

Sponsoreret
Dyrlægeskræk

Af Katrine Hammer, Autoriseret Veterinærsygeplejerske, Eksamineret Hundetræner og FearFree Certified Professional.
Hvad er dyrlægeskræk?
Det er et simpelt spørgsmål, der næsten giver sig selv - det er en hund, der er bange for at komme til dyrlægen.
Når det så er sagt, så er der rigtigt mange gradbøjninger af dyrlægeskræk, og det kan være mere eller mindre problematisk og generende for hundens ejer - men det er dog altid et problem for hunden.
Hvorfor opstår dyrlægeskræk og hvem får det?
Alle hunde kan få det! Dyrlægeskræk opstår, når de negative oplevelser på dyreklinikken overstiger de positive. Desværre vejer negative oplevelser tungere end positive, så der skal ofte ikke mere end en enkelt tilstrækkeligt negativ oplevelse til at overstige flere af de positive oplevelser, hunden måtte have haft.
Hvad kan være en negativ oplevelse for en hund på en dyreklinik?
Klinikmiljøet er i sig selv overvældende for en hund – især hvis den er lidt forsigtig. Klinikken er fyldt med anderledes dufte, lyde, andre dyrearter, glat gulvbelægning, andre hunde, fremmede mennesker, hektisk aktivitet og begrænset plads.
At blive løftet op på et konsultationsbord, befinde sig i højden samt blive undersøgt og fastholdt af fremmede personer, berøring med ukendte objekter (stetoskop, neglesaks, otoskop, sprøjter, termometer m.m.) er alt sammen noget, der er potentielt angstfremkaldende. Om det falder ud som en negativ oplevelse for hunden afhænger af dens sensitivitet og det veterinærfaglige personales evne til at gøre det til en god oplevelse og håndtere hunden med respekt for dens grænser.
Hvordan opfører en hund med dyrlægeskræk sig?
Angst har mange ansigter – også når det kommer til dyrlægeskræk. Derfor kan man se reaktioner med forskelligt udtryk, selvom årsagen er den samme. En hund, der er bange for at komme til dyrlæge, kan udvise følgende adfærd:
- Hyperventilering
- Tilbagelagte ører, lav kropsholdning, halen nede eller mellem benene
- Rystelser, dirren
- Rastløs adfærd
- Forsøg på at gemme sig
- Forsøg på at komme ud fra klinikken
- Hylen, piveri, gøen
- Overdreven ”glæde” og ophidselse
- Aggressiv adfærd, knurren og bidforsøg
Hvilken adfærd en hund udviser afhænger af de erfaringer, den har gjort sig i livet og på dyreklinikken samt genetiske og racemæssige tilbøjeligheder.
Kan dyrlægeskræk give problemer for ejeren?
Dyrlægeskræk kan give store problemer med at få hunden undersøgt, når den fejler noget. Det kan i svære tilfælde være helt umuligt at undersøge hunden, uden at bedøve den – og også dette kan rumme udfordringer, hvis man slet ikke kan komme til hunden.
Det kan være en stor følelsesmæssig belastning for ejeren, når hunden bliver voldsomt bange. Eftersom mennesker også har en tendens til at undgå ubehag, kan det føre til, at ejeren er mindre tilbøjelig til at kontakte dyreklinikken, når hunden fejler noget. Dette kan i sidste ende være en trussel for hundens sundhedstilstand.
Ejeren kan også risikere at blive bedt om at finde en anden dyreklinik, hvis hunden er aggressiv og personalet ikke har viden om eller erfaring nok med at håndtere hunde med dyrlægeskræk.
Angsten kan flytte med hjem
Hundens negative oplevelser hos dyrlægen kan give problemer med nødvendig behandling af hunden i hjemmet. Det er ikke ualmindeligt, at ejer må opgive f.eks. øre- eller øjendrypning eller anden behandling ordineret af dyrlægen.
Hvis hunden oplever, at dens blide signaler om behov for afstand bliver overhørt, så kan den skifte til advarselssignaler som f.eks. knurren. Hvis hundens grænse stadig bliver overtrådt – på trods af dens protester – risikerer man at aflære de vigtige advarselssignaler hos hunden. Hvis hunden springer advarselssignalerne over, er næste trin et direkte bid eller bidmarkering.
Der er desværre sandsynlighed for, at hunden kan tage den læring med sig hjem og overføre til hjemlige situationer. Negative oplevelser hos dyrlægen kan på denne måde føre til adfærdsproblemer i hjemmet og i sidste ende skade relationen mellem hund og ejer.
Kan dyrlægeskræk give problemer for hunden?
At være bange er en voldsom stressbelastning for hundens organisme. Overskridelse af hundens grænser kan skade tilliden til fremmede mennesker og håndteringssituationer generelt. Er den negative oplevelse meget voldsom, kan det sætte hunden i en tilstand af indlært hjælpeløshed, som er en dybt ulykkelig følelse af ikke at være i stand til at ændre på sin egen situation. Når hunden er indlært hjælpeløs, vil den opleves som værende ”indesluttet”, fjern og trist. Hundens stress-system vil være negativt påvirket med kronisk forhøjet stressniveau til følge.
Dyrlægeskræk kan indirekte være livstruende, hvis hunden ikke modtager nødvendig behandling ved sygdom.
Kan man gøre noget for at behandle det?
Ja, det kan man! En behandling af dyrlægeskræk vil bestå af tiltag og fokus på 3 fronter:
- Stop med at overskride hundens grænser i forbindelse med håndtering og undersøgelse. I praksis betyder det, at alle ikke-livsnødvendige behandlinger udsættes til hunden er klar. Livsnødvendige behandlinger bør foregå under bedøvelse eller beroligelse, så man ikke skaber flere negative oplevelser. Hundens ønske om afstand bør altid respekteres.
- Træning i at det er positivt at komme på klinikken. Det betyder mange besøg på klinikken, hvor der KUN sker gode ting som f.eks. godbidder eller leg.
- Træning og tilvænning til håndtering på en positiv måde derhjemme og som efterfølgende overføres til klinikken.
Hvad kan man gøre for at forebygge det?
Det allerbedste, man kan gøre for at forebygge dyrlægeskræk, er at undgå negative oplevelser. Det kan dog ofte være svært helt at undgå dette i praksis. Derfor bør man sørge for en tilstrækkelig mængde positive oplevelser til at opveje eventuelle negative oplevelser, der måtte komme. Man kan se det lidt ligesom en bankkonto:
Der skal være en god saldo (gode oplevelser) på kontoen, så der ikke kommer overtræk (dyrlægeskræk), hvis man hæver lidt på kontoen (negative oplevelser).
Hvor meget der skal stå på ”dyrlægekontoen”, er meget individuelt og afhænger både af racemæssig/genetisk disponering, det enkelte individs sensitivitet samt de negative ting, hunden udsættes for.
Den enkelte hundeejer kan sørge for at træne ”dyrlægetræning” – dvs. positiv tilvænning til håndtering og de elementer, en hund kan blive udsat for ved dyrlægebesøg. På den måde skabes færre negative oplevelser og en bedre modstandsdygtighed over for dem, der eventuelt måtte komme på trods af alt.
Det er også en rigtig god idé at vælge en dyreklinik med fokus på at skabe gode oplevelser for hunden, som bruger stressfri håndtering og har implementeret stress minimerende tiltag på klinikken.
Få endnu flere tips og tricks til at undgå dyrlægeskræk hos din hund på Facebooksiden “Dyrlægeskræk” eller på www.dyrlægeskræk.dk