Sponsoreret
Kastanje - hund
Af dyrlæge Peter Kierk.
Hvordan ser hestekastanje ud?
De fleste danskere ved fra barnsben, hvordan kastanjetræet ser ud. Om efteråret samles kastanjerne nemlig ind for bl.a. at bruges til figurer. Kastanjetræet vokser overalt i Danmark og kan blive op til 25 meter højt. På hver bladstilk er der 5-7 blade. Træet blomstrer i maj-juni måned og frugten, kastanjerne, falder ned fra træet i september-oktober måned.
Hvor kan hunden komme i kontakt med kastanje?
Kastanjetræet vokser i haver, parker og skove overalt i Danmark. Eftersom især mange børn samler kastanjer sammen om efteråret, kan hunde - som er de dyr, der hyppigst rapporteres om i forgiftningstilfælde med kastanjer - komme i kontakt med kastanjer både inden døre og uden døre.
Hvilken gift indeholder kastanjer?
Kastanje indeholder glycosidet aesculin.
Både bark, blomster og de unge blade indeholder faktisk mere af det aktive stof end kastanjefrugten. Selve frugten (kastanjen) indeholder 3-5% aesculin.
Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?
- Symptomerne viser sig i sjældne tilfælde allerede inden for 1-6 timer, men som regel inden for to dage.
- Der ses savlen, opkast, diarré, mavesmerter.
- Deudover ses forøget drikkelyst, nedsat appetit og dehydrering (væskemangel).
- Feber.
- Muskelkramper, stivhed i kroppen, lammelse og obstruktion (stop for passage) i mavetarmkanalen.
I de tilfælde, hvor forgiftningen ender dødeligt, ses lammelse af åndedrættet i sidste fase. Det er svært at sige, hvor mange kastanjer en hund skal have tygget sig igennem, førend der er tale om en dødelig mængde, men i et tilfælde var 8-10 kastanjer dødelige for en hund på 10 kg.
Hvad kan man gøre for at modvirke giften?
Da det oftest er hvalpe og unghunde, der bliver forgiftet, bør man undgå, at disse hunde får adgang til kastanjer, ved at fjerne muligheden for at dyrene kan komme i kontakt med kastanjer i hus, have eller andre steder, hvor disse forefindes.
Har hunden ædt kastanjer, er det vigtigt, at man søger dyrlæge. Ved at give brækmiddel, og eventuelt foretage en maveskylning, kan dyrlægen forhindre, at der sker en forgiftning af hunden.
Specielt om kastanjer
Udover hestekastanjen findes spisekastanjen, som især vokser i Sydeuropa. Spisekastanjen er ikke giftig, og kan uden risiko spises ristet i ovnen eller som kastanjesmør af os mennesker.
I naturen spiser mange vilde dyr hestekastanjer i stor målestok uden at blive forgiftet. I Dyrehaven nord for København bruger specielt kronhjortene de næringsholdige kastanjer som en slags "rekonvalesenskost" efter brunsten, hvor de ikke har spist i op til 3 uger. En kronhjort kan således æde op til flere kilo kastanjer på et døgn uden at blive syg.
Hunde og kastanjer er på mere end een måde en dårlig kombination. Udover muligheden for forgiftning ved indtagelse, har kastanjer en størrelse, der gør, at de kan kile sig fast i hundens mavetarmkanal, og efterfølgende må fjernes operativt.