Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her
198,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her
1065,00 kr

Panzym Forte pulver, 200g Køb her

SponsoreretCampylobacteriose

Latinsk navn: Campylobacteriose

Af dyrlæge Peter Kierk

Hvad er campylobacteriose?
Campylobacteriose er en infektion, som er forårsaget af en bakterie kaldet campylobacter. Infektionen resulterer i feber, diarré, koliksmerter i bughulen og til tider også opkast.

Hunde og katte kan blive inficeret med denne tarmbakterie, men mange andre pattedyr, herunder også mennesker, kan også få infektionen. En infektion, som kan smitte fra dyr til mennesker kaldes en zoonose. Campylobacteriose findes overalt på jordkloden og spredes via afføring fra inficerede dyr.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Diagnosen stilles ved hjælp af en bakterieundersøgelse af afføringen, som dyrkes på en agarplade. En agarplade er et vækstmedium, som er afpasset efter, hvilke ydre forhold bakterierne trives i.  Er der mistanke om sygdommen, og har ens egen dyrlæge ikke mulighed for at stille diagnosen, er det vigtigt at afføringen hurtigst muligt transporteres til et laboratorium i en lufttæt pakning (dvs. anaerobt).

Hvordan behandles campylobacteriose?
Campylobacteriose skal behandles med antibiotika i 10-14 dage efter samråd med dyrlægen. Da det imidlertid kun er få præparater, der er effektive mod sygdommen, er det vigtigt, at man har en præcis diagnose, inden man går i gang med behandlingen. Det er endvidere vigtigt at inficerede dyr isoleres, så smitten ikke spredes. Håndvask og desinfektion efter kontakt med smittede dyr er derfor meget vigtigt.

Behandlingen af dyret fortsætter, til der ved en fornyet dyrkning ikke kan påvises campylobacter i afføringen. Da man flere gange har påvist campylobacter i mælk og i kød fra specielt fjerkræ, er man i dag meget opmærksom på bakterien. Mennesker kan nemlig blive alvorligt syge ved indtagelse af inficerede fødevarer og ved omgang med smittede hunde og katte. Det kan derfor ikke understreges nok, at hygiejne, tilstrækkelig varmebehandling af kød herunder fjerkræ, etc. er vigtige foranstaltninger for at undgå smittespredning.

Prognosen for et dyr, der bliver korrekt behandlet for campylobacteriose, er god.

Forskningen af campylobacters betydning hos hunde og katte er først rigtig kommet i gang inden for de sidste ti år,  og der er stadig en del ubesvarede spørgsmål omkring denne zoonose.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop