Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

Sponsoreret

Histiocytose

Latinsk navn: Histiocytose

Histiocytose er betegnelsen for en gruppe af sygdomme, der opstår fordi nogle celler i kroppen - histiocyter - ikke længere fungerer normalt. Specielt sygdommen Malign Histiocytose har de senere år påkaldt sig opmærksomhed.
 
Histiocyter er en gruppe af hvide blodceller, som findes rundt omkring i kroppens organer. Disse celler tager normalt del i kroppens forsvar mod virus og bakterier, men de kan rammes af sygdom eller af regulær kræft.
 
4 forskellige sygdomme
Histiocyter kan blive syge på 4 forskellige måder, og man taler derfor om 4 forskellige sygdomme, der forløber vidt forskelligt - nogle med et godartet forløb og andre med et mere ondartet forløb: 

 • Kutan Histiocytose: 
  Enkelte eller mange hævelser i huden. Enkelte forsvinder af sig selv, enkelte kan behandles med binyrebarkhormon og de resterende - de kroniske og tilbage-vendende - kræver mere aggressiv behandling med immunsuppressiv medicin.
 • Systemisk Histiocytose: 
  Her kan ses flere hævelser i huden, men sygdommen kan også spredes til organer og lymfeknuder.
  Sygdommen veksler ofte med perioder med nedstemthed og vægttab og perioder uden symptomer. Sygdommen udvikler sig og kræver behandling med immunsuppressiv medicin. Der er påvist en arvelig komponent hos Berner Sennenhunde, hvor sygdommen forekommer med en højere frekvens end hos andre hunde.
 • Kutan Histiocytoma:
  Godartet hudtumor, der ofte rammer unge hunde. Denne tumorform forsvinder ofte af sig selv, og kan ellers fjernes kirurgisk.
 • Histiocytisk Sarkom og Malign Histiocytose: 
  Ondartede kræftformer, der meget ligner hinanden med involvering af mange forskellige organer og hurtig udvikling af sygdommen, der ender dødeligt.
  Der kan ses mange forskellige symptomer afhængig af hvilke organer, der er involverede,  og der er nedstemthed og vægttab. Sygdommen kan forsøges behandlet med kemoterapi, men effekten af behandlingen er i bedste fald kortvarigt.

Malign Histiocytose
Specielt Malign Histiocytose har været genstand for megen opmærksomhed, både p.g.a. sygdommens dramatiske forløb og fordi det viser sig, at én hunderace - nemlig Berner Sennenhunde - er i særlig risiko for at få denne sygdom, selvom også Rottweiler, Flat Coated Retriever, Golden Retriever og andre racer kan blive ramt af sygdommen.

Dansk undersøgelse over udbredelsen af Malign Histiocytose hos Berner Sennenhunde
En undersøgelse udført i samarbejde mellem Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme på Københavns Universitet og Dansk Berner Sennen Klub viste, at Berner Sennen er en hunderace med en meget høj risiko for at få kræft, idet 42% af danske Berner Sennenhunde dør af kræft. Af disse kræfttilfælde tegner Malign Histiocytose sig for 10%. Det viste sig desuden, at der er en meget stor arvelig komponent, idet 11 ud af 13 tilfælde af Malign Histiocytose opstod hos Berner Sennenhunde, der var i det samme stamtræ.

Også katte kan få Histiocytose, men det antages at disse sygdomme ikke er så hyppige hos katte. 
 
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles ved at udtage en vævsprøve (biopsi) fra et angrebet område (hud eller organer som f.eks. leveren), og sende prøven ind til et anerkendt laboratorium.

Resultatet af biopsien kan klarlægge, hvilken en form af Histiocytose, der er tale om, og dette er - som beskrevet ovenfor - meget vigtigt for udfaldet og evt behandling af sygdommen.

Din dyrlæge vil også udrede din hund eller kat og tage røntgenbilleder og scanne den samt tage blod- og urinprøver for at få et overblik over udbredelsen af sygdommen - alt sammen for bedre at kunne rådgive dig om sygdommens omfang og mulighederne for behandling.
 
Yderligere information
Der findes meget (især engelsksproget) litteratur på nettet. Du kan finde mere information, hvis du søger under histiocytosis, malignant histiocytosis, canine (som betyder hund), feline (som betyder kat) og bernese mountain dog (som betyder Berner Sennen).

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop