Sponsoreret
Ateromer
Latinsk navn: Cysta atheromatosa
Hvad er et Aterom?
Et aterom er en form for godartet knude i huden. I huden findes der talrige talgkirtler, som er ansvarlige for produktion af talg, således at hud og pels kan holdes blank og smidig. Det kan forekomme, at kirtlens åbning stopper til og hermed vil der ske en ophobning af talg i kirtlen. Man kan finde disse ateromer som også kaldes talgcyster mange steder på hundens krop, men hyppigst på ryggen. De kan have meget forskellige størrelser fra få mm til adskillige cm. Et gammelt udtryk for dem er grødsvulster.
Ateromer er ikke ømme eller generende for hunden på anden måde.
Hvad sker der, hvis din hund får et aterom?
Som regel sker der ikke noget - og du behøver ikke at gøre noget. Som nævnt er der ikke noget ondartet i et aterom, og man kan vælge bare at lade den sidde.
Det kan ske, at et aterom brister, tømmer sit indhold ud og bliver lille igen. Dette kan gentages flere gange.
Der er dog situationer, hvor der går betændelse i cysten. Den bliver rød og øm, og der kan klemmes en stor mængde lugtløst talg ud, som kan være hvidt, gråligt eller sort. I disse tilfælde vil det være nødvendigt med antibiotikabehandling. Når infektionen er under kontrol, bør ateromet fjernes. Det er en lille ukompliceret operation, men vil dog kræve fuld narkose. Hvis ikke kapslen fjernes, er der stor risiko for, at problemet opstår igen.
Hvilke racer kan få ateromer?
Tilstoppede talgkirtler kan ses hos alle racer, men ses dog med lidt større hyppighed hos ældre pudler.
En særlig tilbøjelighed ses hos langhårede schæfere, som kan udvikle store ateromer med risiko for infektion.