Sponsoreret
Rottegiftforgiftning
Hvad er rottegiftforgiftning hos katte?
Som navnet siger, er rottegiftforgiftning en forgiftning med rottegift. Det er en af de mest almindelige forgiftninger hos katte.
Kemisk ligner rottegift naturligt K-vitamin. K-vitamin indgår i blodets størkningsproces og medvirker til at standse blødninger. Rottegiften forhindrer på grund af den kemiske lighed K-vitamin i at virke. Derfor opstår der risiko for livstruende blødninger.
Hvad er symptomerne på forgiftning med rottegift?
Efter indtagelse af rottegift kan der gå flere dage, inden symptomerne opstår. Symptomerne på forgiftning er:
- Blege slimhinder på grund af indre blødninger
- Bugsmerter på grund af indre blødninger i bughulen
- Halthed på grund af blødninger i led
- Blodig diarré og opkast
- Abort hos drægtige katte
- Blå mærker under huden på grund af blødninger
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Hvis katten viser tegn på blødningstendens, vil dyrlægen bare på mistanken om rottegiftforgiftning begynde behandlingen. Når først symptomerne viser sig, er der ingen tid at spilde.
Grunden til, at man behandler på mistanke, er, at den endelige diagnose først kan stilles efter en blod- eller urinprøveundersøgelse på et speciallaboratorium, der kan spore rottegiften. Denne undersøgelse tager flere dage, og så lang tid kan din kat ikke vente på den rette behandling. Desuden er behandlingen ikke skadelig for katten, og der er ingen bivirkninger ved medicinen.
Hvordan behandles rottegiftforgiftning?
Hvis man har set, at katten har indtaget rottegift, kan man behandle den med et brækmiddel. Derudover skal den altid behandles med K-vitamin, som i de første dage gives som indsprøjtninger og senere som tabletter. I svære tilfælde kan man give blodtransfusion.
Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har rottegiftforgiftning?
Ved rettidig behandling vil katten komme sig helt over forgiftningen og undgå varige mén.
Hvorfor får katte rottegiftforgiftning?
Forgiftning med rottegift opstår, når man ikke udlægger eller opbevarer rottegift med omtanke. Det er vigtigt, at man udlægger og opbevarer rottegift på en forsvarlig måde, så uvedkommende ikke har adgang til giften. Endvidere vil påvirkede rotter være sløve og lette bytteofre.