Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her

SponsoreretOsteochondrose (OCD)

Latinsk navn: Osteochondrosis

Af dyrlæge Henrik Chr. Lundegaard.

Hvad er Osteochondrose(OCD) hos heste?

Osteochondrose, som også forkortes OCD, er en lidelse, der rammer føl og ungheste i vækst. Længdevæksten af knoglerne foregår i overgangen mellem knogle og brusk, ved at brusk erstattes af mineraliseret knoglevæv. Man taler om at vækstbrusken forkalkes. Osteochondrose er resultatet af en forstyrrelse i forkalkningsprocesserne under ledbrusken. Herved kan der kan dannes en sprække eller defekt i brusken, eller et stykke brusk afstødes, således at der opstår en ledmus.

De typiske OCD forandringer findes i de store led: Skulder, knæ, og haseled.

Lidelsen OCD opstår primært i den sene drægtighed og i de første levemåneder.

Mus (fragmenter) i kode-og hovled har muligvis en anden og mere sammensat oprindelse.

Hvad er symptomerne på Osteochondrose(OCD)?

Lidelsen viser sig hos unge dyr:

  • Typisk ses galle (forøget væskemængde) i først og fremmest hase -og knæled
  • Der opstår halthed, når hesten tages i brug
  • Den kliniske betydning af OCD afhænger meget af, hvor omfattende skaderne er. Der findes tilfælde, hvor forandringerne er så voldsomme, at hesten er halt og ikke kan fungere i sporten. Andre heste kan fungere på normal vis med mindre forandringer.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen mærker leddene igennem for at undersøge, om der er øget ledvæske. Galle er det første kliniske tegn. Når hesten føres frem, ses en øm og stiv gang.
I de værste tilfælde ses udpræget halthed. En sikker diagnose stilles ved hjælp af en røntgenundersøgelse. Hvis plagene er fundet fri for OCD ved røntgenundersøgelse omkring 1 års alderen, vil de også være OCD fri ved senere undersøgelser.

Hvordan behandles Osteochondrose(OCD)?

Ved de første symptomer skal motion begrænses mest muligt. Hvis symptomerne er vedvarende, bør man operere, idet risikoen for at der udvikles sekundære skader på ledkapsel og ledbrusk forøges jo længere man venter. Hvornår man vælger operation, afgøres ved en vurdering af de enkelte tilfælde. Operationen foretages ved hjælp af kikkertteknik, hvilket er en meget skånsom operationsmetode. Ved denne teknik kan man via et 5 mm lille hul i huden se ind i leddet og undersøge strukturer, der ikke kan ses på røntgenbilleder, såsom ledkapsel og ledbrusk.

Løse fragmenter fjernes, og løs ledbrusk bortfræses.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har Osteochondrose(OCD)?

OCD har et meget bredt sygdomsspektrum. Hesten kan være symptomfri, men der kan også være så alvorlige følger, at det betinger aflivning af hesten. De mest alvorlige forandringer ses ved OCD i skulderled og knæled.

Har din hest OCD, kan dyrlægen ud fra de kliniske symptomer og en røntgenundersøgelse foretage en afvejning af det videre behandlingsforløb:

  • Om OCD'ens placering og størrelse er uden betydning for hestens fremtidige anvendelse. I disse tilfælde vil man ikke iværksætte behandling.
  • Om hesten skal opereres, gerne inden den er blevet 4 år gammel, men principielt så tidligt i forløbet som muligt, for at undgå for mange kroniske skader på led og ledkapsel.

I de værste tilfælde kan man anbefale aflivning af hesten.

Hvorfor får heste Osteochondrose(OCD)?

OCD er en lidelse, der har mange forskellige årsager, men den er i høj grad arveligt betinget.

Men derudover spiller øvrige forhold også en væsentlig rolle. Dette er bl.a.

  • Fodring, mineraler og vitaminer
  • Vækst
  • Motion, biodynamik
  • Hormoner
  • Traumer

Hvad er risikoen for, at din hest får Osteochondrose(OCD)?

OCD findes mest udbredt hos travere og varmblodsheste med en frekvens på op til 25%.

Lidelsen findes i høj grad indenfor bestemte hesteracer. OCD ses således meget sjældent hos ponyer, islænder, fjordhest og mange andre mindre racer.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får Osteochondrose(OCD)?

Først og fremmest er det vigtigt at avle på OCD-frie forældre. Der er taget røntgenbilleder af alle kårede hingste inden for traver- og varmblodavlen, og resultaterne af disse undersøgelser er tilgængelige.

Dernæst bør man fodre drægtige hopper med et meget alsidigt og velafbalanceret foder, specielt i de sidste måneder af drægtigheden, idet det er her forkalkningen af føllets knoglesystem finder sted. Det er især vigtigt at forholdet mellem energi, protein og mineraler er nøje afstemt efter hoppens og føllets behov.

Opstår der hævede led hos et føl eller plag, kan man vælge at foretage en røntgenfotografering for at afsløre en eventuel OCD. På denne måde kan man få taget stilling til, hvilke tiltag der er relevante: (lade hesten gå, operere eller slagte hesten), således at der er ikke unødigt investeres års arbejde og udgifter i det pågældende dyr. Ved for sen diagnosticering kan osteochondrosen have forårsaget uoprettelige skader i leddet, således at man ikke kan forvente et godt resultat af operationen.

Anden viden om Osteochondrose(OCD)

Osteochondrose er en del af et helt kompleks af udviklingsmæssige ortopædiske sygdomme kaldet DOD (Developmental orthopedic diseases). DOD dækker således over OCD, vækstlinieforstyrrelser, skæve benstillinger, cyster under vækstbrusken m.m.

Ved en lidt mere bred definition af OCD er "Slingerhed hos plag" (Wobbler) en lidelse,der skyldes forstyrrelser i forkalkningsprocesserne i vækstlinierne i halshvirvlerne. Dette kan medføre nydannelser, der trykker ind på rygmarven med risiko for bevægelsesforstyrrelser.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.