Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her

Sponsoreret

Lymfom

Latinsk navn: Lymfom

Hvad er lymfom hos katte?

Lymfom, der også kaldes lymfosarkom, er kræft i de celler i kroppens imminsystem, der kaldes lymfocytter. Lymfocytterne findes i blodet og i lymfeknuderne overalt i kroppen, og sygdommen hører til de kræftsygdomme, der er ondartede (i modsætning til de godartede).

Der findes på internettet rigtigt meget litteratur om denne kræftsygdom - især findes der meget på engelsk. Du kan finde mere information, hvis du søger under lymphoma, lymphosarcoma og feline (kat på engelsk).

Hvad er symptomerne på lymfom?

Symptomerne på lymfom kan variere.

I de fleste tilfælde vil lymfeknuderne under huden være forstørrede, og man kan føle hævede lymfeknuder under kæbegrenene, foran skulderbladene og/eller på bagsiden af lårene.

Der kan også være tilfælde, hvor hovedsædet for sygdommen er lymfeknuderne i tarmen eller i lungevævet, og i nogle tilfælde er knoglemarven involveret. I disse tilfælde vil det være symptomer fra disse organer (f.eks. opkastninger/diarre eller hoste), der dominerer billedet.

Lymfom kan også optræde i huden eller tarmkanalen.

I nogle tilfælde er symptomerne ikke særligt entydige, og der kan være øget drikkelyst og vægttab.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen lymfom?

Ved mistanke om lymfom vil en undersøgelse kunne indeholde en eller oftest flere af følgende elementer:

• Celleprøver fra forstørrede lymfeknuder
• Vævsprøve (biopsi) fra det involverede område
• Blodprøve til tælling af celler og til kontrol af lever- og nyrefunktion
• Urinanalyse
• Røntgen og ultralydsscanning
• Evt. knoglemarvsprøve

Når de relevante resultater er samlet, vil dyrlægen stille den endelige diagnose, og graduere sygdommen.

Hvordan behandles lymfom?

Lymfom kan behandles med kemoterapi. Kemoterapi bruges på en anden måde til katte end det gør til mennesker, idet der ikke benyttes så høje doser. Kattene bliver derfor som oftest ikke syge af behandlingen og taber ikke hårene.

Der benyttes forskellige medicinprotokoller, og afhængig af stadiet af sygdommen og den protokol, der benyttes, vil mellem 60 til 90 % af patienterne opleve, at symptomerne og generne af sygdommen forsvinder.

Da dosis af kemoterapien er lav, vil symptomerne på sygdommen ofte opstå igen efter 6 til 12 måneder. 50% af behandlede hunde vil være i live efter 1 år og 25% vil være i live efter 2 år, og dyrene vil have haft et forløb med en høj livskvalitet og med minimale bivirkninger af behandlingen.

Kemoterapi er en behandlingsform, der kræver hyppig kontakt til den behandlende dyrlæge, og den strækker sig oftest over en periode på 12 uger afhængig af, hvilken protokol der benyttes. Dette kombineret med medicinens pris gør, at den samlede pris for behandlingsforløbet godt kan løbe op. Kemoterapi udføres i Danmark kun af dyrlæger godkendt af Den Danske Dyrlægeforening.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har lymfom?

Uden behandling er overlevelsestiden kort (gennemsnitlig 2 måneder) - med behandling noget længere som skitseret ovenfor.

Det er derfor nødvendigt for ejere af katte med denne sygdom at tage stilling til, om katten hurtigt skal i gang med en behandling, eller om den skal aflives. Du må snakke mulighederne grundigt igennem med din dyrlæge for at træffe den beslutning, der er rigtigst for dig og din kat.

Hvis du overvejer behandling, vil din dyrlæge kunne henvise dig til en certificeret onkologi-dyrlæge.

Hvorfor får katte lymfom?

Årsagen til lymfom og kræft i det hele taget er komplekse. Kræft i cellerne udvikles som følge af en serie af ændringer i cellen, der til slut resulterer i en kræft-celle der deler sig hyppigt. Kræftbehandling retter sig mod at dræbe celler i deling med specialmedicin (cytostatika)

Hvad er risikoen for, at din kat får lymfom?

Lymfom er en af de almindeligste ondartede kræftformer hos kæledyr. Således er lymfom den tredjehyppigste ondartede kræftform i det Danske Veterinære Cancer-register hos katte.

Stavemåder

Lymfom, Lymphom, Lymfosarcom, Lymfosarkom, Lymphosarcom, Lymphosarkom


Artiklen er oprindelig skrevet af Morten Bentsen og venligst opdateret af Steen Engermann​

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.