Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Dækken

Brug af dækken

af Karina Holm.

Dækkener er ikke bare til pynt

I dag er det meget moderne at bruge ordet 'accessories', og det bruges også til heste og ikke mindst i form af dækkener. Men man skal ikke bare hoppe med på bølgen af mode, men tænke sig om, inden man bruger dækkener. Bruges dækkener forkert, kan det have store konsekvenser for hesten, ikke mindst i form af skader og sygdomme. Dækkener har dog også fordele, når de bruges rigtigt.

Overvejelser før man køber dækkener    

Før man køber dækken, bør man overveje, om der er behov for det. Se på hesten, dens type, huld og pels. Hvad bruges hesten til, hvordan er hestens kondition, og hvilken årstid skal dækkenet bruges? De fleste heste kan dog gå uden dækken. Pelsen laver selv et naturligt dækken efter årstiden, lang pels hvis det er koldt, kort om sommeren og fedt som vandafvisende regnfrakke.

Fuldblods- og varmblodsheste har ofte behov for ekstra varme, men laver ikke den lange vinterpels. Her kan et dækken hjælpe. Den lange pels om vinteren kan være besværlig, hvis man rider meget, hesten sveder eller bliver snavset. Her kan en klipning eller/og et dækken være til stor hjælp.

Tykkelser og pelstype

Dækkener findes i mange tykkelser og bør derfor bruges efter pelstype. Har man en hest, som ikke rides hver dag, bør man overveje et dækken nøje, da det kræver, man tager det af, børster hesten og lufter dækkenet hver dag for at undgå hudproblemer fra fugt, snavs og gnave sår.

Størrelsen og materialet

Når man skal vælge dækken, skal størrelsen selvfølgelig være i orden. Den måles fra manken til halerod. Pasformen skal være, så det ikke strammer eller på anden måde generer hesten. Der findes udedækkener, regndækkener, stalddækkener, sveddækkener osv., alle i forskellige kvaliteter og materialer.

De mest almindelige materialer i dækkener er bomuld, nylon, polyester, uld, fleece og polypropylen. Dækkenet bør som det mindste være vandafvisende, dvs. holde til let regn og holde hesten tør, selv om den lægger sig i vådt strøelse. Man skal også se på slidstyrken, denier (trådens finhed), så det kan holde til en god rulletur og leg på folden.

Valget afhænger også af, om hesten får skiftet dækken inden for, eller om man skal have et åndbart dækken som både kan bruges inde som ude. Jeg vil dog altid vælge de åndbare dækkener af åndbare materialer.

Vær omhyggelig med valget af dækkentype

Der findes desværre ikke helt klare regler for brugen af dækkener, men observer hesten og brug den sunde fornuft inden du beslutter dig for brugen og behovet for et dækken. Husk også at være omhyggelig med valget af type.

Equimyl Lotion, 500 ml

Virker lindrende på kløe i man og hale

304,00 kr
Køb her
MalAcetic Shampoo Hest, 6x473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste

1549,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde

549,00 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
LimePlus Dip, 6x473 ml

Vaskekoncentrat mod svamp hos heste

1699,00 kr
Køb her
Zylkène til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste

679,00 kr
Køb her
DermAllay Oatmeal Conditioner Hest, 6x473 ml

Balsamspray til heste

1549,00 kr
Køb her
DOUXO Pyo Shampoo, 500 ml

Specialshampoo med klorhexidin til hund, kat og hest

249,00 kr
Køb her
Tilbud
Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led

499,00 kr
449,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen

599,00 kr
Ned til 549,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.