Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

639,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste. Zylkène er et tilskudsfoder baseret på naturlige råvarer, der kan hjælpe heste til bedre at håndtere situationer forbundet med uro og utryghed.

Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen. Equitop Myoplast kan med fordel anvendes under intensiv træning, under vækstperioder, til avlshopper, til ældre heste samt under rekonvalescensperiode...

Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml

Lindrende lotion til heste med følsom hud. Specielt velegnet til pleje af man og halerod hos heste, som gnubber sig. Virbac Equimyl Lotion kan anvendes som supplement ved klø i man og hale. Det er...

Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml

Balsamspray til heste.  DermAllay Oatmeal Spray er en plejende balsamspray til heste. Sprayen er ekstra plejende og indeholder havremel og olier. DermAllay Oatmeal har både en fugtgivende og blødg...

Køb her
499,00 kr

Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led.  Equitop® Gonex styrker ledbrusken, der fungerer som støddæmper, og modvirker dermed sportsskader og overanstrengelser.  Ledstrukturerne tilføres essent...

Køb her
Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde.  Equitop Pronutrin er et fodertilskud til heste, som understøtter den normale funktion af mavesækkens slimhinde og bidrager til at beskytte slimhinden...

Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste.  MalAcetic shampoo har en rensende og blødgørende effekt på din hests hud og pels.  Shampooen indeholder eddikesyrens naturlige bakterie- og svampedæmpen...

Køb her

Nyreslag

Af dyrlæge Lars Chr. Nielsen.

Hvad er nyreslag hos heste?

Nyreslag er en lidelse, som udelukkende berører hestens muskulatur, først og fremmest krydsets og lårets muskulatur. Den gamle betegnelse nyreslag henviser til, at urinen kan ændre farve på grund af udskillelse af et farvestof, som findes i muskulaturen. Der er i dag stadig mange løse ender i forståelsen af sygdommens opståen og forløb.

Hvad er symptomerne på nyreslag?

Symptomerne varierer efter graden af nyreslaget. Her nævnes de i rækkefølge fra lette til svære tilfælde:

 • Let nedsat præstation
 • Let stivhed efter arbejde
 • Hesten skraber halmen ind under sig når den sættes i boks efter arbejde
 • Bagparten holdes i ro så meget som muligt
 • Let til kraftigt svedudbrud under og efter arbejde
 • Hesten kan ikke flytte bagbenene
 • Helt mørk farvet urin
 • Krydsmuskulaturen bliver hård og øm
 • I svære tilfælde kan ses lammelser, som hesten aldrig overvinder, dette ses specielt hos tunge racer

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen undersøger hesten, og diagnosen er sædvanligvis mulig at stille ud fra de kliniske symptomer alene. Til hjælp kan udtages en blodprøve til bestemmelse muskelenzymerne AST og CK.

Hvordan behandles nyreslag?

Når hesten har fået nyreslag, skal den tilses af dyrlæge.

 • Hesten skal have ro
 • Smertestillende medicin
 • Kraftfoder tildelingen nedsættes

En stor mængde forskellige slags fodertilskud og medicin anvendes eller har været anvendt i behandlingen af nyreslag: B-vitaminer, selen og E-vitamin, smertestillende behandling, behandling med beroligende medicin samt en lang række af naturmedicin. Det er dog den forebyggende behandling, der først og fremmest bør lægges vægt på.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har nyreslag?

Fremtiden er dårlig for de heste, som

 • har fået undersøgt en blodprøve, med CK-værdien målt til over 100.000
 • har en langvarig forhøjelse af muskelenzymet AST
 • har haft lammelser i mere end to døgn

Heste med mildere tilfælde af sygdommen vil oftest komme sig uden symptomer. De vil dog være mere disponeret for et nyt tilfælde, hvilket der bør tages hensyn til ved forebyggelse.

Hvorfor får heste nyreslag?

Lidelsen ses ofte hos den velfodrede hest, som ikke bliver brugt i en periode, men som fortsat fodres med den samme mængde foder. Når hesten sættes i arbejde igen, opstår nyreslaget.

Stress og vejromslag har også en indflydelse på sygdommen.

Hvad er risikoen for, at din hest får nyreslag?

Erfaringsmæssigt er antallet af tilfælde faldet jævnt de senere år. Dette kan skyldes bedre og afbalanceret fodring, samt oplysning om forebyggelse af lidelsen. Risikoen er større hos hopper end hos hingste og vallakker. Risikoen er tillige større, såfremt hesten tidligere har haft nyreslag. Nyere undersøgelser tyder tillige på en arvelig disponerende faktor.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får nyreslag?

Heste, hvor træningsmængden nedsættes eller ophører, skal have nedsat deres foderration. Eventuelt erstattes alt foderet med hø af god kvalitet. Når træning genoptages skal det ske gradvist over 10 til 14 dage, hvor fodertildelingen samtidig forøges.

Har en hest haft et kraftigt nyreslag, bør genoptræning ske ved samtidig bestemmelse af muskelenzymerne CK og AST i blodet. CK-værdierne falder som regel til det normale efter 3 til 4 døgn, medens AST- værdierne først er normale efter 2 til 3 uger.

Undersøgelser har vist, at heste med milde hyppige tilfælde af nyreslag mangler visse salte. Foderrationens sammensætning bør derfor i disse tilfælde gennemgås for mangler og ubalancer.

Anden viden om nyreslag

Årsagen til at lidelsen kaldes påskesyge, skyldes at hestene tidligere havde fri fra markarbejde i påskedagene. Efter 5 dage med fuld foderration og ingen arbejde, udviklede hestene nyreslag, når de blev sat i brug igen. Samme forklaring ligger til grund for navnet Monday morning disease.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.