Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

99,00 kr

KONG Cat Corduroy Mouse Køb her
99,00 kr

Catrine Catmosphere dispenserbold pink, 95 mm Køb her
79,00 kr

KONG Infused Cat Gyro Køb her
49,00 kr

KONG Cat Feather Teaser Køb her
59,00 kr

KONG Premium Catnip, 28 g Køb her

SponsoreretForstå kattens sprog

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvordan udtrykker katten sig?

Når man nærmer sig en kat, er det en stor fordel at kunne aflæse i hvilket humør, katten er. På denne måde kan man undgå mange misforståelser og opnå et bedre samvær med katten.

Katte har ikke et så detaljeret sprog som hunde. Dette hænger sammen med, at hunden er et flokdyr/socialt dyr, medens katten er det, man kalder for en solitær jæger, og derfor ikke er så afhængig af andre individer. Dette betyder imidlertid ikke, at katten er asocial.

Eftersom katten primært er solitær, er det yderst vigtigt, at den ikke bliver skadet, idet dens overlevelse da vil være truet. Katten har derfor også et sprog, som den flittigt gør brug af, og den vil som regel gøre alt for at undgå slagsmål. Det gør den ved i pressede situationer at udvise en truende adfærd med det mål at få det fremmede til at flygte. Katten kan også vælge selv at flygte, eller i sidste ende forsvare sig ved hjælp af angreb.

Man opdeler kattens adfærd i den defensive adfærd, dvs. forsvarende adfærd, og den offensive adfærd, som er den angribende adfærd.

Når grupper af tamkatte trives sammen, er det pga. sociale aktiviteter og ikke et egentligt behov for samarbejde. Eftersom kattens overlevelse er mere afhængig af et jagtterritorium end af en flok, er der heller ikke behov for at etablere status. Kattegrupper fungerer således ved hjælp af sociale bindingsopgaver, som f.eks. gnubben op ad hinanden, gensidig soignering og afstandssøgende signaler (trueadfærd/"gå væk"). I hjem med flere katte kan dynamikken i de sociale venskaber mellem kattene være meget op og ned. Man kan måle dette forhold ved at se på, hvor tæt og hvor ofte to katte er tilbøjelige til at rulle sig sammen ved siden af hinanden og "snude-kysse". Gaben og missen med øjnene er også bindingssignaler.

Kattens forskellige kommunikationsredskaber og deres betydning vil det efterfølgende gennemgåes nærmere.

Hvad signalerer halen?

Halens position og bevægelse signalerer mange forskellige ting, ligesom halen vigtig for kattens balance under løb og klatring.

Man kan dele halens position og bevægelse op i nogle overordnede grupper:

 • Halen lige op, men bøjet yderst: Neutral kat.
 • Halen lige op, men uden bøjning: Halerejsningen er en hilsen, der indbyder og tillader kontakt. Efterfølges hyppigt af gnubben-op-ad.
 • Halen lige op, men uden bøjning, samt en sitren: Den fertile han- eller hunkats adfærd ved strintning. Ses også som "luftstrint" hos kastrater, der enten hilser, eller har forvildet sig ind på en andens kats territorium.
 • Halen holdt ud til siden: Seksualadfærd, der udvises af en villig hunkat.
 • Halen svipper let fra side til side: Katten har måske fået øje på et eventuelt jagtbytte.
 • Logren med tunge slag: Lettere irritation; hvæsses der samtidig, kan det signalere et snarligt angreb.
 • Halen holdt nede, men med løftet bagdel: En aggressiv kat står med siden til en anden kat.
 • Halen er busket og buet: Katten står med krum ryg, og den går fra at være aggressiv til at være forsvarende. Ses ofte hos unge katte, der møder en hund.
 • Halen er busket og lige ud: Balancen er nu tippet over mod aggression.
 • Halen er busket og lige ned: Angreb indledes.
 • Halen nede og kurvet omkring kroppen: En tilfreds kat, der har det behageligt.

Det er ikke nok kun at se på halen, når man skal bedømme, hvad en kat signalerer til sine omgivelser, men det er en vigtig del helheden.

Hvad signalerer lydene?

Den verbale udtryksform er vigtig for katten, og der findes en stor variationsrigdom i dens lyde.

Killinger begynder at spinde allerede efter en uge. Den voksne kat signalerer med sin spinden, at den er glad og tryg og ikke fjendtlig indstillet. Men en bange kat kan også finde på at spinde. For eksempel kan en påkørt kat godt ligge og spinde; det er et signal om, at den ønsker hjælp, og et forsøg på at berolige sig selv. Derfor kan man ikke altid regne med, at katten er fuld af velvære og salig harmoni, hvis den spinder.

Tamkatte er ofte mere talende en vildkatte, og enhver katteejer kender den højlydte brægen og plagen om f.eks. mad, leg og at blive nusset. Vores katte lærer lynhurtigt, at de opnår en reaktion fra deres ejer, når de udsender et mjav. Typisk reagerer vi med at give dem mad eller kærtegn. Så det ender som regel med, at det er katten, der opdrager menneskene og ikke omvendt!

Føler katten sig truet og er parat til forsvar, høres først en afdæmpet knurren. Udvikler det sig til slåskamp, forstærkes lyden til en voldsom hvæsen og knurren.

Under parringen udsender katten en af de mest gennemtrængende lyde af alle kattelyde. Alle, der har hørt denne lyd, vil kunne genkende den.

Hvad signalerer ørerne?

Kattens ører er utroligt bevægelige, og er en meget vigtig del af kattens kommunikation, ikke mindst til lokalisering af byttedyr. En kats ører er meget fleksible og kan drejes i mange retninger.

Med ørerne signalerer katten ret så tydeligt, hvilket humør den er i. Man skelner mellem tre stillinger:

 • Ørerne står lige op: Katten er neutral. At ørerne er i neutral stilling signalerer både afslapning, velvære og tilfredshed. Er der en lille tendens til fremadretning, er der ofte tale om, at katten er opmærksom, årvågen eller nysgerrig overfor et eller andet.
 • Ørerne laver en udaddrejning og er oprejste: Katten er selvsikker, og er eventuelt klar til angreb.
 • Ørerne lægges helt fladt ned og presses ind til hovedet: Katten er usikker, angst, i forsvarsposition og der er mulighed for angreb. En angst kat, der føler sig trængt op i en krog, og ikke kan flygte, har kun en mulighed tilbage, nemlig et angreb.

Hvad signalerer øjnene?

Pupillen er det helt afgørende, når katte kommunikerer med et andet individ.

Udover, at kattens øjne er en af dens vigtigste sanser i og omkring byttedriften, er øjnene også det altafgørende signal i konflikter, hvor der er tale om angst eller aggression, idet pupillen viser, om katten er selvsikker eller usikker.

Man kan sige, at katten i virkeligheden er en stor skuespiller, idet den i et forsøg på at skræmme det udefrakommende, der truer den, udviser den samme adfærd, hvadenten den er angst og helst vil løbe langt bort, eller den er parat til at angribe.

Derfor er pupillernes stilling også et vigtigt signal til omverdenen om, hvilke intentioner katten egentlig har:

 • Pupillerne er udvidede: Katten er angst og usikker. Ses også ved ophidselse og ved angreb under leg.
 • Pupillerne er små og tynde: Katten har fokus på, hvor angrebet skal iværksættes.
 • Pupillerne normale: Katten er ikke i konflikt.

Hvad betyder lugtesansen?

Hos katten er lugtesansen også en meget vigtig del af kommunikationen.

Katten har både talg- og svedkirtler, som er tilpasset produktionen af den sammensatte duft, de bruger til at kommunikere med omverdenen. Duftens sammensætning kan have mange betydninger, men bruges oftest til at markere besiddelser. Når katten gnider sig op af vores ben eller andre genstande, er det for at markere dem med sine duftstoffer, feromoner, som vi ikke kan lugte, men som kan opfanges af andre katte.

Katten (og hunden) har et helt unikt organ i ganen (det jacobsonske organ), som er et lille hul bag fortænderne og op til næsehulen, der gør at katten nærmest smager på duften. Katten udviser i forbindelse hermed en helt speciel adfærd i og omkring snudepartiet; dette kaldes for flehmen, og bruges især, når katten opfanger seksuelle dufte.

Lugtesansen spiller en utrolig vigtig rolle i kattenes sociale liv, og den er veludviklet lige fra fødslen, hvor killingen er blind og døv. En kat vil altid snuse indgående til nye ting som et led i en vigtig afgørelse om, hvorvidt det fremmede kan accepteres eller ej.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...
...din kat pludseligt ændrer adfærd. Det kan skyldes sygdom, hvis katten pludselig er blevet aggressiv, urenlig eller gemmer sig.

Produkter fra vores butik

99,00 kr

Catrine Catmosphere dispenserbold pink, 95 mm Køb her
59,00 kr

KONG Premium Catnip, 28 g Køb her
49,00 kr

KONG Cat Feather Teaser Køb her
99,00 kr

KONG Cat Corduroy Mouse Køb her
79,00 kr

KONG Infused Cat Gyro Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.