Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

219,00 kr

Frontline Combo til kat og ilder, 3 stk. Køb her
19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
499,00 kr

Seresto VET flåt- og loppehalsbånd, kat/hund under 8 kg Køb her
170,00 kr

Advantage vet. til katte under 4 kg, 4 pipetter Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her

Sponsoreret

Borreliose

Latinsk navn: Borreliose

Af dyrlæge Trine Dueholm

Hvad er borreliose hos katte?

Borreliose er en infektionssygdom, forårsaget af bakterien borrelia burgdorferi. Der eksisterer flere forskellige typer af borreliabakterier, der kan give symptomer fra hud, led, centralnervesystemet og hjertemuskulaturen.

Den type, der findes i Danmark, giver dog typisk forstyrrelser i kattens nervesystem (neuroborreliose). Bakterien bliver som regel overført i forbindelse med bid fra skovflåter, men sygdommen er kun ganske få gange fundet hos katte i Danmark.

Hvad er symptomerne på borreliose?

Symptomerne er feber, træthed, hævede lymfeknuder, ømhed i led og muskler, og evt. lammelser og ændringer i kattens normale adfærd. Hvis nervesystemet er blevet angrebet af bakterierne, vil der foruden lammelser også kunne ses både epileptiske anfald og forstyrrelser i hjertets funktion.

Hvordan kan din dyrlægen stille diagnosen borreliose?

Diagnosen borreliose er meget vanskelig at stille. Dyrlægen kan nærme sig diagnosen ved hjælp af forskellige laboratorieprøver og ved systematisk at udelukke andre sygdomme, der har lignende symptomer. Den mest anvendte metode til diagnosticering af borreliose er en undersøgelse for antistoffer i blodet mod bakterien.

En positiv prøve for antistoffer betyder dog ikke med sikkerhed, at katten har et udbrud af borreliose, da katten tidligere kan have haft infektionen og dannet antistoffer uden at vise symptomer. De symptomer katten har nu behøves altså ikke have en sammenhæng med borreliose, selvom katten er positiv for borrelia-antistoffer i blodet.

Hvordan behandles borreliose?

Borreliose er en alvorlig sygdom, der skal behandles med det samme. Katten skal have antibiotika i 2-4 uger. Selvom et resultat af behandlingen ofte vil være tydeligt i løbet af det første døgn, er det vigtigt, at den lange behandling med antibiotika færdiggøres, da borreliabakterierne er svære at bekæmpe, og sygdommen ofte kommer igen, hvis bakterierne ikke bliver slået helt ned.

Borreliose kan forebygges ved at beskytte katten mod angreb af flåter. Vær opmærksom på, at flåtmidlet er målrettet katte, da visse midler, der bliver benyttet mod flåter hos hunde, IKKE må benyttes til katte, da det kan slå katten ihjel.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har borreliose?

Borreliose kan effektivt behandles med antibiotika, og efter en kortere eller længere periode vil de fleste symptomer, afhængigt af sværhedsgraden, forsvinde. Der er dog eksempler på, at symptomerne ikke forsvinder trods behandling.

Hvorfor får katte borreliose?

I Danmark bliver borrelia-bakterien typisk overført via bid fra skovflåter. Hvis katten bliver angrebet af en flåt, der er smittet med borrelia-bakterien, vil flåten i løbet af 12-48 timer kunne overføre bakterien til katten via flåtens spyt. Sygdommen vil derefter udvikle sig i løbet af 2-18 uger.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.