Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Entropion

Af dyrlæge Jens Søland.

Hvad er entropion hos katte?

Entropion (indadkrængende øjenlåg) er en smertefuld lidelse, hvor øjenlåget er fejlstillet, så det krænger/ruller indad. Hud og hår er derfor i direkte berøring med hornhinden på øjeæblet. I nogle tilfælde krænger store dele af øjenlåget indad, mens der i andre tilfælde kun er tale om en lille fejlstilling i f.eks. den ene øjenvinkel. Entropion kan forekomme både på det øverste og det underste øjenlåg.

Hvad er symptomerne på entropion?

  • Tåreflåd
  • Hyppig øjenbetændelse
  • Sammenknebne øjne på grund af smerten
  • Betændelse af hornhinden (keratitis)
  • Sår på hornhinden

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen entropion?

På baggrund af en almindelig undersøgelse kan dyrlægen umiddelbart stille diagnosen.

Hvordan behandles entropion?

Primær entropion behandles med en operation, hvor indadkrængningen rettes ud. Ved operationen ændres øjenomgivelserne, så det kun er øjenslimhinden, der er i kontakt med øjeæblet. Dermed forsvinder smerten. Da øjenlåget består af meget eftergiveligt bindevæv, kan øjenlåget ændre form efter en operation.

Hvis rettelsen er for stor, er resultatet en udadkrængning af øjenlåget (ektropion), og det er ikke hensigtsmæssigt. Derfor kan det være nødvendigt at foretage flere operationer for at få det bedste resultat. Sekundær entropion rettes af sig selv, når den udløsende årsag rettes.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har entropion?

Fremtiden er god for en kat, der har fået foretaget en rettelse. For katte, der ikke har fået foretaget en rettelse, er tilstanden derimod smertefuld. Det hænger sammen med, at hornhinden er det mest følsomme sted på hele kroppen, og derfor er et enkelt irriterende hår nok til at udløse smerte.

Kattene har desuden den gene, at de har konstant tåreflåd, hvilket kan give irriteret hud ved næseryggen og risiko for bakterieinfektion.

Hvorfor får katte entropion?

Der er tre former for entropion:

  • En medfødt form, der forekommer hos killinger og helt unge katte
  • En erhvervet form som følge af skade på øjenlåget
  • En spastisk form, hvor øjenlågene knibes sammen på grund af en anden smertefuld tilstand i øjet, f.eks. et fremmedlegeme. Dyrlægen behandler tilstanden ved at fjerne årsagen til den smertevoldende tilstand

Hvad er risikoen for, at din kat får entropion?

Risikoen for, at din kat får entropion, varierer fra race til race. Katte af racer med rigelig hud, små dybtliggende øjne og lille øjenspalte har hyppigere entropion end andre katte.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få entropion?

Perserkat.

199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml

Aptus SentreX eye drops er egnet til hunde med tørre øjne. Indholdet af crosslinket hyaluronsyre i eye drops sikrer en langvarig fugtende og smørende effekt. Eye drops fordeles hurtigt som en tynd...

Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3ml

Øjendråber i gel-form til hunde og katte. SentrX Eye gel anvendes til at fugte og smøre øjnene på hunde og katte. Er indiceret ved tørre øjne og ved ikke-inficerede læsioner. Gel hjælper med at l...

Køb her
120,00 kr

Lubrithal, 10 g

Øjengel til hunde og katte. Lubrithal øjengel har en fugtgivende og smørende effekt på hundens eller kattens øje. Gelen holder øjet fugtigt ved at understøtte tårefilmen i øjet. Lubrithal kan anv...

Køb her
59,95 kr

VetPro øjenbad, 100 ml

VetPro øjenbad er et øjenrensemiddel til dyr, som renser og desinficerer øjenlåg og øjenomgivelser uden at irritere. VetPro øjenbad påføres ved hjælp af en vattot eller en vatrondel.

Køb her
105,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml

Virbac Eye Clean hjælper med til at: Rense øjet og dets omgivelser inden en evt. behandling igangsættes Fjerne fremmedlegemer (støv, sand, snavs, pollen og andre potentielle allergener og irrit...

Køb her
102,00 kr

CleanOcular, 100 ml

Rens til øjenomgivelserne hos hund og kat

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.