Sponsoreret
Sukkersyge
Latinsk navn: Diabetes
Hvad er sukkersyge hos katte?
Sukkersyge er en tilstand, hvor blodets sukkerindhold bliver forhøjet på grund af problemer med det sukkerregulerende stof, insulin. Sygdommen findes i flere forskellige former:
- Type 1 diabetes: Insulin-afhængig sukkersyge. Den skyldes en nedsat produktion af insulin i bugspytkirtlen.
- Type 2 diabetes: Ikke-insulin-afhængig sukkersyge. Den skyldes en mangel på og virkning af insulin. Forekommer ofte hos overvægtige katte.
- Sekundær diabetes: Når sukkersyge er en følge af en anden sygdom eller medicinsk behandling. Formen er relativ sjælden, og når den optræder, er det som regel på grund af hormonforstyrrelser eller langvarig behandling med p-piller.
Hos katte er type 2 diabetes den hyppigste form.
Hvad er symptomerne på sukkersyge hos katte?
- Øget drikkelyst og tissetrang
- Vægttab
- Øget appetit i starten, senere mister katten appetitten helt
- Slaphed og unormale bevægelser
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen sukkersyge?
Dyrlægen kan undersøge for sukkersyge på urin- og blodprøver. Hvis katten har sukkersyge, bliver der udskilt sukker i urinen, og det kan dyrlægen afsløre ved at dyppe en sukker-urinstix i urinprøven.
Hvis prøven er positiv, vil dyrlægen tage en blodprøve for at måle blodets sukkerindhold. Blodsukkeret hos katte kan meget nemt være forhøjet på grund af en anden sygdom eller stress. En enkelt blodprøve, der viser forhøjet blodsukker, er derfor ikke ensbetydende med, at en kat har sukkersyge. Dyrlægen kan kun være sikker på diagnosen, hvis andre sygdomme er udelukkede, og hvis flere blodprøver, der er taget fra en fastende kat, viser forhøjet blodsukker.
Hvordan kan sukkersyge behandles?
Behandlingen af katte med sukkersyge afhænger i høj grad af, hvor længe katten har været syg, inden behandlingen går i gang. Hvis katten har mistet appetitten, er den som regel så syg, at det er nødvendigt, at den bliver indlagt. Dyrlægen vil så forsøge at genoprette kattens væskebalance og give den kunstig ernæring.
I de tilfælde vil det tit være nødvendigt at starte en behandling med insulinindsprøjtninger. Der bliver også taget hyppige blodprøver for at følge blodsukkeret.
Type 2 diabetes er den hyppigste sukkersygeform hos katte, men det er i enkelte tilfælde ikke altid nødvendigt at give insulinindsprøjtninger. Hvis katten har normal eller øget appetit, kan behandlingen i enkelte tilfælde alene bestå i en streng diæt. Færdiglavede fuldfoderdiæter af forskellige typer vil normalt være den bedste løsning. Overvægtige katte skal tabe sig, så deres vægt kan blive normaliseret.
Som supplement til diæten kan nogle, men ikke alle katte - i modsætning til hunde - få tabletter, der kan medvirke til at normalisere blodsukkeret. Der vil ofte gå 1-2 måneder, før der viser sig en effekt af behandlingen.
Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har sukkersyge?
Hos 30-50 % af katte med sukkersyge kan tilstanden blive kontrolleret med diæt, evt. kombineret med vægttab og blodsukkerregulerende tabletter. Til denne gruppe hører først og fremmest katte, der har mindre udtalte symptomer, har appetit og ikke er voldsomt overvægtige.
Hos katte med udtalte symptomer på sukkersyge kan der være tale om en livstruende tilstand. Som regel er insulinindsprøjtninger nødvendige, men det kan være svært at justere doseringen. For nogle katteejere vil det også være vanskeligt at foretage insulinindsprøjtningerne i dagligdagen.
Hos ca. 15 % af kattene med sukkersyge kan sygdommen forsvinde igen (reversibel diabetes), og tabletbehandling og evt. insulinindsprøjtninger kan derfor stoppes efter nogle uger eller måneder.
Hvorfor får katte sukkersyge?
Sukkersyge kan opstå som følge af kronisk eller tilbagevendende betændelse i bugspytkirtlen. Det er en tilstand, der hyppigst optræder hos overvægtige katte.
Overvægt kan også i sig selv påvirke og forringe insulins virkning i kattens organisme.
Endelig kan katte udvikle sukkersyge som følge af langvarig behandling med p-piller.
Hvad er risikoen for at min kat får sukkersyge?
Sukkersyge er en relativt sjælden sygdom hos katte. Den opstår oftest hos overvægtige katte over 7 år, og det er især kastrerede hankatte, der får sukkersyge.
Hvilke racer er særligt udsatte for sukkersyge?
Der er tilsyneladende ikke en særlig racemæssig disposition, selvom siameser og burmeser ofte bliver nævnt som en særlig risikogruppe.
Anden viden om sukkersyge hos katte:
Insulinindsprøjtningerne skal altid koordineres med fodringen. Det er en god idé at fodre katten før indsprøjtningen, så du kan undlade behandlingen, hvis katten ikke spiser. Dermed undgår du, at katten går i insulinchok.