Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

SponsoreretSeneskade i den overfladiske bøjesene (klapsene)

Latinsk navn: Tendinitis superficialis

Af dyrlæge Terkel Kjær.

Hvad er klapsene hos heste?

Bag på piben findes bøjesenerne. Den overfladiske bøjesene findes længst ud mod huden. En skade i den overfladiske bøjesene kaldes en "klapsene".
En seneskade kan skyldes et slag direkte på senen, men de alvorligste seneskader skyldes en Overstramning af senen pga. for hård træning. En klapsene er den hyppigste seneskade og ses næsten udelukkende på forbenene.

Hvad er symptomerne på klapsene?

  • Hævelse i området midt på den overfladiske bøjesene. Hævelsen kan også findes i senens forløb lige under forknæet eller i den nedre del bagved koden
  • Varme ud for seneskaden
  • Ømhed for tryk over den beskadigede sene
  • Ved de milde seneskader ses ingen halthed, og selv ved de alvorlige skader i den overfladiske bøjesene, ses ofte kun en let halthed
  • I den kroniske klapsener ses ofte en voldsom fortykkelse af den overfladiske bøjesene som følge af arvævsdannelse

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen er let at stille. Dyrlægen undersøger senen på forbenene. Hvis senen findes varm, øm og hævet, er diagnosen sandsynlig.

I nogle tilfælde er det svært at mærke forskel på en klapsene og en hævelse omkring senen. Det sidste kan opstå efter et slag eller efter tryk fra en for stram bandage.

Ved brug af ultralydsscanner kan dyrlægen stille en nøjagtig diagnose. Her kan man se, om hævelsen skyldes en skade inde i selve senen, eller om den skyldes en mere harmløs hævelse uden om senen. Dyrlægen kan desuden, ved undersøgelse med ultralyd, se skadens omfang, og hvor alvorlig den er.

Hvordan behandles klapsene?

I den akutte fase skal senen køles ned, for at undgå for kraftig hævelse. Man køler ca. 20 min. ad gangen, f.eks. med koldt vand fra vandslangen. Nedkølingen gentages 3 - 4 gange dagligt i det første døgn. Dyrlægen vil ofte behandle med Anti-inflammatorisk medicin i 7- 14 dage.

Det er vigtigt, at heste med en klapsene, hurtigt kommer ud at skridte, for at undgå en forkortning af senen. Hvornår den kontrollerede skridtmotion kan begynde, aftales med dyrlægen.

Medicinsk behandling direkte ind i den beskadige sene kan ofte fremme helingen.

Massage af senen på opløftet ben, med en varmende salve, kan være gavnligt i ophelingsfasen.

Ophelingen af en klapsene er meget langvarig, og perioden med træningsfrihed, hvor hesten kun får kontrolleret motion, er fra 3 mdr. til 1 år.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har klapsene?

De beskadigede senefibre opheler med tiden, men det arvæv, der er dannet i senen som erstatning for de ødelagte senefibre, har ikke samme elasticitet og trækstyrke som de oprindelige senefibre. Derfor vil en skadet sene aldrig opnå samme styrke, som den havde før skaden.

Det er meget vigtigt, at hesten ikke tages i brug, før senen er helt ophelet. Dette sikres bedst ved at lade dyrlægen følge ophelingen med en ultralydsscanner.

Gentages skaden i samme sene, fordi hesten tages for tidligt i brug, dannes nyt arvæv. Dermed mindskes senens styrke yderligere, og der er større risiko for, at senen ikke holder.

Har hesten haft en alvorlig klapsene på et forben, er det værd at overveje mulighederne for at anvende den på et niveau, hvor den ikke udsættes for store belastninger i et højt tempo.

Hvorfor får heste klapsene?

Ved hårdt arbejde som f.eks. væddeløb og military, er det enorme belastninger bøjesenerne udsættes for, når gennemtrædningen i koden bliver stor. Musklerne, som hører til bøjesenerne, har stor betydning for at optage noget af belastningen, og det er også dem, der sørger for, at udstramningen af senerne ikke bliver for stor. Musklerne og senerne hænger sammen i en Biodynamisk enhed, hvor musklernes funktion bl.a. er at aflaste senerne således, at disse ikke strammes for meget. Er musklerne trætte som følge af stor mælkesyreophobning, vil senerne være meget udsatte for skader. Det er derfor vigtigt, at hesten ikke udsættes for opgaver, som den ikke træningsmæssigt (mht. kondition og muskelstyrke) er klar til.

Forkert benstilling vil også kunne betyde unormale belastningsforhold for senerne, så de lettere udsættes for skader.

Hvad er risikoen for, at din hest får klapsene?

  • Risikoen for dannelsen af en klapsene er størst for væddeløbsheste, da disse arbejder i hurtige temposkift og yder en maksimal belastning på senerne.
  • Heste, som udsættes for for store belastninger i forhold til deres træningstilstand, har hverken kondition eller muskelstyrke til at aflaste senerne.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får klapsene?

  • Regelmæssig beskæring, så brydning af tåaksen undgås. En brydning af tåaksen fortil vil overbelaste den overfladiske bøjesene, brydning bagtil vil overbelaste støttebåndet til den dybe bøjesene.
  • Ved køb af hest er det vigtigt at få dyrlægen til at vurdere benstilling, således at kraftigt afvigende benstillinger undgås.
  • Lav et fornuftigt træningsprogram, så hesten ikke udsættes for opgaver, som den ikke er i træning til.

Produkter fra vores butik

299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.