Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Kristtorn - hund

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser kristtorn ud?

Kristtorn er en almindelig stedsegrøn enkønnet busk eller træ, der findes i haver overalt i Danmark og vokser vildt specielt i de Østjyske skove. Bladene er tilspidsede ellipseformede, stive, glinsende og langs randen af bladet som regel tornet.

Planten blomstrer i maj og juni, og blomsterne er grøn-gullige eller lyserøde. Frugten som findes på hunplanten er som regel røde, men der findes også gule og sorte varianter. Frugten er runde bær fra ½ til 1 cm i diameter og hænger i klaser.

Hvordan kommer katten  kontakt med kristtorn?

Katten  kan komme i kontakt med kristtorn i haven. En hyppigere årsag til kontakt med kristtorn ses ved juletid, hvor kristtorn i stigende grad bruges i juledekorationer og til udsmykning. Kattekillinger kan finde på at gnave i planten eller lege med bærrene, som kan rulle rundt på gulvet.

Hvilken gift indeholder kristtorn?

Alle dele af planten er giftig. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som virker stærkt irriterende på slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder endvidere cyanogene glykosider samt ringe mængder af digitalislignende stoffer.

Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?

½ til 3 timer efter indtagelse af kristtorn ses voldsom opkast, savlen, diarre, koliksmerter og nedstemthed.

Forgiftningssymptomerne hænger i høj grad sammen med kristtornens voldsom irritative effekt på mave- tarmkanalen. Dødsfald er set hos børn og udokumenterede data fortæller om dødsfald af en større hund, der havde spist 20 bær. Der findes ingen oplysninger om dødelig dosis til kat.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Kristtorn virker irritativ i mavetarmkanalen. Det er derfor vigtigt at få tømt maven så hurtigt som muligt efter indtagelse af planten, enten ved at give et brækmiddel eller foretage en maveskylning. Hvis der sket en forgiftning, er væsketerapi vigtigt pga. et stort væsketab i den beskadigede slimhinde i mave-tarmkanalen.

Det er vigtig, at katten ikke har adgang til juledekorationer med mere, der indeholder kristtorn, og at blade og bær under planten i haven fjernes, hvis man har en kattekilling, der kan finde på at rende rundt og snage dette. 

Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund

679,00 kr
Køb her
Royal Canin VD Dog Gastro Intestinal, 14 kg

Mavetarmdiæt til hunde

689,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen

129,00 kr
Ned til 109,00 kr Køb her
Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave.

180,00 kr
Køb her
SPECIFIC CID Digestive Support, 15 kg

Foder ved diarré og opkast, colitis eller dårlig fordøjelse

769,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré

89,00 kr
Ned til 79,00 kr Køb her
Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave

179,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.