvendes i begrænset omfang. Den vil ikke kunne arbejde i samme omfang som tidligere. Risikoen for at hesten igen bliver uren/halt på det skadede led er ligeledes stor.

I nogle tilfælde er kroniske ledbetændelser ensbetydende med, at hestens aktive karriere er slut.

Hvorfor får hesten kronisk kode- eller hovledsbetændelse?

Kroniske ledforandringer er som nævnt et resultat af længere tids overbelastning. De fleste heste med kronisk kode- eller hovledsbetændelse har gennem længere tid lidt af akut ledbetændelse. Den akutte tilstand er enten ikke blevet opdaget, eller er blevet ignoreret af hestens ejer/bruger, eller også har den primære akutte skade været så omfattende, at leddet har taget varig skade. Efter nogen tid med akut ledbetændelse kan der udvikles kroniske skader på leddets indre dele. Derfor er det meget vigtigt at få hesten undersøgt for akut kode- eller hovledsbetændelse i tilfælde af, at den begynder at vise tegn på dette. På den måde kan man få hesten behandlet, inden den udvikler uoprettelig skade på leddene.

Hvad er risikoen for din hest får kronisk kode- eller hovledsbetændelse?

Det er meget individuelt hvor holdbare heste er, og dermed også hvor stor risikoen er for, at de udvikler kronisk ledbetændelse. Men kronisk ledbetændelse er, som nævnt i indledningen, en slidgigt, og heste, der arbejder intensivt en årrække, har risiko for at udvikle kroniske forandringer i leddene. Mange sportsheste på højt niveau udvikler på et tidspunkt kroniske forandringer, som resultat af det hårde arbejde, de har præsteret.

Risikoen for at den enkelte hest udvikler tilstanden kan reduceres betragteligt, hvis man i tilfælde af akut kode- eller hovledsbetændelse får stillet diagnosen og behandlet tilstanden på et tidligt tidspunkt i sygdommens forløb.

Hvad kan du gøre for at forebygge risikoen for, at din hest får kronisk kode- eller hovledsbetændelse?

Da kronisk kode- eller hovledsbetændelse er en videreudvikling af akut kode- eller hovledsbetændelse, retter forebyggelsen sig i første omgang mod den akutte ledbetændelse.

Hvis hesten alligevel har udviklet akut ledbetændelse, er det vigtigt at få dette diagnosticeret og behandlet i tide, inden hestens led bliver ødelagt. Viser hesten tegn på halthed, som ikke forsvinder eller forbedres på kort tid, er det vigtigt at få den undersøgt og eventuelt behandlet, inden der udvikles uoprettelige skader i hestens led.

Produkter fra vores butik

278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.