Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
399,00 kr
279,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
259,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Tilbud
199,00 kr
169,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
Tilbud
185,00 kr
165,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
Tilbud
575,00 kr
402,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

Sponsoreret

Fugleinfluenza

Latinsk navn: Avian influenza

Hvad er fugleinfluenza?

Fugleinfluenza skyldes infektion med et ortomyxovirus. Sygdommen tilhører hovedtypen A influenza virus. A influenza vira inddeles i undertyper på baggrund af deres H og N antigener. Indtil videre er der fundet 15 H subtyper og 9 N subtyper. De fleste af de 135 kombinationsmuligheder er isoleret fra fugle.

De mest sygdomsfremkaldende fugleinfluenza vira er fundet i subtyperne H5 og H7. Type A influenza virus er også fundet hos mennesker, heste, svin og enkelte andre pattedyr.

Sygdommen opdeles desuden i HPAI og LPAI, forkortelser for hhv. højpatogen-aviær-influenza og lav-patogen-aviær-influenza. 

Hvad er symptomerne på fugleinfluenza?

Symptomerne kan være meget varierende efter omstændighederne, generelt vil forløbet forværres og dødeligheden stige, hvis patienten samtidig har en anden infektion.

De klassiske kliniske symptomer på HPAI er pludselig høj dødelighed, ophørt æglægning, respirationsvejssymptomer, øjenbetændelse med tåreflåd, sinuitis, diarré, og eventuelt ødemer samt cyanose af huden, især i hovedet. Svømmefugle, der ikke særligt modtagelige for sygdommen, viser kun svage eller ingen kliniske symptomer.

Alle fuglearter kan rammes af sygdommen, men der er store variationer i de forskellige fuglearters følsomhed med hensyn til at udvikle egentlige sygdomssymptomer. Kalkuner og høns er mest følsomme, mens svømmefugle generelt er langt mere modstandsdygtige.

Læs mere

Du kan læse mere om fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor du også kan få besvaret spørgsmål om smitte, behandling, forekomst, bekæmpelse og kontrol. 

Yderligere kan du på Fødevarestyrelsens side Spørgsmål og svar om fugleinfluenza læse, hvad du kan gøre for at undgå at smitten spredes.