Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her

Sponsoreret

C-vitaminmangel

Hvad er C-vitaminmangel hos marsvin?

C-vitaminmangel kaldes også "skørbug". Det er en fodringsbetinget sygdom, der opstår når foderet ikke indeholder tilstrækkeligt med C-vitamin. Marsvin er nemlig ikke i stand til selv at danne C-vitamin. 

Hvad er symptomerne på C-vitamin mangel?

I starten kan der være uspecifikke symptomer som:

  • Nedsat appetit
  • Diarré
  • Vægttab
  • Dårlig, uplejet pels

Senere ses:

  • Blødning fra gummerne
  • Hævede led
  • Uvilje til at bevæge sig
  • Smerter ved håndtering

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Der er ikke nogen "prøve", der kan afsløre C-vitaminmangel. Symptomerne vil sammen med en grundig gennemgang af, hvordan marsvinet bliver fodret, fortælle dyrlægen, hvad problemet er.

Hvordan kan C-vitaminmangel behandles?

Marsvin, der er syge af C-vitaminmangel, skal i en periode dagligt have et ekstra stort tilskud af C-vitamin. Desuden behandles de følgetilstande, der er opstået på grund af  C-vitaminmanglen, f.eks. væsketab.

Hvordan er fremtiden for dit marsvin, hvis det har C-vitaminmangel?

Hvis man opdager C-vitaminmanglen hurtigt, er der gode chancer for, at marsvinet kommer sig helt. Hos unge dyr kan tilstanden, hvis den har stået på for længe, give dårlige knogler og tænder.

Hvorfor får marsvin C-vitamin mangel?

Marsvin kan hverken danne eller oplagre C-vitamin i kroppen. De er derfor afhængige af et dagligt kosttilskud af C-vitamin. Blot 2 uger uden C-vitamin giver dem mangelsymptomer. Desuden er C-vitamin ikke særlig holdbart i hverken foder eller vand. Kun 6 uger efter fremstillingen af et marsvinfoder er C-vitaminindholdet halveret. Du skal derfor sikre dig at det foder, du køber, ikke har stået for længe på hylden i butikken.

Derudover skal marsvinet hver dag enten have frisk vand tilsat C-vitamin eller C-vitamin direkte i munden. Det sidste er det sikreste. Et voksent marsvin kræver 10 mg C-vitamin dagligt og en drægtig hun op til 30 mg dagligt.

Hvad er risikoen for, at dit marsvin får C-vitaminmangel?

Hvis du dagligt tilfører dit marsvin nok C-vitamin, bliver den aldrig syg af C-vitamin-mangel. Til gengæld bliver den hurtigt syg, hvis den ikke får et tilstrækkeligt stort tilskud i kosten. Kun 2 uger helt uden C-vitaminer er nok til at gøre den syg.

Anden viden om C-vitamin mangel hos marsvin?

Salat og gulerødder indeholder kun lidt C-vitamin. Kål og appelsiner er en god C-vitaminkilde. "Hårdt" vand og drikkevand med et højt klorindhold ødelægger C-vitamin på få timer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.