Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Campylobacteriose

Af dyrlæge Peter Kierk

Hvad er campylobacteriose?
Campylobacteriose er en infektion, som er forårsaget af en bakterie kaldet campylobacter. Infektionen resulterer i feber, diarré, koliksmerter i bughulen og til tider også opkast.

Hunde og katte kan blive inficeret med denne tarmbakterie, men mange andre pattedyr, herunder også mennesker, kan også få infektionen. En infektion, som kan smitte fra dyr til mennesker kaldes en zoonose. Campylobacteriose findes overalt på jordkloden og spredes via afføring fra inficerede dyr.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Diagnosen stilles ved hjælp af en bakterieundersøgelse af afføringen, som dyrkes på en agarplade. En agarplade er et vækstmedium, som er afpasset efter, hvilke ydre forhold bakterierne trives i.  Er der mistanke om sygdommen, og har ens egen dyrlæge ikke mulighed for at stille diagnosen, er det vigtigt at afføringen hurtigst muligt transporteres til et laboratorium i en lufttæt pakning (dvs. anaerobt).

Hvordan behandles campylobacteriose?
Campylobacteriose skal behandles med antibiotika i 10-14 dage efter samråd med dyrlægen. Da det imidlertid kun er få præparater, der er effektive mod sygdommen, er det vigtigt, at man har en præcis diagnose, inden man går i gang med behandlingen. Det er endvidere vigtigt at inficerede dyr isoleres, så smitten ikke spredes. Håndvask og desinfektion efter kontakt med smittede dyr er derfor meget vigtigt.

Behandlingen af dyret fortsætter, til der ved en fornyet dyrkning ikke kan påvises campylobacter i afføringen. Da man flere gange har påvist campylobacter i mælk og i kød fra specielt fjerkræ, er man i dag meget opmærksom på bakterien. Mennesker kan nemlig blive alvorligt syge ved indtagelse af inficerede fødevarer og ved omgang med smittede hunde og katte. Det kan derfor ikke understreges nok, at hygiejne, tilstrækkelig varmebehandling af kød herunder fjerkræ, etc. er vigtige foranstaltninger for at undgå smittespredning.

Prognosen for et dyr, der bliver korrekt behandlet for campylobacteriose, er god.

Forskningen af campylobacters betydning hos hunde og katte er først rigtig kommet i gang inden for de sidste ti år,  og der er stadig en del ubesvarede spørgsmål omkring denne zoonose.

Tilbud
Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen

129,00 kr
109,00 kr
Køb her
Tilbud
Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré

89,00 kr
75,00 kr
Køb her
Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund

699,00 kr
Køb her
Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave.

189,00 kr
Køb her
Royal Canin VD Dog Gastro Intestinal, 14 kg

Mavetarmdiæt til hunde

699,00 kr
Køb her
Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave

189,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her