Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her

Sponsoreret

Giardia hos kat

Latinsk navn: Giardia

Af dyrlæge Peter Maasbøl Skov, redigeret af Kirsten Boeck

Hvad er giardia hos katte?

Giardia er en lille encellet organisme, som kan leve i tarmen hos mennesker og de fleste husdyr. Der er forskellige undertyper af giardia, og nogle er værtsspecifikke, dvs. inficerer kun én dyreart, mens andre undertyper af giardia kan inficere flere forskellige dyrearter. Nogen af giardiatyperne kan inficere både mennesker og dyr, f.eks. hunde og katte, og udgør derved det, man kalder en zoonose.

Hvad er symptomerne på giardia?

Symptomerne vil typisk være diarré, ofte i form af lys, blød og evt. slimet afføring. Diarréen kan være afløst af perioder med normal afføring. Tilstanden kan føre til vægttab. Det er killinger og ungkatte, der vil være hårdest angrebet.

Der er ikke altid symptomer til stede, selvom katten er smittet med giardia. Alligevel kan en smittet, men tilsyneladende sund kat, godt udskille de smitsomme æg (cyster) i sin afføring.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen stiller diagnosen ved at påvise cyster i kattens afføring. En smittet kat udskiller ikke cyster i afføringen hele tiden. Derfor kan det være nødvendigt at undersøge afføringsprøver flere gange over en længere periode for med sikkerhed at kunne stille diagnosen.

Hvordan behandles giardia?

Der er ingen lægemidler der er registreret til behandling af giardia hos kat og der er heller ikke nogen lægemidler, der er bevist at være 100 % effektive.

Hvordan er fremtiden for din kat med giardia?

Den medicinske behandling er effektiv, og hvis din kat bliver behandlet tidligt i forløbet, vil den blive helt rask. Hvis infektionen derimod har stået på i længere tid uden behandling, er der risiko for, at katten bliver fejlernæret på grund af uregelmæssigheder i fedtoptagelsen. Manglende fedtoptagelse betyder også manglende optagelse af fedtopløselige vitaminer, som bl.a. resulterer i tør hud og mat pels.

Hvorfor får katte giardia?

Den aktive amøbe findes i tyndtarmen hos smittede dyr. Her kan den fremkalde symptomerne ved at påvirke tarmslimhinden. Fra de bevægelige amøber udskilles æg (cyster), der kommer ud med afføringen. Din kat bliver smittet ved at drikke eller spise ting fra naturen, som er forurenet med disse cyster. Når cysten kommer i kontakt med mavesyren, aktiveres den og omdannes til den bevægelige amøbe (trophozoit) i tyndtarmen.

Hvad er risikoen for, at din kat får giardia?

Giardia er en zoonose, hvilket vil sige, at den kan smitte mellem dyrearter inden for typen hvirveldyr og dermed også til mennesket. Risikoen for at din kat får giardia afhænger af risikoen for, at katten møder en smittekilde. En indekat har praktisk talt ingen risiko for at blive smittet, mens en meget aktiv udekat, der drikker vand fra naturen, har en væsentlig større risiko for at blive smittet.

En amerikanske undersøgelse har vist, at 4% af de undersøgte katte var smittet med parasitten. Der findes ingen undersøgelser, som viser forekomsten blandt danske katte.

Smitterisikoen til mennesker mindskes væsentligt, hvis man overholder simple hygiejniske foranstaltninger som at vaske hænder efter tømning af kattebakken eller efter kontakt med katteafføring.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få giardia?

Der er ingen katteracer, der er specielt disponeret for giardia, men killinger og unge katte er mere modtagelige for infektionen end ældre katte.

Kan giardia smitte til mennesker?

Giardia er en potentiel zoonose, dvs. at visse af giardia-undertyperne kan smitte fra dyr til mennesker, det er dog ikke dem alle. Vi kan desværre ikke skelne mellem de forskellige undertyper, og derfor bør man være opmærksom på, at der er en potentiel risiko for smitte til mennesker. Man bør derfor holde en ekstra god hygiejne ved håndtering af smittede dyr og områder samt kontakte sin læge, hvis man har et dyr med giardia og selv får diarrésymptomer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.