Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

Sponsoreret

Megabakteriose

Latinsk navn: Megabacteriosis

Hvad er megabakteriose hos fugle?

Denne hyppige infektion ses især hos undulater, men kan også forekomme hos andre arter. Infektionen skyldes en organisme kaldet megabakterie, som oftest opholder sig i fuglens kro (formave).

Hvad er symptomerne på megabakteriose?

  • Oppustethed og depression
  • Vægttab på grund af fordøjelsesproblemer
  • Typisk ses slimet opkast/gylp
  • Diarré. Fæces er mørk og uratdelen (den hvide del af klatten) er lille

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen megabakteriose?

Bakterierne påvises ved at udtage svaberprøver fra kroen. Dog er det nemmere at påvise megabakterier i fæcesprøver. Hvis fuglen er død foretages obduktion og påvisning af megabakterier i skrab fra tarmvæg og kro. I mange tilfælde vil denne metode være den eneste måde at stille diagnosen på.

Hvordan behandles megabakteriose?

Ved at give svampemiddel i noget æggefoder i 10 dage. Forebyggelse og efterbehandling sker ved at gøre drikkevandet surt med f.eks. æbleeddike resten af fuglens levetid.

Hvordan er fremtiden for din fugl, hvis den har megabakteriose?

Infektionen er alvorlig, og kan medføre døden. Ved akutte tilfælde dør fuglen i løbet af få dage mens den ved den kroniske form bliver afmagret i løbet af flere uger/måneder.

Hvorfor får fugle megabakteriose?

Smitten sker formentlig ved direkte kontakt med andre fugle enten ved opgylpning af foder i forbindelse med kurtisering og opmadning af unger eller via tilskidte foder/vandskåle.

Det kan diskuteres om megabakterien er en sygdomsfremkaldende organisme i ordets egentlige betydning, eller om den blot er en organisme, som er en del af den naturlige tarmflora, idet op imod halvdelen af alle undulater er bærere uden at vise symptomer, og som, når den får overtaget, forårsager sygdom.

Hvad er risikoen for, at din fugl får megabakteriose?

Da undulater, som har siddet alene gennem år, kan få sygdommen, betyder det, at de har levet med bakterien i længere tid, uden at dette tilsyneladende har givet problemer. Hvilke årsagsforhold, der bevirker, at bakterien bliver et problem, vides ikke, men stress anses som en mulig årsag.

Anden viden om megabakteriose

Forebyggelse sker ved at gøre drikkevandet surt, f.eks. med æbleeddike. Undulater med megabakteriose får let andre sygdomme i kombination.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.