Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her

SponsoreretKastration af hest

Af dyrlæge Michael Hansen.

Hvorfor skal hesten kastreres?

Det skal den heller ikke nødvendigvis. Hingste, som skal anvendes i avlsmæssige sammenhænge, kastreres naturligvis ikke. Hingsten har et voldsommere temperament end vallakker Hvis man lukker en hingst på fold med andre heste, opstår der ofte slagsmål, og er der hopper tilstede, vil hingsten naturligt nok forsøge at bedække hoppen. Er hoppen i brunst, bliver den måske drægtig, og hvis hoppen nu var beregnet på ridebrug og ikke til avl, er det ikke altid lige populært at være ejer af en hingst. Ejeren eller andre, som omgås hingste, kan ofte komme i farlige situationer, hvis håndteringen kommer ud af kontrol under den daglige pasning, ved deltagelse i stævner eller lignende. Derfor kastreres langt de fleste hingste.

Hvornår skal hingsten kastreres?

En hingst kan kastreres på et hvilket som helst tidspunkt. De fleste hingste kastreres, når de er mellem 1 og 2 år gamle. På dette tidspunkt er hingsten så gammel, at den er ved at opnå kønsmodenhed, og derfor ikke kan gå på fold med hopper uden risiko for at den vil forsøge at bedække og måske befrugte dem.
Derfor vælger mange at lade dem kastrere på dette tidspunkt. Nogle ejere mener, at hesten udvikler sig bedre, hvis man venter med at kastrere den, til den er ældre.

Mange dyrlæger anbefaler at kastrere tidligt om foråret eller hen på efteråret, hvor flue-plagen er begrænset.

Hvordan udføres kastrationen?

I dag udføres kastration enten på stående eller liggende hest. Ved den stående kastration får hesten en beroligende indsprøjtning, hvorefter operationsområdet lokalbedøves. Ved kastration på liggende hest er den totalbedøvet, og yderligere bedøvelse er derfor ikke nødvendig.

Er der en risiko ved at få sin hest kastreret?

Der er en risiko ved enhver operation. Ved kastration af heste opstår de fleste komplikationer ikke under operationen, men i timerne umiddelbart efter. Blødning fra kastrationsstedet eller i værste tilfælde fremfald af bughuleorganer gennem lyskekanalen og operationssåret ses uhyre sjældent. Dyrlægen skal tilkaldes omgående i disse tilfælde.

En mere almindelig komplikation, men langt mindre alvorlig, ses 8 - 12 dage efter kastrationen. Efter at alt har syntes normalt, hæver kastrationsstedet pludseligt op, hesten bevæger sig mindre og får eventuelt let feber. Dette skyldes, at operationssåret er ved at lukke sig, inden det har nået at hele op fra bunden. Herved samles en del normalt sårsekret i en hulhed og giver anledning til hævelse og måske sekundær betændelse. Det vil være fornuftigt at konsultere sin dyrlæge med henblik på en vurdering i det konkrete tilfælde.

Hvordan behandles hesten efter kastrationen?

De fleste dyrlæger anbefaler at holde den nykastrerede hingst i boks et døgn efter operationen, primært for at kunne observere for eventuelle komplikationer. Herefter bør hesten motioneres dagligt, allerhelst på fold, hvor bevægelsen er med til at modvirke at operationssåret hæver og eventuelt lukker for tidligt. Ofte gives samtidig medicin som skal modvirke hævelsen og derved bedre hestens almenbefindende.

Langt de fleste kastrationer forløber fuldstændigt komplikationsfrit, og 2 - 3 uger efter operationen kan hesten indlede en gradvis tilbagevenden til normalt arbejde.

Produkter fra vores butik

278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.