Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her

SponsoreretCryptosporidiose

Latinsk navn: Cryptosporidiose

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er cryptosporidiose hos katte?

Cryptosporidier er små tarmparasitter, der lever i slimhinden i tarmkanalen hos katte. Parasitterne kan give anledning til sygdom i form af diarré, men i nogle tilfælde vil en cryptosporidieinfektion være symptomfri, hvilket vil sige, at katten ikke bliver syg.

Cryptosporidier er coccidier, som er en slags små, encellede organismer. De findes ikke kun hos katten, men kan smitte alle pattedyr.

Hvad er symptomerne på cryptosporidiose?

Cryptosporidiose kan være årsag til diarré. Hvis cryptosporidier giver anledning til sygdom, er det især killinger, der bliver syge, men det gælder også katte, der er svækket af anden sygdom. Hvis killinger får diarré som følge af cryptosporidiose, vil sygdommen oftest forsvinde af sig selv.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen cryptosporidiose?

Hvis din kat eller killing har diarré, og der er mistanke om cryptosporidiose, vil dyrlægen undersøge en eller flere afføringsprøver. Han vil se, om der kan påvises cryptosporidier i prøverne. I visse tilfælde kan der blive tale om at sende en afføringsprøve til undersøgelse på et speciallaboratorium.

Hvordan behandles cryptosporidiosen?

Hos katte eller killinger, der ikke fejler andet end cryptosporidiose, vil infektionen oftest forsvinde af sig selv. Hvis katten eller killingen har diarré, feber eller er træt og nedstemt, kan det blive nødvendigt at behandle den.

Der findes ingen specifik behandling mod cryptosporidiose, men i nogle tilfælde kan antibiotika hjælpe. Desuden kan det være en god idé at give katten en understøttende behandling med diætkost og væskebehandling.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den får cryptosporidiose?

En cryptosporidieinfektion er i sig selv uproblematisk for din kat, når først infektionen er væk. Cryptosporidier giver ikke anledning til kroniske skader på tarmslimhinden.

Hvorfor får katte cryptosporidiose?

Det vil normalt kun være killinger eller svækkede katte, der får en infektion med cryptosporidier. Hvis en voksen kat får cryptosporidiose, er det derfor vigtigt at undersøge, om den har andre sygdomme. Man bør især mistænke sygdomme, der svækker immunsystemet, som f.eks. katte-AIDS eller leukæmi.

Hvad er risikoen for, at din kat får cryptosporidiose?

Cryptosporidiose er almindeligt forekommende og ses hos op til 10% af killinger og unge katte. Men da mange af tilfældene forløber uden symptomer, vil katte tit have sygdommen, uden at man bemærker det.

Anden viden om cryptosporidiose hos katte

Cryptosporidieinfektion har især betydning hos immunsvækkede katte. Hvis din kat har kronisk diarré, er det derfor vigtigt, at du får den undersøgt hos dyrlægen. Bl.a. bør den undersøges for cryptosporidiose.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.