Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Flækket rovtand

Af Alf Peder Læbro Hvad er en flækket rovtand hos hunde?

Flækket rovtand er en betegnelse for et brud på rovtanden. Hunden har fire rovtænder, to i overmunden og to i undermunden. Det er den største kindtand i både i over- og undermund. Rovtanden kan være delvist flækket, hvilket vil sige, at der er en revne i tanden. Hvis rovtanden er fuldstændigt flækket eller brækket, mangler der simpelthen et stykke af tanden.

Hvad er symptomerne på en flækket rovtand?

Afhængig af hvor slemt tanden er beskadiget, kan hunden have svært ved at spise, og den vil vise tegn på smerte i munden. Måske vil den ikke bide i sin bold eller andre legeting. I meget smertefulde tilfælde vil hunden måske slet ikke spise.

Hvis man kigger hunden i munden, kan man måske se den flækkede tand direkte. Tanden kan være misfarvet, tandmarven kan være synlig, eller der kan være en sort plet ved brudfladen på den flækkede tand. Tandkødet kan også være hævet. I nogle tilfælde kan man se spor af blod i munden på hunden.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen flækket rovtand?
Dyrlægen vil foretage en grundig undersøgelse af hundens mund og tænder og forhøre sig om hundens tilstand i øvrigt. Derudover afgøres det, om hunden har feber.

Hundens kæbe bør røntgenfotograferes, så man kan se, om der er opstået følgetilstande. Følgetilstande kan f.eks. være bylder i bunden af tandroden eller betændelse i tandmarven, eller også kan rovtanden være flækket hele vejen på langs.

Hvordan behandles en flækket rovtand?

Behandlingen afhænger af, hvor omfattende tandbruddet er: 

  • Hvis der kun er en revne i tanden, foretages der ikke nogen umiddelbar behandling, men det vil være en fordel jævnligt at tage et røntgenbillede af tanden. Så kan dyrlægen se, om der på et tidspunkt opstår tandmarvsbetændelse, som så skal behandles.
  • Hvis tandbruddet er enkelt og regelmæssigt, og der ikke er opstået nogle følgetilstande, bliver tanden rodbehandlet og plomberet. Behandlingen foregår under fuld bedøvelse.
  • Hvis der i forbindelse med bruddet er opstået følgetilstande, f.eks. bylder i bunden af tandroden, tanden er flækket på langs eller tandmarvsbetændelse, skal tanden trækkes ud. Denne behandling foregår også under fuld bedøvelse.

Hvis tanden skal plomberes eller trækkes ud, behandler man næsten altid hunden med antibiotika og smertestillende medicin.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har en flækket rovtand?
Hundens fremtid afhænger både af, om der er opstået følgetilstande i forbindelse med tandbruddet, og hvor hurtigt sygdommen behandles. Jo hurtigere hunden behandles, jo mindre er risikoen for, at den udvikler følgetilstande. Langt de fleste hunde bliver fuldstændigt raske igen.

Hvorfor får hunde en flækket rovtand?
Rovtanden kan faktisk kun flække, hvis hunden kommer til skade, f.eks. ved påkørsel eller slåskamp, eller hvis den bider i meget hårde ting som f. eks. sten.

Hvad er risikoen for, at din hund får en flækket rovtand?
Hvis hunden ikke bider i sten, slås eller på anden måde kommer til skade, så er risikoen for en flækket rovtand ringe.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få en flækket rovtand?
Store, aktive racer har størst risiko for at flække en rovtand. Det drejer sig om schæfer, labrador retriever, golden retriever og jagthunde.

99,00 kr

Aptus Bucadog pasta, 70 g

Tandpasta mod plak, tandsten og dårlig ånde til hunde. De virksomme stoffer i tandpastaen bidrager til at opretholde balancen i mundens naturlige mikroflora og mindsker forekomsten af skadelige pl...

Køb her
Mængderabat
93,00 kr
Ned til
84,00 kr

Aptus Bucadog Small tyggelapper, 20-25 stk.

Tyggelapper mod plak, tandsten og dårlig ånde til hunde. De virksomme stoffer i tygelapperne bidrager til at opretholde balancen i mundens naturlige mikroflora og mindsker forekomsten af skadelige...

Køb her
599,00 kr

Hill´s PD Dental Care t/d Canine, 10 kg

Tanddiæt til hunde.  Hill's Dental Care understøtter et sundt tandsæt hos din hund. Foderet er klinisk dokumenteret til at reducere ophobning af tandsten, plak og misfarvninger. 

Køb her
71,00 kr

Enzymatisk Tandpasta, 70 g

Velsmagende tandpasta med kyllingesmag til hunde og katte. Virbac Enzymatisk Tandpasta indeholder et patenteret enzymsystem, som hjælper med til at forebygge forekomsten af plak.

Køb her
Mængderabat
60,00 kr
Ned til
49,00 kr

VetPro tandpasta, 50 ml

VetPro tandpasta med leversmag anvendes til daglig tandbørstning af din hunds tænder. Tandpastaen påføres med tandbørste i cirkulerende bevægelser på alle tandflader og tandkød. VetPro tandpasta r...

Køb her
95,00 kr

VetPro klorhexidin mundgel, 100 ml

Denne VetPro klorhexidin mundgel anbefales til rensning af tænder og tandkød kombineret med tandbørstning.

Køb her
99,00 kr

Whimzees tyggeben, tandbørste, M, pose m/12 stk.

Whimzees Tandbørster er fedtfattige tyggeben fremstillet af helt naturlige ingredienser. Disse Medium tandbørster passer til hunde mellem 12-18 kg. De reducerer dannelsen af plak og tandsten mekan...

Køb her
689,00 kr

Royal Canin Dental DLK22, 14 kg

Begrænser plak, tandsten og dårlig ånde. Royal Canin Dental begrænser dannelsen af plak og tandsten og bekæmper dårlig ånde.  Foderet er velegnet til daglig mundhygiejne hos voksne hunde over 10...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her