Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her

Sponsoreret

Spirulina

Af dyrlæge Frederik Kjær

Et tilskud til fuglenes daglige diæt…

Den mikroskopiske alge Spirulina platensis kan tilføre en række næringsmæssige fordele til dine fugles diæt.

Videnskabsfolk har for nylig offentliggjort, at Spirulina styrker fuglenes immunforsvar dramatisk. Dette er særligt interessant for dyrlæger og fugleavlere. Det forklarer hvorfor papegøjer, som har erhvervet sig en opportunistisk infektion, kommer sig hurtigt efter at være fodret med Spirulina. I videnskabelige studier er det vist, at Spirulina har beskyttet fugle mod resistente bakterier som Eschericia coli og Staphylococcus aureus. Videnskabsfolk har testet teorien om, at Spirulina fungerer som en letfordøjelig bredspektret vaccine mod bakterier og andre sygdomsfremkaldende mikrober. Det er et naturligt grøntfoder, et sikkert alternativ til antibiotika.

Hvad er spirulina?

Denne mikroskopiske grøntsag er en fordøjelig blågrønalge på tør pulverform.
Den forbedrer fjerdragtens farve og glans, stimulerer ynglestemningen og forøger fertiliteten. Spirulina platensis er særlig næringsrig med et aminosyreindhold på 62%. Det er verdens rigeste kilde på B12-vitamin og beta-karoten (20 gange mere end i gulerødder). Naturlig Spirulina findes, hvor  store flokke af flamingoer holder til i super-salte søer i Afrika.

Fordøjelig Spirulina, som dyrkes under kontrollerede miljøer er meget anderledes end de naturligt forekommende i søer. Spirulina dyrkes af videnskabsfolk og højt uddannet teknisk personale på særlige akvatiske farme. Det høstes og pakkes på licens i en statskontrolleret helse-kost forarbejdende virksomhed. Køb altid Spirulina fra en troværdig kilde.

Medicinske fordele

Mange opgørelser i videnskabeligt litteratur dokumenterer de medicinske fordele ved Spirulina. De viser alle, at Spirulina forbedrer immunsystemet. Fugleunger er beskyttet mod ellers dødelige kim af antistoffer i æggeblommen. Antistofferne i æggeblommen forsvinder kort tid efter at ungerne får kontakt med verden udenfor ægget. Ungerne bliver derved sårbare overfor infektioner med mindre de er i stand til hurtigt at producere antistoffer. Antistoffer er dannet af et komplekst netværk af hvide blodceller kendt som makrofager, T-celler og B-celler. Spirulina accelererer produktionen i dette cellulære immunsystem og beskytter mod invaderende kim. Russiske videnskabsfolk har rapporteret, at selv små mængder hel Spirulina eller udtræk derfra beskytter mod Yersinia-infektioner. Denne bakterie er dødelig for både mennesker og dyr.
Den kan overrumple kroppen ved at inducere immundeficiens og medføre døden. Dyr som blev fodret med Spirulina omvendte immundeficiensen. De hvide blodceller bekæmpede hurtigt Yersinia-bakterien.

Mange papegøjeopdrættere oplyser at kroniske infektioner forsvinder efter 3 ugers brug af Spirulina. I et tilfælde meddelte en ejer af en grå jaco, som led af en kronisk pseudomonasinfektion, at infektionen forsvandt.

Spirulina platensis opnåede i Rusland for nylig registrering som medicinsk diæt.
Her bruges det med indtil videre gode resultater til børn som lider af strålesyge, som følge af Tjernobyl-ulykken.

Hvordan stimulerer Spirulina immunsystemet?

Spirulina er særligt næringsrigt og indeholder alle de vigtige aminosyrer. Det er ligeledes særligt rigt på anti-inflammatoriske GLA fede syrer, antioxidanter og andre phytomolekyler. Der er dog to stoffer, som stimulerer immunsystemet i særlig grad.

Det brillantblå protein phycocyanin, som findes i blågrønalger. Phycocyanin fungerer på samme måde som erythropoetin (EPO). EPO er det hormon, som regulerer dannelsen af røde blodceller. Phycocyanin stimulerer det umodne eller det skadede immunsystem til at modne eller reparere sig selv, hvis det er skadet af infektion, toksiske stoffer eller stråling.

Et polysakkarid, som er unikt for Spirulina. Spirulina polysakkaridet (et komplekst sukkermolekyle) minder i virkning om phycocyanin. Det er meget potent og aktiverer immunsystemet. Det forbedrer immunsystemets mulighed for at opdage og ødelægge fremmede mikrober og eliminere toksiner. Det øger ligeledes T-cellernes aktivitet og stimulerer thymusfunktionen. Øget antistofniveau og normalisering af andre cellefunktioner er ligeledes observeret. 

Andre fordele

Spirulina platensis er en af de mest koncentrerede naturlige næringskilder som man kender til. Indeholdende alle de essentielle aminosyrer og er ligeledes rig på klorofyl, beta-karoten og andre phytomolekyler. Det er det eneste grøntfoder, som er rigt på GLA fede syrer. GLA stimulerer vækst hos nogle dyr og gør fjerene blødere og stærke.

Konklusion

Mange opdrættere, som har afprøvet Spirulina som fodertilskud, melder tilbage om øget fertilitet og klækningsprocent. Fuglene bliver mindre syge eller kommer sig hurtigt ved sygdom. Færre problemer med fjerplukning og selvdestruktion. Fjerenes kvalitet og farver når deres maksimum. Dyrlæger ser, at behandling af infektioner hurtigt responderer og sårheling er bedre.

Spirulina trigger immunsystemet til at give bedre sygdomsresistens og forbedrer fertiliteten.

Du kan læse mere om spirulina her.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.