Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Diapro PLUS til hund og kat, 20 breve Køb her

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her

Panzym Forte pulver, 200g Køb her

Diapro Hund & Kat, 100 kapsler Køb her
Tilbud
109,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
Tilbud
159,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her

Sponsoreret



Nikotin - hund

Nikotinforgiftning hos hund

Af dyrlæge Kirsten Boeck.

Hvad er nikotinforgiftning hos hund?

Der findes rigtig mange forskellige nikotinholdige produkter på markedet : cigaretter, cigarer, pibetobak, snus, nikotinvæske til e-cigaretter, nikotintyggegummi og – plastre m.fl. og forgiftningssymptomer kan opstå, når hunde – især hvalpe og unghunde – spiser nogle af disse produkter. Ligger der tobaksprodukter fremme i hjemmet, kan de udgøre en risiko. Der er de senere år desuden sket en kraftig stigning i forbruget af snusposer blandt unge og det er desværre ikke ualmindeligt, at de ender i naturen efter endt brug. Her er der risiko for, at hunde på deres lufteture finder dem og spiser dem. På samme måde kan cigaretskod være årsag til forgiftning, idet nikotinet opkoncentreres i cigaretstumperne, som dermed kan indeholde ret meget nikotin. 

Hvad er symptomerne på nikotinforgiftning?

Nikotin er et såkaldt alkaloid, som naturligt findes i tobaksplanter. Tidligere har det været brugt som insektdræbende middel i landbruget. Det påvirker mange insekters nervefunktion og medfører deres død. 

Hos varmblodede dyr påvirker nikotin både det centrale og perifere nervesystem. Det kan hos hunde være potentielt dødeligt, hvis det optages i for store mængder i forhold til hundens vægt. 
Hvis hunden ikke kaster op ret hurtigt efter at have spist nikotinposerne, kan en nikotinforgiftning udvikle sig fra inden for få minutter til flere timer efter indtagelsen af nikotinen. Forgiftningssymptomerne starter med kvalme og savlen, og derefter ses opkast og diarré. Indvirkningen på nervesystemet vil vise sig ved, at hunden virker forvirret, har kulderystninger, stiv gang, er angst og efterhånden bliver mere svag og afkræftet. 
 

Nikotin har den effekt på det autonome (selvstyrende) nervesystem, at det først stimuleres og derefter hæmmes. Stoffet indvirker på kredsløbet og åndedrættet efterhånden som forgiftningen forløber. Åndedrætsbesvær er slutstadiet af nikotinforgiftning på grund af en lammelse af åndedrætsmuskulaturen. Hjertet vil fortsætte med at slå, indtil iltmanglen er så udtalt, at dyret dør. 

Hvor meget nikotin skal der til, før det er farligt for hunden?

Det er uvist, hvor stor en mængde nikotin, en hund skal indtage, før der optræder forgiftningssymptomer, men det vil afhænge af hundens størrelse og af om den hurtigt kaster det indtagne op. Man ved, at forgiftning kan opstå hos børn ved indtagelse af 1 mg nikotin pr. kg legemsvægt. I en redegørelse fra DTU Miljø angives det at dødelig dosis for en hund er 9,2 mg/kg. 

Indholdet af nikotin i nogle af de forskellige produkter angives at være : 

  • Nikotintyggegummi: 2-4 mg pr. stk 
  • Cigaretter: 9-30 mg 
  • Snusposer: 10-28 mg 
  • E-cigaretter: patroner med flydende nikotin - op til 80 mg/ml 

Mængden af nikotin pr. pose varierer kraftigt fra mærke til mærke. Derudover er der tale om brugte nikotinposer, hvor en del af indholdet ikke er til stede mere. Det er således nærmest umuligt at vide, hvor meget nikotin, hunden har indtaget. 

Hvordan behandles nikotinforgiftning?

Det er meget vigtigt, at få hunden bragt til dyrlæge hurtigst muligt. Da nikotinforgiftning kan ligne andre typer af forgiftninger, er det vigtigt at oplyse til dyrlægen, om du har nikotinholdige produkter i hjemmet eller du har mistanke om, at hunden har indtaget noget på en gåtur. Har du selv produkterne liggende i hjemmet, så medbring emballagen til dyrlægen. 

Dyrlægen vil handle ud fra situationen, som er afhængig af dyrets symptomer og hvor lang tid, der er gået efter indtagelsen. Det kan blive aktuelt at fremkalde opkastning eller foretage en maveskylning. Hvis hunden først kommer i behandling sent og der er gået mere end tre timer efter indtagelse, kan man vælge at indgive aktivt kul, som vil binde sig til det giftige stof i tarmkanalen. Der vil blive taget hånd om eventuelle kramper og hjerte- og blodtryksproblemer og iværksat intensiv behandling med ilt og intravenøs tilførsel af væske. Der findes desværre ingen decideret modgift til nikotin.

De første 4 timer anses for at være kritiske. Hvis hunden klarer at stå igennem dem, er der gode muligheder for fuldstændig helbredelse.

Hvordan forebygges nikotinforgiftning?

Det er vigtigt, at alle nikotinholdige produkter holdes udenfor rækkevidde, især hvis man har en hvalp i huset. På samme måde skal man være meget opmærksom, hvad hvalpen tager i munden på en gåtur, - og fjerne det, hvis det er muligt. Det kan gå meget hurtigt. 

Sidst, men ikke mindst, kunne man ønske sig, at mindre affald blev henkastet i naturen . I dåserne med snusposer findes der i låget en lille skraldebeholder beregnet til de brugte poser og det er også en mulighed at putte en brugt pose i lommen uden risiko for brandfare og lugtgener. 

Mere viden om nikotinposer

Ønsker man mere viden om snusposer kan det læses her: 

https://backend.orbit.dtu.dk/ws/portalfiles/portal/363227365/978-87-7038-614-2.pdf 

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop