Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

539,00 kr

Hill's Science Plan Senior Chicken, 7 kg Køb her
Mængderabat
622,00 kr
Ned til
559,00 kr

VetPro senior kattefoder 8 kg (4x2kg) Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FGW Senior vådfoder, 28x100 g Køb her
Mængderabat
195,00 kr
Ned til
175,00 kr

VetPro senior kattefoder, 2 kg Køb her
619,00 kr

Virbac HPM Senior Cat, 7kg Køb her
131,00 kr

ArthroFlex Omega flydende til katte, 100 ml Køb her
539,00 kr

SPECIFIC FGD Senior, 7 kg Køb her

SponsoreretSeniorkattens livskvalitet

Hvad er livskvalitet hos seniorkatte?

God livskvalitet hos seniorkatte kendetegnes ved at katten er glad for aktivitet, og at den nemt lader sig stimulere af omgivelserne, om end i mindre grad end tidligere. Katten er slank uden at være mager, drikker og spiser med god appetit, uden problemer af nogen art. Pelsen er tæt og blank. Katten må hverken kaste op eller have tynd mave. Der er ingen problemer med at urinere og komme af med afføringen, og endelig udviser katten ikke tegn på smerte eller ubehag af nogen art.

Mange fysiske funktioner ændres og reguleres med alderen. Det betyder, at din kat f. eks. ser dårligere, hører dårligere, sover mere, får nedsat muskelstyrke, og ikke har behov og lyst til så megen aktivitet som tidligere. Disse ændringer i kattens livsmønster er helt naturlige, og ikke udtryk for dårlig livskvalitet.

Hvad kan jeg selv gøre for at give min kat en god senioralder?

Man har som ejer af en seniorkat meget stor indflydelse på, hvordan kattens otium vil forløbe, og kan ved god pasning og pleje være med til at sikre, at katten får en behagelig og værdig alderdom. Nedenfor er angivet en række gode råd om pasning og pleje, samt om hvordan du bedst beskytter din kat mod sygdom.

 • Afpas din kats fodermængde med dens aktivitetsniveau. Du skal for alt i verden undgå, at din kat bliver overvægtig. Overvægtige katte rammes hyppigere af sukkersyge, stofskiftesygdomme, gigt, hjertesygdomme og kredsløbsproblemer. Da ældre katte har et lavere aktivitetsniveau end unge katte, har ældre katte også et lidt mindre foderbehov. Aktiver din kat hver dag med leg eller lignende. Det er vigtigt for katten med gode og faste rutiner. Lad dyrlægen vejlede dig om fodring af din seniorkat. Hvis du har flere katte, så sørg for, at den ældre kat ikke skal konkurrere med andre katte om mad og drikke.
 • Vær altid opmærksom på hvor meget din kat drikker. Ældre katte har nedsat evne til at regulere væskebalancen, og kommer let i væskeunderskud. Sørg altid for fri adgang til rent drikkevand.
  Hold kattens sovested rent, tørt og varmt. Tænk på, at seniorkatten får nedsat evne til at regulere kropstemperaturen, og at den derfor nemmere kommer til at fryse.
  Undersøg ofte kattens mund, øjne og ører. Munden skal undersøges for ømheder, rødt og hævet tandkød, tandsten, løse tænder og hævelser. Øjnene undersøges for flåd, uklarheder og rødme. Ørerne for unormal lugt, ømhed og hævelse. Hvis du er i tvivl om undersøgelsen, så spørg din dyrlæge.
  Pelsen skal plejes og undersøges jævnligt. Ældre katte har mere besvær med at soignere sig, - derfor skal du jævnligt børste pelsen og fjerne løst og filtret hår. Samtidig skal huden undersøges for sår, udslæt, hævelser og lopper. Finder du tegn på sygdom i kattens pels eller hud, så kontakt din dyrlæge. For at beskytte og opretholde en sund hud og pels, har seniorkatte behov for et foder med tilpassede mængder af de vigtige fede syrer, A-vitaminer, E-vitaminer og Zink. Disse stoffer fremmer hårvæksten og dannelsen af nye hudceller. Spørg din dyrlæge om fodring af seniorkatte.
 • Ældre katte får ofte nedsat hørelse og syn. Nedsat hørelse skaber sjældent problemer for katten. Hvis synet svækkes, kan katten have svært ved at orientere sig og ved at finde rundt, hvis der flyttes om på møbler eller andre ting i dens vante omgivelse. Seniorkatte har det bedst med, at der ikke sker for store ændringer i deres liv, og at dagligdagen følger en fast rutine.
 • Vær opmærksom på om din seniorkat har regelmæssig og normal afføring, og om den har let ved at tisse. Hvis katten drikker mere, tisser mere eller hyppigere, eller hvis katten har uregelmæssig eller unormal afføring, kan det være tegn på alvorlige sygdomme, og du bør derfor straks kontakte din dyrlæge.
 • Ældre katte kan af og til blive urenlige og besørge ved siden af kattebakken.
  Vær meget omhyggelig med at skifte og rense kattebakken, så den altid virker indbydende på katten. Eksperimenter eventuelt med forskellige typer af kattegrus for at finde ud af, hvilken type katten foretrækker. Kontakt din dyrlæge, hvis katten bliver urenlig, og du ikke selv kan løse problemet.
 • Sørg for, at din kat får rutinemæssige senioreftersyn hos din dyrlæge. Dyrlægen vil give dig den bedste rådgivning angående medicin, fodring, pleje og pasning af din seniorkat, og endvidere altid sørge for at din kat får:
  • en årlig vaccination, og derved beskyttes mod en række smitsomme sygdomme
  • mindst ét årligt senioreftersyn efter behov
  • udvidet senioreftersyn med en blodprøve, urinprøve, EKG-undersøgelse og røntgenundersøgelse efter behov  

Et eftersyn af din seniorkat er af meget stor betydning, også selv om katten forekommer sund og rask. Dyrlægen kan på et meget tidligt tidspunkt afsløre sygdomme eller problemer med organer, mens tilfældene endnu er lette og ukomplicerede at behandle. Små problemer kan hos ældre katte meget hurtigt blive store.

 • Du bør udelukkende give det foder, som dyrlægen anbefaler. Jo ældre katten bliver, desto større er sandsynligheden for, at den har behov for specielle næringsstoffer. Vær altid fuldstændig bevidst om at alle mulige godbidder og rester fra middagsbordet ikke på nogen måde er gavnligt! Tværtimod kan det i værste fald skade kattens sundhedstilstand. Hvis du vil give katten godbidder, så giv lidt af det anbefalede foder. Sørg for hver dag at afveje den mængde foder, som katten skal have.

Hvad kan dyrlægen gøre for at give min kat en god senioralder?

Når din kat er ca. 8 år, vil dyrlægen betragte den som en seniorkat og anbefale at der foretages mindst ét årligt senioreftersyn. Dyrlægens eftersyn af katten, og vejledning af dig, tager højde for de specielle forhold, der gør sig gældende hos en ældre kat.

Senioreftersynet omfatter følgende:

 • Forespørgsel:

Dyrlægen vil forhøre sig om kattens daglige adfærd. Der lægges især vægt på aktivitetsniveau, appetit, evt. halthed, tisse- og drikkelyst, afføring og humør.

 • Klinisk undersøgelse:

Dernæst vil katten få en klinisk undersøgelse, hvor der foretages en grundig gennemgang af øjne, ører, tænder og mundhule, lemmer og led, poter og kløer, hjerte, lunger, kønsåbning, endetarmsåbning samt hud og hårlag.

 • Vægt:

Endvidere skal katten vejes, og ernæringstilstanden vurderes.

 • Vaccination:

Hvis kattens vaccination er mere end 12 måneder gammel, skal den revaccineres for fortsat at være beskyttet mod visse smitsomme sygdomme.

 • Blod- og urinprøve:

Den kliniske undersøgelse vil ofte blive udvidet og underbygget med en blodprøve og en urinprøve. Ud fra disse prøvers resultater kan dyrlægen fastslå tilstanden i immunsystemet, samt i en lang række vigtige organer som lever, nyrer, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel. Endvidere kan prøverne afsløre sygdomme som f. eks. betændelsestilstande, allergi og sukkersyge. I mere sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at udvide blodprøverne med analyser for FIV (svarer til HIV hos mennesker), FeLV (blodkræft) eller hyperthyreodisme (forhøjet stofskifte forårsaget af en hormonforstyrrelse).

 • Hjerte- og lungeundersøgelse:

Har dyrlægen mistanke om sygdomme i hjerte og lunger, kan der foretages en EKG-undersøgelse af hjertet, og en røntgenundersøgelse eller scanning af brystkassen.

 • Undersøgelse for gigt:

Hvis din kat halter, er stiv i bevægelserne, eller har svært ved at rejse sig, afsluttes undersøgelsen ofte med en røntgenundersøgelse af ryg, hofter, lænd, forben og/eller bagben. Udfra røntgenbillederne kan det afsløres, om katten har slidgigt, og hvor slemt sygdommen evt. har udviklet sig.
Senioreftersynet vil afsløre, om katten har sygdomme, som kræver behandling her og nu. Eftersynet vil også afsløre, om katten på længere sigt har risiko for at udvikle bestemte sygdomme, der om muligt kan udskydes eller forebygges ved den rigtige pleje og fodring. Dyrlægen vil ud fra eftersynet være i stand til at skræddersy et sundhedsprogram, som opfylder lige netop din kats behov, samt give dig gode råd om hvordan du bedst beskytter din kats helbred.

Vær hele tiden meget opmærksom på seniorkattens sundhed og livskvalitet

Hold din kat slank, giv den et velegnet seniorfoder og sørg for gode daglige faste rutiner. Sørg for en passende mængde aktivitet og giv eventuelt katten stimulerende opgaver (f. eks. aktivitetskugler med godbidder i). Vær opmærksom på selv de mindste ændringer i kattens adfærdsmønster og vaner. Kontakt straks din dyrlæge, hvis du opdager sygdomstegn, eller får mistanke om sygdom hos seniorkatten.

Lad din seniorkat få et senioreftersyn hos dyrlægen mindst én gang årligt. Ældre katte har større risiko for at pådrage sig sygdomme og udvikle aldersbetingede skavanker. Jo tidligere sygdomme og skavanker opdages og behandles, jo mindre er risikoen for, at katten får mén af disse tilstande.

Hvis seniorkatten har en god livskvalitet og et godt otium, så er det for alle katteejere en dejlig periode, hvor båndet mellem kat og ejer er stærkere end nogen sinde. Kattens personlighed vokser, man kender hinandens vaner og reaktioner i daglig-
dagen, og man får meget stor glæde og fornøjelse af hinanden.

Produkter fra vores butik

332,00 kr

SPECIFIC FGW Senior vådfoder, 28x100 g Køb her
Mængderabat
622,00 kr
Ned til
559,00 kr

VetPro senior kattefoder 8 kg (4x2kg) Køb her
131,00 kr

ArthroFlex Omega flydende til katte, 100 ml Køb her
539,00 kr

Hill's Science Plan Senior Chicken, 7 kg Køb her
619,00 kr

Virbac HPM Senior Cat, 7kg Køb her
539,00 kr

SPECIFIC FGD Senior, 7 kg Køb her
Mængderabat
195,00 kr
Ned til
175,00 kr

VetPro senior kattefoder, 2 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.