Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

70,00 kr

VetPro potevoks, 50 ml Køb her
298,00 kr

Omega-3-6 olie, 100 ml Køb her
159,00 kr

Allerderm Calm, 200 ml Køb her
52,50 kr

BUSTER Strigle lille Køb her
Tilbud
139,00 kr
125,00 kr

Viacutan Plus kapsler, 40 stk Køb her
167,00 kr

Megaderm, 28 x 4 ml Køb her
240,00 kr

VetPro Omega olie, 100 ml Køb her

Sponsoreret

Hygrom

Latinsk navn: Hygroma

Albuesvamp hos hund

Af dyrlæge Kirsten Boeck

Hvad er albuesvamp? 

Dette er en betegnelse for en tilstand, hvor huden på ydersiden af albuerne kan blive stærkt fortykket på det sted, hvor den dækker henover et knoglefremspring, der ligger lige under huden. Tit vil hårene forsvinde fra området og huden kan udover at være fortykket også virke svampeagtig pga underliggende ophobning af væske.  I mildere tilfælde vil der blot kunne føles og måske ses en fortykkelse af huden på stedet og pelsen kan være misfarvet.

Der findes også en variant, hvor det væskefyldte hulrum findes ud for albuespidsen.

Dette fænomen, der kaldes for et hygrom, kan også ses andre steder på kroppen end på albuerne. Det kan forekomme de steder, hvor knogle ligger tæt under huden og udsættes for forøget tryk, - eksempelvis på bagkroppen på sædebensknuderne eller hasespidserne. Men fortykkelsen over albuerne er langt det hyppigste.

Som regel ses albuesvamp på begge albuer.

Hvad skyldes albuesvamp? 

Fænomenet ses især hos korthårede hunde af store racer f.eks labrador eller gigantracer som grand danois og mastiff   m.fl., men kan forekomme hos alle større hunde, også dem med lidt længere pels.

På ydersiden af albuerne ligger et knoglefremspring kun dækket af den overliggende hud. (Hundeejeren kan faktisk mærke efter på sine egne albuer, det er den samme opbygning). Hvis hunden har for vane at ligge på siden på et hårdt underlag som f.eks. trægulve, fliser, beton osv. kan dette område blive udsat for et for stort tryk og huden vil reagere med en fortykkelse for at beskytte de underliggende strukturer. I starten er området lille, men ved fortsat tryk kan det blive ret stort.

Hvad er symptomerne på albuesvamp? 

Så længe fortykkelsen over knoglefremspringet er af moderat størrelse, vil der ikke være nogen symptomer. Albuesvamp gør ikke ondt eller generer hunden på anden måde, - det er højst et kosmetisk spørgsmål. Sådan vil det forblive i langt de fleste tilfælde.

Men det kan forekomme, at der ved store ældre hygromer opstår infektion. Den viser sig som  små væskende områder på den fortykkede hud, hvorfra der siver en rødlig væske eller decideret pus. Området vil være ømt og varmt og hunden vil slikke på det.

Hvordan forebygges albuesvamp? Hvordan behandles albuesvamp?

Forebyggelse er alfa og omega, når man har med albuesvamp at gøre. Hvis hygromet bliver stort og der opstår infektion, kan der nemlig sommetider opstå komplikationer med at få området til at hele. Omvendt kan man få det til at svinde ret markant ved hjælp af den rigtige forebyggelse.

Det handler om at forhindre huden over knoglen i at blive klemt, når hunden ligger på et hårdt underlag. Derfor skal hundeejeren sørge for et blødt og polstret underlag på de liggepladser, hvor hunden helst vil være. Det sker, at hunde foretrækker det hårde underlag fremfor det bløde og ikke er til sinds at ændre vaner. Derfor er det vigtigt at vænne den til en seng eller madras allerede fra, den er lille hvalp. (Det kan også sidenhen komme den til gode, hvis den som ældre får gigt).

Man kan også vælge at beskytte albueleddet med en velpolstret forbinding. Denne løsning kan dog byde på udfordringer, da det kan være svært at få en forbinding til at blive liggende på et sted, hvor der er så meget bevægelse. Forbindingen kan evt. fikseres i pelsen med klæbeplaster. Der findes også specialsyede albueledsbeskyttere. Begge typer beskyttelse skal ligge i op til tre uger for at have en effekt.

Behandlingen kan også understøttes med anvendelse af laser.

Hvordan behandles albuesvamp? 

Heldigvis er det meget sjældent, at der spontant opstår infektion i et hygrom, men skulle det ske, vil det være nødvendigt med antibiotika- og smertebehandling. Også her vil det være nødvendigt med polstring og beskyttelse af området, da helingen vil have dårligere vilkår, hvis hygromet fortsat udsættes for tryk udefra.

Hvis der er meget væske i området, kan det være fristende at dræne det. Der er dog ikke ret meget effekt ved at suge væsken ud med en sprøjte og en kanyle, - det gendannes meget hurtigt. Ved hjælp af en anden teknik kan der placeres et mere permanent dræn og udenpå dette en sugende forbinding. Denne metode indebærer dog en risiko for infektion.

En sidste udvej kan være at fjerne den fortykkede hud, der er i overskud. Her skal man dog være forberedt på, at der kan optræde komplikationer med sårhelingen af de samme årsager som ovenfor nævnt.

Så hvad er konklusionen mhp albuesvamp?

Det vil være klogt at hindre, at et hygrom udvikler sig til mere, end det måske allerede er.

Ved de mindre hygromer kan man komme langt med polstring, blødt leje mm og måske endda opleve, at de tilbagedannes. De større hygromer skal plejes på samme måde og man må leve med deres udseende og stille sig tilfreds med, at ikke generer hunden.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop