Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
438,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g Køb her
409,00 kr

Aptus HopFlex 60 stk. Køb her
380,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter Køb her
230,00 kr

Virbac Movoflex Soft Chews, M, 30 stk. Køb her
Mængderabat
477,50 kr
Ned til
429,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg Køb her

SponsoreretCalve-Legg Perthes

Latinsk navn: Osteochondrosis coxae juvenilis

Af dyrlæge Christa Hede

Hvad er Calve-Legg Perthes?
Calve-Legg Perthes er en sygdom, der angriber lårbenshovedet hos især små hunderacer. Sygdommen udvikler sig fortrinsvis hos unge hunde og ses tidligst omkring 5-måneders-alderen. Sygdommen skyldes en ikke-infektiøs vævsdød i lårbenshovedet.

Hvad er symptomerne på Calve-Legg Perthes?
Calve-Legg Perthes kan angribe både det ene lårbenshoved eller dem begge. Udviklingen af sygdommen starter ved, at blodforsyningen til lårbenshovedet bliver forstyrret og medfører vævsdød. Som følge heraf forsvinder brusk og benvæv i lårbenshovedet langsomt. Herefter bliver hofteleddet ustabilt og "løst", og efterhånden som udviklingen skrider frem, vil der til sidst ikke eksistere et egentligt hofteled.

Tilstanden er meget smertefuld, og der ses udtalt halthed hos den angrebne hvalp eller unghund. Muskulaturen på det syge ben vil svinde ind, og på grund af smerter kan hunden ændre adfærd, ofte i aggressiv retning.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Diagnosen stilles ud fra en klinisk undersøgelse af hunden og ved hjælp af røntgenbilleder af hofterne. Røntgenbillederne viser i reglen et tydeligt svind af knoglevævet i lårbenshovedet. Dette kan, som det ofte er beskrevet, se ud som om en mus har gnavet af lårbenshovedet.

Hvordan behandles Calve-Legg Perthes?
Behandlingen går primært på at få lindret smerten. Hvis ikke medicinsk behandling kan klare det, er der kun een mulighed for behandling, og det  er operation. Lårbenshals og lårbenshoved fjernes da operativt, hvorefter der dannes der et "falsk" led, hvor hofteleddet skulle have været. Denne procedure lyder meget dramatisk, men faktum er, at hunden bliver smertefri og muskulatur og sener holder benet på plads.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har Calve-Legg Perthes?
Er din hund opereret for Calve-Legg Perthes, vil den med en god genoptræning atter få et godt liv og kunne bevæge sig uden smerter.

Hvorfor får hunde Calve-Legg Perthes?
Calve-Legg Perthes er en arvelig sygdom, der nedarves som følge af et autosomalt recessivt gen (det vil sige et vigende gen, som ikke er kønsbundet). Det er specielt små terriere og Cavalier King Charles Spaniels, der udvikler denne sygdom.
Da sygdommen er arvelig, er det vigtigt, at man ikke avler på syge dyr, eller dyr, som er bærere af dette gen. En anden vigtig foranstaltning for at undgå sygdommen, er at undersøge nært beslægtede individer til syge dyr, for at se om disse også er disponerede for sygdommen. Dette sker som tidligere nævnt ved hjælp af et røntgenbillede af hofterne.

Anden viden om Calve-Legg Perthes
I udlandet, hvor CT scannere er tilgængelige veterinært, kan diagnosen fremstilles meget illustrativt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop