Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

SponsoreretKræft i mundhulen hos hund

Latinsk navn: Cancer oris

Hvad er kræft i mundhulen hos hunde?

Af dyrlæge Hanne Kirk Nielsen

Kræft er en forstyrret og forøget vækst af en gruppe af kroppens celler. Kræft kan deles i godartede og ondartede former. De godartede vokser lokalt, og danner altså lokalt en svulst eller knude. De ondartede kan finde på at vokse i dybden og angribe andre typer væv end det de udgår fra, eller de kan sprede sig til andre områder af kroppen via blod eller lymfe, såkaldte metastaser.

Man kan som regel ikke se på en knude om den er godartet eller ondartet. 
I mundhulen på hunde kan man se både godartede og ondartede kræftformer. De godartede hedder epulis og ses typisk på tandkødet hos boxere, men kan også ses hos andre racer.

Hvad er symptomerne på kræft i mundhulen?

Først og fremmest vil man ofte kunne se en knude eller hævelse et sted i mundhulen hos hunden. Der kan selvfølgelig være svulster, der er placeret så de er svære at få øje på. I mange tilfælde vil man også opdage, at hunden har dårlig ånde, eller at der er blødning fra munden. Nogle hunde kan få svært ved at spise grundet svulsten i mundhulen.

Hvis der er tale om epulis, kan hunden få paradentose og løse tænder fordi der dannes dybe lommer omkring tænderne.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles ved at dyrlægen undersøger dyrets mundhule og finder en svulst.
I mange tilfælde vil det være nødvendigt at bedøve hunden, for at kunne se hvad der er inde i munden. Ved undersøgelsen vil dyrlægen muligvis tage en vævsprøve af svulsten. Derved kan man se hvad type svulst det drejer sig om og hvorvidt den er godartet eller ondartet. Dyrlægen vil som regel sende vævsprøven til et laboratorium til bedømmelse.

Det kan ofte være nødvendigt at tage røntgenbilleder af hundens mund. Dette er for at se om svulsten vokser ind i knoglen, eller forskubber tænderne eller på anden måde overskrider vævsgrænserne.

Hvordan behandles kræft i mundhulen på hunde?

Hvis der er tale om godartet epulis vil man kunne fjerne svulsterne delvis ved en operation på tandkødet. Efter en tid vil de dog vokse ud igen, da svulsten vokser helt inde fra knoglen og ud. Man kan derfor ikke få det hele med. Det vil dog lindre hundens symptomer, og forhindre at dens tænder og tandkød tager skade af at tandkødet er så forvokset.

Drejer det sig om ondartede svulster skal prognosen vurderes nøje. Hvis det er muligt at fjerne hele svulsten og hvis hunden ikke har haft den for længe, vil en operation i mange tilfælde kunne kurere patienten. Der er desuden mulighed for, at man kan få sin hund efterbehandlet med kemoterapi i enkelte tilfælde.

Behandlingen af kræftsvulsten skal planlægges ud fra dennes placering og ud fra hvilken type svulst der er tale om. Desuden skal dyrlægen vurdere om der er tegn på metastaser. Disse yderligere undersøgelser kan involvere, blodprøver, urinprøver røntgenudersøgelser eller ulralydsscanning.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har kræft i mundhulen?

Er der tale om godartet epulis eller svulster der nemt kan fjernes fuldstændigt, går hunden en god fremtid i møde. Epulis skal dog behandles når den vokser frem igen. Ved ondartede svulster der ikke kan fjernes fuldstændigt er prognosen dårlig. Her vil sygdommen ofte være hurtigt fremadskridende og aflivning vil være den dyrevenlige løsning.

Hvis det er muligt at behandle hunden med kemoterapi må man påregne, at den sandsynligvis skal i behandling med uger eller måneders mellemrum resten af livet.

Hvorfor får hunde kræft i mundhulen?

Nogle racer kan være disponerede, men ofte ses kræft som en alderdomsbetinget lidelse. Der er dog også yngre hunde, der får kræft i mundhulen. Der forskes i årsager til kræft, men alle årsager er ikke afklaret.

Hvad er risikoen for, at din hund får kræft i mundhulen?
Risikoen er lille da sygdommen ikke er almindelig, bortset fra epulis der ses hyppigt.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hund får kræft i mundhulen?
Der er intet man kan gøre for at forebygge at ens hund får kræft i mundhulen, men det er meget vigtigt, at man opdager det med det samme, da muligheden for at svulsten kan fjernes fuldstændigt så bliver bedre, derfor er det en god ide at tjekke hundens mundhule jævnligt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop