Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her

Sponsoreret

Tandbyld

Latinsk navn: Odontogenic abscess

3. mar 2022 Af Kirsten Boeck Tandbyld/tandfistel

Hvad er en tandbyld? 

En tandbyld er en betændelse omkring spidsen på tandroden, hvor betændelsen kan gribe over på kæbeknoglen. Den klassiske tandbyld opstår ved, at betændelses-bakterier vandrer ned gennem rodkanalen og etablerer sig ved rodspidsen. Det sker typisk, hvis tanden er knækket eller på anden måde har taget skade. Da der er meget begrænset plads rundt om rodspidsen, er en tandbillede meget smertevoldende.

Hvad er symptomerne på en tandbyld? 

Symptomerne kan variere meget, alt efter hvilken tand, der er angrebet og hvilket stadion, tandbylden opdages i.

  • Der kan være en hævelse på kinden, typisk under det ene øje
  • Der kan flyde pus fra hævelsen eller
  • Der kan flyde pus ud under tandkødet inde i munden
  • Hunden tygger med den modsatte side af munden
  • Den har ændret adfærd, er blevet mere stille eller måske aggressiv
  • Der er smerte, hunden vil ikke røres ved munden, savler evt.
  • Der kan være dårligt ånde

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen? 

Hvis der er en bule på kinden under det ene øje og evt. et hul, hvor der flyder pus ud af, er diagnosen ikke vanskelig. Så taler man om en tandfistel. På samme kan dyrlægen ved at løfte hundens læbe og ved et let tryk på gummen ud for den mistænkte tand undersøge, om der flyder pus ud under tandkødsranden.

I begge tilfælde vil der være behov for tandrøntgen for at kunne stille den endelige diagnose. Meget hyppigt findes problemet på den forreste store kindtand i overmunden, den såkaldte rovtand. Denne store tand har tre rødder og røntgenbilledet vil vise en opklaring omkring en af ​​rødderne, som tegn på, at her er en betændelsestilstand. Tit vil man også kunne konstatere at et stykke af tanden er forsvundet og at der er åbent ned til en eller flere rodkanaler. Det forklarer, hvordan betændelsen omkring rodspidsen er opstået. Samme situation kan opstå ved en hvilken som helst tand i munden, hvis den er knækket.

Hvordan behandles en tandbyld? 

Hvis der er en fuldt udviklet tandbyld med flåd af pus, vil en fjernelse af tanden i sin helhed, være den behandling, der løser problemet. En rovtand har tre meget lange rødder og de peger i hver sin retning. Det er derfor nødvendigt at dele tanden og fjerne hver enkelt trediedel for sig. Efter at der er skallet grundigt, syes tandkødet henover hullet og hunden sendes hjem med antibiotika og smertestillende medicin. I løbet af nogle uger sker der en opheling, pusset vil forsvinde og hunden vil blive smertefri og genfinde sit gode humør. Operation foregår i fuld narkose.

Hvad er risikoen for, at din hund udvikler en tandbyld? 

Da årsagen til tandbylder altid er, at tanden har taget skade – som oftest er den knækket – hænger risikoen sammen med, hvad hunden har foretaget sig. Hunde, der apporterer eller bærer sten rundt i munden, kan knække deres fortænder Hjørnetænderne knækker ofte ved leg med andre hunde eller slagsmål og ved de store kindtænder – rovtænderne – er der en risiko for, at der brækker stykker af, når der tygges på hårde ting som sten eller okseben.

Hvis ejeren hurtigt – helst indenfor 1 døgn – opdager, at tanden er knækket, kan man ofte nå at redde den ved at lade den rodbehandle. Dette skal ske hurtigt, for at ingen bakterier skal finde vej gennem den åbne rodkanal. Desværre opdages kun ca hver tiende knækkede tand i forbindelse med at skaden sker. De fleste findes ved en senere lejlighed eller ved et besøg hos dyrlægen. Det er dog ikke altid, at en sådan skade resulterer i en rodbetændelse/tandbyld. Det vil være nødvendigt med tandrøntgen, for at se status på rødderne.

Hvordan kan tandbylder forebygges? 

Har man en hund, der meget aktivt bruger sine tænder, bør man gøre det til en god vane dagligt at checke dens tænder. Skulle der være sket en fraktur af en tand og den opdages meget tidligt i forløbet, kan tanden formentlig reddes med en rodbehandling. Det er oftest unge hunde, der knækker deres tænder, da der opbygges mere og mere dentin indvendig i tænderne, efterhånden som hunden bliver ældre. Derved bliver de mere modstandsdygtige.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop