Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her
59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her

Sponsoreret

Skab

Latinsk navn: Scabies

Hvad er skab hos marsvin?

Skab er en alvorlig hudsygdom, der er forårsaget af en fnatmide (Trixacarus caviae, også kaldet Sellnick). Miden lever under hudoverfladen og giver en frygtelig kløe hos værtsdyret.

Hvad er symptomerne på skab?

Det altovervejende symptom, man skal være opmærksom på, er kløe. Kløen kan være så intens, at bare det, at man rører marsvinet, udløser en så kraftig kløerefleks, at marsvinet går i krampe. Kløen kan også genere marsvinet så meget, at det ikke kan finde hvile, men farer rundt i buret hele tiden.

Derudover ses:

  • Fortykket, skællende hud
  • Hårtab, der kan omfatte størstedelen af kroppen og benene
  • Hudsår og hudbetændelse. Det intense kradseri giver sår, der kan blive betændte.
  • Urolig adfærd

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Da miden ikke lever ovenpå, men nede i selve skindet/huden på dyret, er det nødvendigt at tage et skindskrab. Miderne kan da ses under mikroskop.

Hvordan kan skab behandles?

Marsvinet behandles med et parasitdræbende middel, enten via indsprøjtninger eller gennem munden. Alle marsvin, der er eller for nyligt har været i kontakt med det smittede marsvin, skal behandles. Er der betændelse i sårene efter kradseriet, skal marsvinet ligeledes behandles med antibiotika. Bur med indhold skal rengøres fuldstændigt og desinficeres (f.eks. ved skoldning).

Hvordan er fremtiden for dit marsvin, hvis det har skab?

Hvis marsvinet hurtigt kommer under behandling, kan skab sagtens kureres. Har skabmiden derimod fået lov at være i fred længe, kan marsvinet risikere at dø pga. stress og udmattelse af at klø sig.

Hvordan får marsvin skab?

Skab er smitsomt, og marsvinet får det efter at have været i kontakt med et andet marsvin, der er smittet. Dog kan du også selv bringe smitten videre, hvis ikke du vasker hænder og skifter tøj efter at have rørt et marsvin med skab.

Skabmiden kan godt ligge under huden i lang tid efter smitten, uden at marsvinet har symptomer. Sygdommen kan da komme i udbrud, hvis marsvinet får en stresset periode (f.eks. ved flytning, hurtige foderskift, anden sygdom).

Hvad er risikoen for, at dit marsvin får skab?

Hvis dit marsvin aldrig er i kontakt med andre marsvin, kan det ikke få skab. Sætter du dit raske marsvin sammen med et, der er smittet, er der stor sandsynlighed for, at dit marsvin får skab. Når du køber et marsvin hos dyrehandleren, skal du kigge på de marsvin, det går sammen med. Der må ikke være nogen, der klør sig meget eller mangler pels flere steder, for så risikerer du at få skabmider med hjem.

Anden viden om skab hos marsvin

Skabmider kan højest leve udenfor et marsvin i 3 uger.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.