Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
Mængderabat
398,75 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
719,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
140,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
629,00 kr

Royal Canin Large dog Mature, 14 kg Køb her

Sponsoreret

Demens

Pige krammer hund
Af Kirsten Boeck Demens hos hunde

Efterhånden som vores hunde generelt bliver ældre og i øvrigt er i god fysisk form, er man blevet opmærksom på, at der hos en del af dem optræder symptomer, som kan minde om dem, man ser hos demente mennesker. Man mener, at 15-20% af hunde over 8 år kan være ramt, og at lidelsen ses hos ca. 50% af alle hunde over 14 år. Man har tidligere tilskrevet den ændrede opførsel alderdom, men det har vist sig, at der er et generelt mønster hos den gruppe af hunde, der rammes.

Hvad er demens hos hunde?

Lidelsen demens, der også kaldes kognitiv dysfunktion, skyldes en gradvis nedbrydning af visse væv i hundens hjerne. Hermed svækkes dens evne til at forstå og opfatte verden, og dens væremåde vil ændre sig i takt med, at hjernen nedbrydes. Symptomerne kommer langsomt i løbet af 1-2 år. Erkendelsen af lidelsen er relativt ny, og den er ikke nær så veldokumenteret som hos mennesker.

Hvad er symptomerne på demens? 

Demens kan give sig udtryk på mange forskellige måder:

  • Forvirring: Hunden kan tilsyneladende ikke huske velkendte rutiner, som f.eks. hvor gåturen plejer at gå hen, og den kan stoppe pludseligt op og have glemt hvad det var, den skulle. Den kan også give sig til at gø umotiveret – også af noget den ellers plejer at være tryg ved.
  • Rastløshed: Hunden kan give sig til at vandre formålsløst rundt og have svært ved at falde til ro.
  • Ændret social adfærd: Hunden kan blive mere ”klæbende” til sin ejer, eller den kan trække sig tilbage fra kontakt.
  • Ændret søvnmønster: Det kan ses, at hunden laver nat om til dag og pludselig bliver aktiv om natten, og sover meget om dagen.
  • Urenlighed: En ellers renlig hund kan pludselig begynde at besørge steder, hvor den aldrig tidligere ville have gjort det.
  • Stereotyp adfærd: De samme rutiner gentages igen og igen, eller hunden kan sidde og stirre tomt ud i luften.

Hvordan stilles diagnosen demens?

Som regel vil der være flere af de ovennævnte symptomer tilstede samtidigt, eller de kan komme til løbende. Demens bliver desværre kun værre over tid.

Det er meget vigtigt at udelukke andre årsager til hundens ændrede adfærd, derfor er en klinisk undersøgelse hos dyrlægen vigtig. En svulst i hjernen, som typisk viser sig i løbet af 1-2 måneder, kan påvises ved en neurologisk undersøgelse og en MR-scanning af hjernen. Hunden bør undersøges for, om gigtsmerter og/eller urinvejslidelser kan være årsager til urenlighed. Derudover vil der sædvanligvis blive undersøgt en blodprøve som en del af en generel helbredsundersøgelse.

Kan demens behandles?

Desværre findes der ikke nogen egentlige helbredende midler mod demens, men i de tidlige stadier kan der forsøges med tilskud af antioxidanter. Der er på markedet specialfoder med indhold af antioxidanter og omega-3 fedtsyrer, som kan understøtte hjernefunktionen.

Derudover kan man støtte den demensramte hund med faste rutiner og rammer i hverdagen. På et tidspunkt bliver den ansvarlige hundeejer dog nødt til at tage stilling til, om hundens livskvalitet er god nok. Det er også stærkt belastende at have en urenlig hund uden udsigt til, at det kan blive bedre. Så den bedste løsning for alle kan være at lade den demente hund få fred.

Andet  

En af vores læsere skrev til Netdyredoktor, da hun oplevede, at hendes Golden Retriever var begyndt at blive dement. Du kan læse hendes brev og Netdyredoktors svar her

En anden af vores læsere skrev til Netdyredoktor, da hun undrede sig over, om hendes Cavalier King Charles Spaniel mon var blevet dement? Læs hendes brev og Netdyredoktors svar her

 

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop