Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Cannabis - hund

Cannabis, marihuana, hash (hampplanten/cannabis sativa)

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser cannabis ud?

Cannabis er en fællesbetegnelse for det aktive stof, der findes i de tørrede topskud og blomster fra hampplanten med det latinske navn Cannabis sativa. Planten bliver op til to meter høj, og består af en kraftig stængel med middelstore blade. Bladene har en stilk, hvorfra der udspringer mellem to og syv lange, takkede blade. Hampplanten er opdelt  i han- og hun-planter. Det er specielt hun-planten med sine blomsterranker i toppen, der bruges til at producere marihuana. Marihuana er de tørrede topskud, blade og blomster fra planten. Hash er derimod en koncentreret, granuleret og sammenpresset form for cannabis.

Hvordan kan hunden komme i kontakt med cannabis?

Mennesker, der bruger cannabis, kan have det liggende i hjemmet som enten marihuana eller som hash i klumper. Normalt ryges det føromtalte cannabis, men det kan også bages ind i kager og spises. Blandt de tilfælde af dyr, der har været udsat for påvirkning af cannabis, er de fleste kommet for skade at spise de såkaldte hashkager.

Rapporter fra London beskriver endvidere, at narkohunde i forbindelse med deres arbejde kan finde på at æde hash, og at dette har været den hyppigste årsag til cannabispåvirkning af hunde i begyndelsen af halvfemserne i det sydlige England.

Hvilken gift indeholder cannabis?

Hampplanten (Cannabis sativa) indeholder 1 til 6 % af stoffet delta-9-tetrahydrocannabinol, kaldet THC.

Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?

Hunden er det dyr, om hvilket der findes de mest udførlige beskrivelser af forgiftning med cannabis. Da THC påvirker centralnervesystemet, vil der indledningsvis ved forgiftning ses nedstemthed. Hunden vil få hallucinationer, og der vil være forstyrrelser i hundens sanser, som kan vise sig ved umotiveret gøen, aggression og anden abnorm adfærd. Senere i forløbet kan der ses opkast, diarré, savlen, muskelsvaghed samt forstyrrelser i temperaturreguleringen, og hunden vil nærmest befinde sig i en søvntilstand.

Den toksiske (giftige) dosis af THC ligger hos hunde på omkring 50-100 milligram per kilo kropsvægt, og den dødelige dosis på over 3 gram per kilo kropsvægt. At hunde kan tolerere så stor en mængde af giften, hænger sammen med, at kun omkring 6 % af den via munden indtagne mængde vil blive optaget i hundens krop. Det er derfor ret usandsynligt, at en hund indtager en dødelig mængde cannabis.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Som ovenfor beskrevet indeholder cannabis THC (delta-9-tetrahydrocannabinol), hvortil der ikke findes noget specifikt modstof. Har dyret spist cannabis i en eller anden form, er det eneste, man kan gøre at fjerne dette fra maven, enten ved at give et opkastningsmiddel eller foretage en maveskylning.

Det siger sig selv, at dyr ikke skal have adgang til nogen former for cannabis.

Tilbud
Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré

89,00 kr
75,00 kr
Køb her
Royal Canin VD Dog Gastro Intestinal, 14 kg

Mavetarmdiæt til hunde

699,00 kr
Køb her
Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund

699,00 kr
Køb her
SPECIFIC CID Digestive Support, 15 kg

Foder ved diarré og opkast, colitis eller dårlig fordøjelse

779,00 kr
Køb her
Tilbud
Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen

129,00 kr
109,00 kr
Køb her
Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave.

189,00 kr
Køb her
Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave

189,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge