Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her
59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her
59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her

Sponsoreret

Drægtighedssyge

Hvad er drægtighedssyge hos marsvin?

Drægtighedssyge er en kompliceret og meget alvorlig tilstand hos det højdrægtige marsvin. Sygdommen kan dog også forekomme helt op til en uge efter fødslen. På trods af behandling dør de fleste marsvin med drægtighedssyge af forgiftning med kroppens egne affaldsstoffer, så det er en sygdom, der er vigtig at forebygge.

Hvad er symptomerne på drægtighedssyge?

  • Pludseligt opstået appetitløshed
  • Sløvhed
  • Slingrende gang
  • Bevidstløshed, koma

Man bør være opmærksom på, at appetitløshed endvidere kan være symptom på sygdomme som diarré eller besværet vejrtrækning (lungebetændelse). Nogle gange dør marsvin pludseligt uden forudgående sygdomssymptomer.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Som regel er de alvorlige symptomer kombineret med at marsvinet er højdrægtigt, eller lige har født, tilstrækkeligt til at stille diagnosen. Hvis det er muligt at få en blodprøve, vil denne indeholde for lidt sukker, for meget fedt og for mange keton-stoffer.

Hvordan kan drægtighedssyge behandles?

Behandlingen skal iværksættes indenfor et døgn efter, at appetitten er forsvundet, hvis marsvinet skal have en chance for at overleve. Dyrlægen giver marsvinet en sukkeropløsning som energitilskud samt en indsprøjtning med binyrebarkhormon. For at forebygge betændelsestilstande gives antibiotika. Hvis dyrlægen skønner, at marsvinehunnen kan tåle at blive bedøvet, kan man foretage kejsersnit for at nedsætte hunnens energibehov til fostrene. Behandlingen med binyrebarkhormon gør under alle omstændigheder, at marsvinet aborterer efter nogle dage.

Hvordan er fremtiden for dit marsvin, hvis det har drægtighedssyge?

De fleste marsvin med drægtighedssyge dør desværre på trods af behandlingen. Hvis marsvinet kommer sig, bør den ikke blive drægtig igen.

Hvorfor får marsvin drægtighedssyge?

Der er to hovedårsager til, at tilstanden opstår:

  • Årsag 1: Livmoderens tryk på de store blodårer nedsætter blodgennemstrømningen i de kar, der skal forsyne livmoderen med næringsstoffer og ilt. Den iltmangel, der opstår, kan forårsage koldbrand i dele af livmoderen. Herved frigives giftstoffer, som påvirker blodet (der kan dannes en masse små blodpropper), nyrerne m.m. Den alvorlige påvirkning af de indre organer gør selvfølgelig, at marsvinet mister appetitten, og vi er da ovre i årsag 2.
  • Årsag 2: Marsvinets energibehov overstiger den energi, der er i det foder, dyret spiser. For at skaffe energi begynder marsvinets krop at bruge af fedtreserverne. Fedtstofferne kan frigives så hurtigt, at leveren ikke kan nå at omsætte fedtet til energi. Ophobningen af fedt, der venter på at blive omdannet, kan blive så stor, at leveren tager skade af det. Dermed bliver blodet ikke renset for affaldsstoffer - dette er en af leverens vigtigste opgaver - og marsvinet forgiftes.

Årsag 2 optræder bl.a. i følgende tilfælde:

  • Ved mange fostre
  • Hvis man prøver at slanke et drægtigt marsvin, der er for tyk
  • Ved alle sygdomme, der giver appetitløshed
  • Ved pludselige foderskift med fordøjelsesproblemer til følge
  • Ved stress, flytning, dominerende marsvin i samme bur etc.

Hvad er risikoen for, at dit marsvin får drægtighedssyge?

Risikoen for drægtighedssyge er op til 50%, hvis dit marsvin er fed under drægtig-
heden. Den skal slankes inden, den bliver parret. Drægtighedssyge optræder hyppigst i 2. eller 3. drægtighed.

I forbindelse med slankekure kan en marsvinehan (eller en ikke-drægtig hun), der er for tyk, faktisk også få "drægtighedssyge". I de tilfælde kalder man tilstanden "ketose". Det er meget sjældent, for energibehovet er ikke så stort, når man hverken skal bruge energi til at danne fostre eller til at amme.