Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml

Balsamspray til heste.  DermAllay Oatmeal Spray er en plejende balsamspray til heste. Sprayen er ekstra plejende og indeholder havremel og olier. DermAllay Oatmeal har både en fugtgivende og blødg...

Køb her
Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde.  Equitop Pronutrin er et fodertilskud til heste, som understøtter den normale funktion af mavesækkens slimhinde og bidrager til at beskytte slimhinden...

Køb her
499,00 kr

Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led.  Equitop® Gonex styrker ledbrusken, der fungerer som støddæmper, og modvirker dermed sportsskader og overanstrengelser.  Ledstrukturerne tilføres essent...

Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen. Equitop Myoplast kan med fordel anvendes under intensiv træning, under vækstperioder, til avlshopper, til ældre heste samt under rekonvalescensperiode...

Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml

Lindrende lotion til heste med følsom hud. Specielt velegnet til pleje af man og halerod hos heste, som gnubber sig. Virbac Equimyl Lotion kan anvendes som supplement ved klø i man og hale. Det er...

Køb her
639,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste. Zylkène er et tilskudsfoder baseret på naturlige råvarer, der kan hjælpe heste til bedre at håndtere situationer forbundet med uro og utryghed.

Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste.  MalAcetic shampoo har en rensende og blødgørende effekt på din hests hud og pels.  Shampooen indeholder eddikesyrens naturlige bakterie- og svampedæmpen...

Køb her

Melanomer

Hvad er melanomer hos heste?

I huden findes celler, som er ansvarlige for pigmentdannelsen, såkaldte melanocytter. Undertiden sker en ukontrolleret celledeling i disse melanocytter, som fører til melanomer/melanosarcomer. Begge dele er typer af kræft, hvor melanomer er godartede, og melanosarcomer er ondartede med spredning til andre organer. Melanomer kommer ofte igen efter at være blevet fjernet. De kan med tiden spontant udvikles til melanosarcomer.

Hvad er symptomerne på melanomer?

Melanomer ses i huden som enkelte eller flere sorte eller mørkfarvede knuder ofte i området under halen.

De kan også være andre steder i huden.
Hvis melanomerne er blevet til melanosarcomer ses der spredning til alle organer, hvilket kan medføre kolik, bevægelsesforstyrrelser eller hoste.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen kan umiddelbart stille diagnosen ved den kliniske undersøgelse. Ved en rektalundersøgelse af hesten kan evt. spredning til endetarmen erkendes.

Hvordan behandles melanomer?

Melanomer kan fjernes kirurgisk hos unge heste, hvis de har en størrelse eller placering, som bevirker, at de er til gene for hesten. Det er dog vigtigt at vide, at de fleste melanomer kommer igen, efter at være blevet fjernet. Hos ældre heste er tilstanden ofte så fremskredet, at det vil være nytteløst at forsøge kirurgisk fjernelse.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har melanomer?

Med tiden ændres de fleste melanomer til melanosarcomer, og der vil ske spredning til hestens indre organer. Hesten bør aflives, når symptomerne på spredning er fremskredne.

Hvorfor får heste melanomer?

Heste får ikke melanomer, fordi de er udsat for UV-lys, som tilfældet er med mennesker. Det er nok nærmere en medfødt øgning i antallet af melanocytter, som siden hen deler sig ukontrolleret.

Hvad er risikoen for, at din hest får melanomer?

Det er specielt afblegede skimlede heste, ca. 80% af alle skimler over 15 år har melanomer.
Arabere, Pecheronere og Lippizanere er mest udsatte. Hos øvrige heste er lidelsen meget sjælden.

Hvad kan du gøre for at forebygge risikoen for, at din hest får melanomer?

Da hesten fødes med et stort antal melanocytter, kan man som ejer ikke forebygge lidelsen.

Anden viden om melanomer

I nogle tilfælde vil de melanomer, som findes i huden, kun repræsentere toppen af isbjerget, da der kan være spredning til de indre organer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.