Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

329,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter Køb her
175,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her
229,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
134,00 kr
Ned til
120,60 kr

VeggieDent Zen S, 15 stk Køb her
189,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
Tilbud
259,00 kr
224,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml Køb her
369,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk. Køb her

Sponsoreret



Tvangsadfærd hos hunde

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er tvangsadfærd hos hund?

Tvangsadfærd er en gentagelse af bestemte bevægelser eller adfærdsmønstre. Tvangsadfærd kan strække sig fra at være banale tvangsbevægelser - f.eks. at hunden jagter sin egen hale - til at udarte sig i mere stereotype adfærdsmønstre, hvor hunden går hvileløst rundt langs væggen i stuen i bestemte mønstre.

Hvad er symptomerne på tvangsadfærd?

Symptomer på tvangsadfærd kan i sagens natur variere meget. Og fordi hunden ind imellem viser en adfærd som nedenfor beskrevet, betyder det ikke nødvendigvis, at der er tale om tvangsadfærd.

Eksempler på tvangsadfærd er:  

  • Cirklen "omkring sig selv"
  • Hunden slikker kontinuerligt forben samme sted
  • Hunden skraber i gulvtæpper
  • Hunden jagter sin egen hale
  • Hunden går som en løve i bur rundt langs væggen
  • Hunden stiller sig, og presser hovedet ind i et hjørne
  • Hunden går fra et sted til et andet - lægger sig - går tilbage igen og så fremdeles
  • Hunden snapper efter imaginære "fluer"
  • Hunden har unormale spise- eller drikkevaner

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tvangsadfærd hos hund?

Diagnosen stilles ud fra de oplysninger, du som ejer giver om hundens opførsel (adfærd), suppleret med observation af hunden, når den udfører sin tvangsadfærd. Selve observationen kan være direkte  eller på video. Det første er at foretrække.

Da årsagerne til de ovenfor beskrevne symptomer kan være mange andre end lige tvangsadfærd, vil dyrlægen derudover foretage en grundig klinisk og neurologisk undersøgelse af din hund. Det vil desuden ofte være nødvendigt med yderligere diagnostiske undersøgelser for at afklare årsagen til symptomerne, - der kan f.eks. tages en blodprøve for at undersøge for organskader.

Hvordan behandles tvangsadfærd hos hund?

Behandlingen vil afhænge af, hvorvidt der er tale om simple tvangsbevægelser, eller om der er en mere udpræget tvangsadfærd. Overordnet behandles lidelsen med dels adfærdsmodificerende træning, dels medicinering.

Den adfærdsmodificerende træning går ud på at stoppe hundens tvangsadfærd/bevægelser ved at indlære hunden en øvelse, den finder behag ved.

Når tvangsadfærden er ved at udløses, giver man med en kommando hunden besked om at udføre den nye øvelse i stedet. Formålet er, at når hunden fremover har tendens til sin tvangsadfærd, vil den i stedet udføre sin øvelse, hvilket udløser mindre stress. Derudover skal hunden langsom trænes op til at kunne forholde sig roligt/slappe af i længere og længere perioder.

Den medicinske behandling er behandling med angstdæmpende medicin, da der (næsten) altid er et element af angst involveret i tvangsadfærd. Det er ofte nødvendigt at give medicin for, at træningsstarten kan lykkes. Når hunden er trænet igennem et stykke tid, kan man ofte trappe ned på medicinen, til hunden atter er medicinfri.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den udviser tvangsadfærd?

Ved hjælp af ovenstående behandling vil det næsten altid lykkes at gøre situationen mere tålelig for både dig og din hund. I nogle tilfælde kan det lykkes at standse tvangsadfærden helt, men i de fleste tilfælde vil der kun være tale om en reduktion af symptomerne.

Hvorfor udviser hunde tvangsadfærd?

Der er flere forskellige forklaringer på, hvorfor hunde har tvangsadfærd. Dels kan det opstå som et symptom på en dybereliggende angst hos hunden, og dels kan der være tale om kemiske ændringer i hjernen, som da forårsager tvangsadfærden.

Hvad er risikoen for, at din hund får tvangsadfærd/tvangsbevægelser?

Der kan ikke siges noget eksakt om risikoen for, at en hund udvikler tvangsadfærd/tvangsbevægelser, idet der ikke foreligger nogen undersøgelse af dette. Vurderet ud fra det antal hunde som præsenteres i klinikken, er de behandlingskrævende tilfælde af tvangsadfærd/tvangsbevægelser ikke et stort problem.

Mange hunde kan have enkelte tvangsbevægelser, vi som ejere ikke betragter som et problem/sygdom.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få tvangsadfærd?
Der er ingen racer, der er særligt udsatte. Man ved dog, at tvangsadfærd har en arvelig komponent.

Med hensyn til tvangsbevægelser som cirklen om sig selv og halejagten er der undersøgelser, der viser, at bl.a. terrier og schæferhund er overrepræsenteret i denne gruppe.

Anden viden om tvangsadfærd hos hunde?
Det har i adfærdsforskerkredse været diskuteret, om tvangsadfærd i virkeligheden er hundens egen behandling af adfærdsproblemer. F.eks. at halejagten er en tvangsadfærd, som udløses af at hunden keder sig, og ikke bliver stimuleret nok. Tvangsadfærden udløser så transmitterstoffer i hjernen, der teoretisk skulle berolige hunden. Men denne teori om, at hunden medicinerer sig selv, er noget kontroversiel. Der er nok snarere tale om, at hunden afløser en stressfaktor (f.eks. angst) med en anden stressfaktor (at den jager sin hale).

Produkter fra vores butik

369,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk. Køb her
Tilbud
259,00 kr
224,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml Køb her
189,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
229,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml Køb her
Mængderabat
134,00 kr
Ned til
120,60 kr

VeggieDent Zen S, 15 stk Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
175,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her
329,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter Køb her
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop