Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
179,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
129,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
164,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her

Sponsoreret



Øjenundersøgelse af kat

Specialdyrlæge i øjensygdomme

Hvornår har min kat brug for en øjenundersøgelse?

  • Unormalt udflåd fra øjet, vandigt eller pus, betyder at der er noget unormalt.
  • Ubehag eller smerte i øjet (sammenknibning eller hyppig blinken).
  • Kløe, lysskyhed eller lukning af øjet
  • Øjet er rødt, eller øjets omgivelser er hævede.
  • Nedsat syn eller blindhed.
  • Almentilstanden er påvirket. Din kat sover unormalt meget og gemmer sig, hvor der er dæmpet belysning. Har ikke lyst til at lege og spiser evt. mindre eller slet ikke.
  • Tænk på, at din kat ikke, på samme måde som du selv, kan give udtryk for alvorlige smerter i øjet.

Er der ubehag forbundet med en øjenundersøgelse?

Der er intet ubehag eller smerte ved en almindelig øjenundersøgelse. Såfremt en kat er meget urolig, kan det i enkelte tilfælde være nødvendigt at give den en beroligende indsprøjtning.

Hvordan foregår øjenundersøgelsen?

Ved starten på undersøgelsen  vil din dyrlæge have oplysning om forudgående symptomer og i hvor lang tid, problemet har varet. Dyrlægen vil også vide, om din kat er eller har været under en form for behandling for en øjensygdom eller en anden sygdom, der eventuelt kan have forbindelse til sygdommen i øjet.
I bekræftende fald i hvor lang tid og med hvilken medicin. Medbring eventuelt medicin, så  dyrlægen er informeret om, hvilke præparater der har været anvendt.

Øjenundersøgelsen starter i et oplyst lokale, hvor  dyrlægen eventuelt kan betragte din kats adfærd på gulvet, når den går frit. Herefter anbringes katten på et klinikbord, hvor dens hoved og øjne betragtes på en armslængdes afstand og herefter på kort afstand, hvor  dyrlægen  anvender et skarpt lys og en pandelup til forstørrelse.

Den videre undersøgelse foregår i et lokale med dæmpet lys eller helt mørkelagt. Her vil din dyrlæge igen bruge et skarpt lys og forstørrelse. 

En specialdyrlæge i øjensygdomme har adgang til at anvende et biomikroskop, der kan forstørre 10-25 gange, og med dette undersøges øjenlåg, tårekanalernes åbninger, bindehinde, hornhinde, det forreste øjenkammer, iris, linsen og den forreste del af glaslegemet.

Ved øjensygdomme i den bagerste del af øjet, anvendes forskellige ophthalmoskoper, og med disse apparater kan bl.a. nethinden undersøges.

Hvis dyrlægen vil måle trykket i øjet, bliver det måske lokalbedøvet med nogle dråber, så katten ikke kan mærke, at dyrlægens apparat berører den følsomme hornhinde.

Såfremt dyrlægen ønsker at undersøge hele linsens omfang og hele øjets baggrund, herunder nethinden, bliver øjet dryppet med dråber, der efter 20 minutter udvider pupillen.

I nogle tilfælde måler dyrlægen mængden af tårevæske og i andre tilfælde anvendes et farvestof, Fluorescein, til at undersøge, om der er sår i hornhinden.

Hvad kan øjenundersøgelsen afsløre?

Ved hjælp af forskelligt udstyr kan dyrlægen påvise, hvor i øjet eller øjets omgivelser der er noget galt, og i de fleste tilfælde stille en diagnose og iværksætte den rigtige behandling. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at henvise til en nærmere undersøgelse hos en øjenspecialist. Ved andre tilfælde kræves blod- urin undersøgelser, røntgen, scanning og evt. elektroretinografi (ERG), hvor elektroretinograf kan afsløre, om der er varige skader i nethinden.

Kontakt dyrlægen ved symptomer fra øjet

  • I mange tilfælde er det meget vigtigt, at du hurtigt kontakter dyrlægen og får aftalt tid til en undersøgelse.
  • I alvorlige tilfælde kan en hurtig indgriben være med til at redde både synet og øjet.
  • Bed ikke din dyrlæge om at få ordineret øjenmedicin, uden at dyrlægen først har haft lejlighed til at undersøge din kat. Dyrlægen kan sjældent stille en diagnose pr. telefon, og forkert medicin kan i værste fald have katastrofale konsekvenser.

Kan min kats øjensygdom behandles?

  • Mange øjensygdomme er alvorlige og medfører desværre ofte ved for sen behandling tab af synet eller øjet.
  • En rigtig diagnose og en effektiv behandling på et tidligt tidspunkt er ved mange øjensygdomme afgørende for et godt resultat, fordi de fleste øjensygdomme kan behandles.
  • Efter at have stillet en diagnose vil dyrlægen forklare, hvilken behandling der er nødvendig, en medicinsk eller kirurgisk behandling.
  • Din dyrlæge kan herefter give dig et prisoverslag over de omkostninger, der er ved behandlingen.
  • Du kan nu sammen med dyrlægen tage stilling til, hvad der i din kats tilfælde er den optimale behandling.

Læs mere: www.oejendyrlaegen.dk