Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

SponsoreretVævsrekonstruktion

Hvad er vævsbeskadigelse?

Såvel i veterinær- som i den humane klinik/hospital kommer der ofte patienter med betydelige vævsbeskadigelser. Man skelner mellem åbne (f.eks. sår) og dækkede vævslæsioner (f.eks. seneskader).

Når organismens væv ødelægges går også det pågældende vævs celler til grunde. Fra de ødelagte cellers membraner frigøres aktive kemiske stoffer, som dels fremkalder en omlægning af blodtilførslen, og dels medvirker til, at tilstrømningen af forskellige celler fra bl.a. immunsystemet øges. Disse ændringer omkring det ødelagte væv sætter organismen i stand til, at opdage og nedbryde ødelagte celler og vævsrester, samt bekæmpe eventuelle indtrængende mikroorganismer f.eks. bakterier. Hele denne fase/proces, som foregår hver gang, der sker en vævs-beskadigelse, kaldes inflammations fasen.

Når inflammationsfasen er overstået er det ødelagte væv fjernet og en evt. infektion bekæmpet. Den næste fase - helingsfasen - fører til indvækst af et primitivt bindevæv (arvæv), som forsøger at erstatte det ødelagte væv. Ofte stopper helingsfasen når det ødelagte vævsområde er udfyldt med primitivt arvæv, og det ødelagte væv bliver ikke fuldt gendannet, og derved kan f.eks. sårhelingen gå i stå eller såret hele op med et grimt ar.

Ved dækkede vævslæsioner, f.eks. sene- og gaffelbåndslæsioner hos heste, medfører arvævs indvæksten i den beskadigede sene- eller gaffelbåndsdel, at strukturen ikke genvinder sin normale styrke, og derved er risikoen for tilbagefald med nye sene- og gaffelbåndsskader stor.

I USA forskes der intenst i moderne vævsrekonstruktions principper, især til humant brug. En ny teknologi har ført til et nyt produkt som sælges under navnet "ACell". Produktet, som er udviklet til vævsrekonstruktion, er FDA godkendt til dyr i USA, og har været på veterinær markedet der i ca. 1 år.

Hvad kan den nye vævsskabelon?

Acell er en cellefri skabelon udvundet fra 2 lag i blærevæggen fra SPF grise. Det, at produktet har en cellefri sammensætning medfører, at der bl.a. ikke ses vævsafstødnings reaktioner hos patienten.

Der er tale om en tredimensional skabelon, som indeholder bl.a. naturlige strukturelle og funktionelle proteiner, potente vækstfaktorer og en struktur der kaldes basalmembran. Desuden indeholder det hyaluronsyre samt proteoglycaner. Skabelonen har en betydelig aktivitet overfor de fleste typer bakterier på grund af indholdet af vævsaktive proteinstoffer.

Hvordan virker vævsproduktet ?

Acell virker som en naturlig biologisk vævsskabelon, som først sender et biologisk signal fra det ødelagte vævs område ind til knoglemarven. Fra knoglemarven sendes herefter et stort antal primitive reparationsceller (stamceller) ud til det ødelagte væv. Stamceller er primitive celler, som er i stand til at udspecialisere sig til vævs specifikke celler, og er derfor meget vigtige for, at vævs rekonstruktions processerne kan finde sted.Når stamcellerne er ankommet ud i det område hvor vævet er ødelagt, sætter forskellige vækstfaktorer, stamcellerne i gang med at rekonstruere de ødelagte vævsstrukturer uden eller med meget ringe arvævsdannelse til følge.

Selve skabelonen opløses efter 1 - 3 dage efter på/ilægning, men den biologiske værdi består i op til uger i vævet. Den fulde virkning kræver blodforsyning direkte omkring skabelonen, og derfor skal Acell ikke anvendes i blodkar fattige vævs-områder. De før omtalte frigjorte kemiske stoffer (inflammations mediatorer) fra det inflammatoriske respons aktiverer skabelonen, og den kliniske effekt starter få timer efter i lægning af skabelonen og hurtigt indefor et døgn kan de første stamcellers ankomst i det ødelagte væv påvises. Helingstiden forkortes betydeligt, og arvævsfasen reguleres og der ses komplet heling til funktionelt væv.

Ved sene- og gaffelbåndsskader hos heste kan vævsskabelonen udøve det samme helingsrespons i det beskadigede senevæv og sætter hesten i stand til dels at hele sene/gaffelbåndskaden op hurtigere og uden arvæv og dels forøger styrken i sene/gaffelbåndet i og omkring det beskadigede område, hvorved tilbagefald frekvensen falder, og hesten genvinder normal præstationsevne.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

  • Du ønsker at vide, om den pågældende har erfaring med vævsrekonstruktion.
  • Du har et dyr, som har været igennem et langvarigt sårhelingsforløb, som stadig ikke er ophelet.
  • Du har en hest med sene- eller gaffelbåndsskade, som gerne skal genvinde sin normale præstationsevne.

Produkter fra vores butik

529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.