Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her
59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her

Sponsoreret

Ovariecyster

Latinsk navn: Cysta ovarii

Af Kirsten Boeck Cyster på æggestokkene hos marsvin

Hvad er cyster på æggestokkene?

Inde i ovarierne (æggestokkene) på lidt ældre hunmarsvin kan der udvikles væskefyldte blærer. De kan nå en ganske anselig størrelse, nogen kan blive lige så store som hønseæg og være meget generende for marsvinet. Cysterne kan findes i begge æggestokke eller kun i den ene. Langt de fleste af cysterne er heldigvis godartede og skaber ”kun” problemer ved deres fylde, men en lille procentdel danner hormoner og kan forårsage håraffald (<5%).

Hvad er symptomerne på ovariecyster?

Lidelsen opdages som regel ved, at maven på marsvinet vokser og oftest ses, at dyret er nedstemt og spiser mindre eller går helt fra foderet. Det skyldes de ret kraftige smerter, som kommer fra de følsomme æggestokke, som spiles ud af væske.

Hvis cysterne har været der i længere tid, kan der også være sket en påvirkning af livmoderens slimhinde, så der opstår flåd og evt. blødning fra skedeåbningen.

Hvad er årsagen?

Det vides ikke præcist, hvad årsagen er. Men man kan tænke sig, at det hænger sammen med at hunnerne ikke bliver regelmæssigt gravide, og at de bliver så gamle. I naturen er marsvin byttedyr, og det er derfor ikke sandsynligt, at de ville blive nær så gamle, som når de er kæledyr.

Hvordan stilles diagnosen?

Den klart bedste måde er at scanne bughulen med en ultralydsscanner. Her ses væskeophobningen tydeligt. Røntgen er knapt så godt et hjælpemiddel, da det vil være sværere at skelne cysterne fra andre udfyldninger i bughulen. Der kan jo være andre ting, der fylder, såsom diverse kræftformer.

Hvordan behandles ovariecyster?

Der har været forsøgt med hormonindsprøjtninger for at få cysterne til at svinde, men de har vist sig kun at være af begrænset værdi. Dyrlægen kan ved hjælp af en ganske tynd kanyle suge væsken ud af cysterne. Det lindrer umiddelbart, men i løbet af få dage er væsken gendannet.

Den eneste holdbare løsning er at sterilisere marsvinet. Det kan gøres forebyggende i en ung alder dvs. ½-1 år – her kan man nøjes med at fjerne æggestokkene. Opereres der senere, bør man også fjerne livmoderen, da den som regel er påvirket. Ca. 80% af alle hunmarsvin over 4 år udvikler ovariecyster i en eller anden grad. Det giver således god mening at sterilisere tidligt, hvis man ved, at man ikke ønsker unger.

Anden viden om cyster på æggestokkene

Der er sammenhæng mellem cysternes størrelse og dyrets alder. Jo ældre marsvinet er, des større bliver cysterne. Det hjælper ikke at lade en hun få unger, - cysterne kommer alligevel.

Ovariecyster kendes også hos andre dyrearter

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.