Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her

SponsoreretPlasma celle pododermatitis

Latinsk navn: Pododermatitis

Af dyrlæge Lisbeth Nordberg.

Hvad er plasma celle pododermatitis hos katte?

Plasma celle pododermatitis er en sjælden lidelse, der ses i trædepuderne hos katte. Plasma celler tilhører en del af immunsystemet, og af en eller anden endnu ikke afklaret årsag  trænger de i store mængder ind i trædepudernes indre, hvilket resulterer i hævelser. Flere undersøgelser har vist, at op til 50% af kattene med plasma celle pododermatitis har katte-AIDS

Hvad er symptomerne på plasma celle pododermatitis?

De første symptomer på plasma celle pododermatitis er en blød, nærmest "svampet" hævelse af trædepuderne. Som regel er flere trædepuder på flere af poterne involveret. Oftest er det de store trædepuder, der sidder på bagsiden af mellemhånden og mellemfoden, der først viser forandringer og siden hen de små trædepuder på tæerne.

Når trædepuderne hæver, vil den overliggende hud blive udtyndet og overfladen bliver mærkelig skraveret og skællet at se på. Den tynde hud kan nemt beskadiges, og infektioner og betændelse kan opstå som følge heraf.

Katte kan være helt upåvirkede af forandringerne i trædepuderne, men der vil være katte, der har smerter især i tilfælde af betændelse, og disse katte vil halte og have manglende lyst til at springe op og ned. Hos nogle katte ses andre symptomer som feber, nedstemthed, nedsat appetit, hævede lymfeknuder m.fl.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen kan udtage en celleprøve, "aspirations cytologi" fra trædepuderne. Ved hjælp af en kanyle og en sprøjte er det muligt at suge celler ud, som efter præparering og farvning kan studeres i et mikroskop. Dyrlægen har også mulighed for at udtage en biopsi, det vil sige et større eller mindre vævsstykke, som kan sendes til histopatologisk undersøgelse på et laboratorium. Herved opnås en 100% sikker diagnose.

Hvordan behandles plasma celle pododermatitis?

Der er ikke nogen "skræddersyet" behandling for denne lidelse. Hos nogle katte forsvinder forandringerne sågar af sig selv. I de tilfælde, hvor behandling er nødvendig, vil høje doser af binyrebarkhormoner være en mulighed. Kirurgisk fjernelse af stærkt forandrede trædepuder kan også være en udvej.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har plasmacelle pododermatitis?
Det er altafgørende, at vide om din kat har katte-AIDS eller ej, da denne diagnose fører mange andre problemer med sig (se katte-AIDS). Ellers er det ikke muligt at sige noget sikkert om fremtiden. Opholder katten sig meget ude, vil der dog være en øget risiko for, at den får skader og betændelse i de forandrede trædepuder.

Hvorfor får katte plasma celle pododermatitis?
Der er ingen, der kender årsagen til denne lidelse, hvor immunsystemet reagerer på den noget besynderlige måde og kun i trædepuderne. Allergier og katte-AIDS kan være medvirkende årsager.

Hvad er risikoen for, at din kat får plasmacelle pododermatitis?
Der er generelt en meget lille sandsynlighed, for at din kat vil få denne lidelse. Katte, der er smittede med katte-AIDS, har den største risiko.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din kat får plasmacelle pododermatitis?
Undgå, om muligt, at din kat får katte-AIDS. Ved at neutralisere katten tidligt, reduceres mængden af katteslagsmål, og dermed begrænses risikoen for smitte med katte-AIDS.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.