Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her

Diapaste Hund & Kat, 30 ml Køb her

Hill's Prescription Diet Feline i/d Stew Chicken & Vegetables, 24x82g Køb her

VetPro kattemalt, 50 ml Køb her
Mængderabat

Canikur Pro, 30 ml Køb her

SponsoreretParacetamol - kat

Paracetamol piller

Hvad er paracetamol?

Paracetamol er et af de mest anvendte smertestillende og febernedsættende lægemidler til mennesker. Det sælges under mange forskellige handelsnavne, nok mest kendt som Panodil, Pamol eller Pinex. Lægemidlet findes i mange forskellige former som tabletter, stikpiller, flydende opløsning, smeltetabletter mm og i mange forskellige styrker.

Hvor kan din kat komme i kontakt med paracetamol?

En kat vil meget sjældent selv spise tabletter. Derfor er den overskyggende årsag til paracetamolforgiftning, at mennesker smertebehandler deres dyr med deres egen medicin. Det er dødeligt giftigt for katte. Det kan derfor ikke indskærpes nok, at human medicin er til human brug og veterinær medicin er til veterinært brug. Der findes rigtigt gode smertelindrende midler til katte.

Hvilken gift indeholder paracetamol?

Efter optagelse af paracetamol fra mave-tarmkanalen, omdannes det i leveren. Katte omsætter næsten udelukkende paracetamol via cytochrome p450. Denne omsætning medfører en ophobning af den meget giftige komponent N-acetyl-benzoquinonimine (NABQ).

Katte er ekstremt følsomme for paracetamol. En dødelig dosis er 60 mg paracetamol/kg, svarende til, at en kat kan slås ihjel med en halv tablet på 500 mg!

Hvordan viser forgiftninger sig?

De tidligste tegn på forgiftning er træthed, opkast og savlen.

  • NABQ oksiderer jern-forbindelsen i hæmoglobin til methæmoglobin, som ikke kan binde ilt. Dette viser sig klinisk ved åndenød og blåfarvning af alle slimhinder.
  • Ret hurtigt efter ses leverskade på grund af NABQ, efterfulgt af bugsmerter og gulsot.
  • Der ses ødemer i ansigt og på poter.
  • Døden kan indtræde allerede efter 12 timer.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Hvis katten bringes til dyrlæge indenfor de første 1-2 timer efter optagelsen af paracetamol, kan man give et brækmiddel. Derudover kan man forsøge at nedsætte optagelsen af stoffet ved at indgive aktivt kul.

Forgiftningen kan forsøges behandlet med acetylcystein, men et heldigt udfald forudsætter, at behandlingen iværksættes inden for de første 8 timer, og inden der opstår kliniske symptomer. Det er den samme behandling, som gives ved paracetamol-forgiftning hos mennesker, men på grund af kattes specielle stofskifte er forløbet her meget mere akut.

Katten skal derudover ligge i ilttelt for at øge chancen for iltoptagelse, den skal have intensiv væsketerapi, og i nogle tilfælde er det nødvendigt med en blodtransfusion.

Overlever katten den første kritiske periode er det vigtigt at understøtte den så meget som muligt med tvangsfodring og elektrolytter.

Anden viden om forgiftning med smertestillende

Hunde er også følsomme for paracetamol, men knapt så meget som katte. De når dog grænsen for leverskader meget hurtigere end mennesker, hvor store mængder paracetamol også er dødeligt.

Man bør også være opmærksom på, at paracetamol også findes i kombinationspræparater med andre navne som Fortamol og Kodipar. Andre smertestillende midler som Kodimagnyl, Aspirin, Treo mm. er ligeledes giftige for katte, da de indeholder kodein og acetylsalicylsyre. Det kan derfor ikke understreges nok, at man skal undlade at give sin kat menneskemedicin!

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.